Отидете към основна версия

2 520 73

Официално и окончателно: ЕС намалява потреблението на газ с 15% до март 2023 г.

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • северен поток-
  • европейски съюз

Мярката ще бъде адаптирана към ситуацията на всяка страна благодарение на поредица от изключения, като се вземе предвид тяхното ниво на запаси и дали имат или не тръбопроводи за споделяне на газ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Енергийните министри на страните-членки на ЕС постигнаха политическо съгласие за намаляване на потреблението на газ преди отоплителния сезон, съобщи БНР.

"Това не беше мисията невъзможна! Министрите постигнаха политическо споразумение за намаляване на търсенето на газ преди предстоящата зима“, съобщи в "Туитър" Чешката република, която е ротационен председател на ЕС.

Постигнато е политическо споразумение да се намали потреблението на газ с 15 на сто от август до края на март догодина. Предвиждат се дерогации за страните с ограничени интерконекторни връзки с други държави-членки.

Първоначалният вид на документа предвиждаше Европейската комисия да даде на Брюксел правомощия да налага съкращения на потреблението на газ при спешни случаи, напомня БГНЕС. Тази задължителна мярка беше предназначена да защити мощната икономика на Германия, която е зависима от руския газ за голяма част от енергийното си производство и може да се нуждае от помощ от своите съседи.

В последния вариант на Плана е записано, че всяка страна ще „направи всичко възможно“ да намали потреблението на газ с 15 процента в сравнение със средното за последните пет години през същите месеци. Мярката ще важи до края на март 2023 г. Мярката ще бъде адаптирана към ситуацията на всяка страна благодарение на поредица от изключения, като се вземе предвид тяхното ниво на запаси и дали имат или не тръбопроводи за споделяне на газ.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: