Отидете към основна версия

1 100 20

И Литва потвърди готовността си да участва активно във възстановяването на Украйна

  • украйна-
  • литва-
  • володимир зеленски-
  • гитанас науседа

Вилнюс предоставя на Киев нов пакет военна помощ, който включва боеприпаси и 10 бронирани машини, каза президентът Гитанас Науседа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Литва потвърди готовността си да участва активно във възстановяването на Украйна. Това се казва в общо изявление на украинския президент Володимир Зеленски и литовския му колега Гитанас Науседа, цитиран от агенция Укринформ.

Литва приветства Плана за възстановяване и развитие на Украйна, представен на конференцията за възстановяване на Украйна на 4 и 5 юли тази година в швейцарския град Лугано, и потвърждава готовността си за активно участие във възстановяването на страната, се казва в изявлението.

Науседа увери, че Литва активно ще съдейства за бързото предоставяне на Украйна от демократичните международни партньори на всички видове помощ на постоянна и дългосрочна основа.

Вилнюс потвърди готовността си да предостави на Украйна цялата възможна помощ в подготовката за предстоящия преговорен процес за присъединяване към Европейския съюз в съответствие с препоръките на Европейската комисия.

Отбелязва се, че Украйна и Литва активно ще си сътрудничат за засилване на натиска върху Русия като страна агресор.

Президентът на Литва пристигна на посещение в Киев в Деня на украинската държавност вчера. От трибуната на украинския парламент той заяви, че Литва ще се стреми преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС да започнат в най-скоро време, отбеляза Укринформ.

Литва предоставя на Украйна нов пакет военна помощ, който включва боеприпаси и 10 бронирани машини, каза Науседа.

Той отбеляза, че Литва е предоставяла военна помощ на Украйна както в началото на пълномащабната инвазия, така и през следващите месеци.

Литва никога няма да се умори да помага на Украйна и няма да допусне разпалената от Русия война да се превърне в нещо обичайно. Тя няма да позволи и на това и на другите - както на Запад, така и на Изток, обеща Науседа.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: