Отидете към основна версия

1 920 53

Руската пропаганда търси чужденци, които да лъжат за военните престъпления в Украйна

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • русия-
  • военни престъпления-
  • чужденци-
  • фалшива информация-
  • дезинформация-
  • александър коваленко-
  • руска пропаганда

Руската пропаганда привлича чужденци да култивират фейкове за „престъпленията“ на Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA

Анализ на Александър Коваленко, превод: "Бесарабски фронт"; ФАКТИ публикува анализа без редакторска намеса:

Руската пропаганда привлича чужденци да култивират фейкове за „престъпленията“ на Въоръжените сили на Украйна

Както знаете, тази седмица Обединеното кралство наложи санкции срещу своя гражданин, псевдожурналистът Греъм Филипс, който години наред служи на руския престъпен режим, разпространявайки фейкове за войната в Донбас. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна степента на генериране на фейкове в негово изпълнение достигна върха.

Русия, в рамките на всякакви военни кампании, наследявайки традициите на Съветския съюз, винаги е използвала терор срещу цивилното население като тактически елемент на войната. Това доведе до огромен брой военни престъпления, вината за които трябваше да бъде оправдана или прехвърлена върху други.

Именно поради тази причина в Русия рязко се увеличи скоростта на генериране на различни видове говорещи глави, за предпочитане чужденци, които или биха оправдали действията на руските окупатори, или да генерират фейкове за военни престъпления на Въоръжените сили на Украйна.

Един такъв генератор на лъжи беше французинът Адриан Боке, който стана известен през май с обвиненията на въоръжените сили на Украйна в извършване на военни престъпления срещу руски военнопленници. Твърди се, че Адриан Боке се е представил за доброволец, който е посетил Киевска област в разгара на военните действия там и уж е видял със собствените си очи престъпленията на Въоръжените сили на Украйна, извършени там. Това обвинение светкавично получи разпространение в руските медии, а в западните сайтове не надхвърли маргиналното ниво на ресурсите. Защо така? Ами защото Адриан Бок нагло е лъгал, тъй като в периода, който описва, той дори не е бил в района на Киев!

Освен това Адриан Боке заявява, че е бил в Буча през втората половина на април, въпреки че това не е така, но важното е, че по това време на територията на Киевска област вече дори не е имало руски окупатори. Френският „доброволец“, според потвърдени данни, е идвал в Украйна 5 пъти през април, по-специално в Лвов със собствената си кола през полската граница и се е върнал почти същия ден. Нито един от престоите му в Украйна не е продължил повече от едно денонощие.

Въпреки това, въпреки неоснователността на изявленията на Боке, още през юни те започнаха да го излъчват в ефира на федералните канали, по-специално по “Первый Канал” , и редовно го цитират в емисиите на интернет ресурси. В момента руската пропаганда планира да събере в Москва група от такива говорещи глави, насочени към дискредитиране на Украйна и подготовка на мащабен IPSO от поредица от фейкове. Адриан Боке е пряко ангажиран с това събитие.

И така, възниква напълно логичен въпрос, не е ли време други държави, които подкрепят Украйна, да последват примера на Великобритания и да започнат да налагат санкции срещу лъжливите си съграждани?

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: