Last news in Fakti

26 Юли, 2022 13:47 1 648 18

Различни мнения сред европейските министри на газовата среща в Брюксел

  • газ-
  • газпром-
  • европейски съюз-
  • санкции-
  • урсула фон дер лaйен

Планът на ЕК се сблъска със съпротива от редица правителства, като някои категорично са против задължителните съкращения, а други не желаят да позволят на Брюксел да контролира тяхното потребление на енергия

Различни мнения сред европейските министри на газовата среща в Брюксел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испания очаква страните от Европейския съюз да постигнат споразумение за пестене на природен газ през зимата с по-малко от обявените 15 на сто, като решението трябва да е доброволно. Това каза испанският министър, отговарящ за екологичния преход и демографските въпроси Тереса Рибера Родригес, при пристигането си в Брюксел, съобщи Ройтерс. Тя ще участва в срещата на енергийните министри от ЕС, на която ще бъде гласуван пакетът на ЕК "Спестяване на газ за подсигуряване на зимата".

Миналата седмица Европейската комисия призовава европейските страни доброволно да намалят потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15 на сто спрямо средните нива за последните пет години. Мярката е доброволна, но може да стане и задължителна, ако Брюксел обяви значителен риск от недостиг на газ.

Планът на ЕК обаче се сблъска със съпротива от редица правителства, като някои категорично са против задължителните съкращения, а други не желаят да позволят на Брюксел да контролира тяхното потребление на енергия.

Испанското правителство се противопоставя на принуждаването на потребителите и компаниите да намалят разхода на газ с аргумента, че страната е инвестирала сериозно в инфраструктурата си за внос и реекспорт на синьо гориво към останалата част от ЕС.

В същото време ирландският министър на околната среда, отговарящ и за енергийните въпроси, Еймън Райън, обяви, че предложението за ограничаване на потреблението на газ с 15 на сто няма да е достатъчно, с оглед на продължаващите съкращения на руските доставки.

"Петнадесет процента вероятно няма да са достатъчни предвид това, което руснаците току-що обявиха - допълнително намаляване на доставките на газ през "Северен поток-1". Все пак е по-добре, отколкото изобщо да го няма, и мисля, че сигналът, който изпраща, също е важен", каза Райън при пристигането си за срещата в Брюксел.

Друг европейски министър - Анна Москва, отговаряща за въпросите на климата и околната среда в Полша, се обяви против целите за пестене.

"Много е важно ние (ЕС) да не принуждаваме държавите да предприемат ограничения, които те не смятат за приемливи. Полша не може да подкрепя мерки, които са наложени. Що се отнася до енергията, решенията трябва да бъдат отговорност на правителствата на отделните страни. Полша подкрепя точно такъв подход. Убедена съм, че много страни са готови доброволно да намалят потреблението на газ. Ако такива мерки са доброволни, ние ще ги подкрепим", каза полският министър.

Словенските власти подкрепят инициативата на Европейската комисия за намаляване на потреблението на газ с 15 процента до 31 март 2023 г. Това съобщи министърът на инфраструктурата на Словения Боян Кумер, цитиран от ТАСС, при пристигането си на извънредно заседание на Съвета на ЕС по енергетика.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    41 0 Отговор
    ЕС се разпада!
  • 2 Клюн до клюна

    28 0 Отговор
    Запомнете тези лица.
  • 3 Иванушка  🇷🇺

    44 0 Отговор
    Първо ще ограничим газа, после хляба, заплатите и....децата 😁😁😁
    Да "благодарим" на Западните ни ментори и "партньори" видяли живот, работа и война през прозорците на лъскавите офиси и лимузини ))

    Коментиран от #9

  • 4 Сатана Z

    36 0 Отговор
    Колко патетично.Ще спасите тази заима,а следващата какво ще правите ?

    Z
  • 5 Хроники на шизофренията

    39 0 Отговор
    Решенията в ЕС се вземат от разни Урсули, Шарлмишели, Борели и тем подобни еврочиновници които през живота си не са създали 1 евро реална материална стойност Последствията обаче се поемат от националните правителства. Това противоречие ще се реши или с дълбока реформа на ЕС или с разпадането му.

    Коментиран от #12

  • 6 юрогейтащианта

    18 0 Отговор
    на 15 скорости
  • 7 Вижте я тая

    33 0 Отговор
    Дъртата урсусмръсница как се хили и колко ѝ е забавно. Разбира се тя няма да гладува или студува.
  • 8 Уникално

    19 0 Отговор
    Колкото звезди на флага на ЕС, толкова мнения и претенции... Чудо, да му се неначудиш...!
  • 9 Дааа

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    Така ще е докато не запее отново гилотината и народите не си върнат свободата!
  • 10 Българин

    20 1 Отговор
    В ГEЙрoпа започва разнобой.
  • 11 Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 ZZZ

    24 0 Отговор
    Смятам, че Русия трябва напълно да спре доставките на нефт и газ за страните, които доставят оръжие на Украйна. България - включително. Зимата идва и вражеските страни трябва да усетят това добре.

    Z!
  • 12 Сатана Z

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хроники на шизофренията":

    Така изглежда колега ,но само на пръв поглед.Решенията се взимат от хомосексуалистът Клаус Шваб и неговата сатанинска секта

    Z
  • 13 Накъде повече?

    16 0 Отговор
    Ние в България пестим още преди да са дали това предложение...от години е така.Накъде повече да пестим?Реално няма как повече и да искаме.С тези вечни кризи в България сме се научили отдавна как.
  • 14 Додо

    16 0 Отговор
    Речта,която Орбан дръпна в Румъния пред свои сънародници е за учебниците по история.
    С две думи им каза,че ЕС залагайки на четирите си коза (кита),с които реши да съсипе Русия,всъщност се оказаха четири спукани гуми на автомобила,в който се возят.
  • 15 Да питам само

    15 0 Отговор
    Нашият парапетстващ литмус курулатор защо не е там да се изходи компетенстно как наказва и руши Русия.
  • 16 Софиянец

    15 0 Отговор
    Да се хилиш на всички срещи - визирам Урсула , да искаш хората да стоят на студено , да са без работа , да нямат топла вода , докато ти се возиш в частни самолети , ултра скъпи лимузини , спиш в най-луксозните хотели е висша форма на лицемерие. На нас такъв ЕС не ни трябва , имаме си достатъчно лицемери и в БГ.
  • 17 Севда

    6 0 Отговор
    че палим гуми.то си е еко,зелено,чак оранжаво
  • 18 Ген. Гурко

    7 0 Отговор
    А бре простациспростите, не знаете ли, че икономията е майка на мизерията и завършва винаги с нещастие бре? Вън от властта или марш да се договаряте почтено с Русия!
Новини по държави: