Отидете към основна версия

1 473 10

ООН, НАТО, ЕС и Кремъл приветстваха отплаването на първия кораб със зърно от Украйна

  • украйна-
  • пшеница-
  • зърно-
  • черно море-
  • нато-
  • русия

Товарният кораб "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, натоварен с 26 хиляди тона царевица, потегли от Одеса към Ливан

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства отплаването на първия кораб с украинско зърно от пристанището на Одеса за Ливан, като изрази надежда, че ще има още много такива курсове на кораби с украинско зърно. Това съобщи днес говорител на Гутериш, цитиран от Ройтерс.

Отплаването на кораба под флага на Сиера Леоне стана възможно, след като миналия месец ООН и Турция съдействаха за сключване на споразумения за износ на зърно и на изкуствени торове от Украйна и Русия.

"Генералният секретар на ООН се надява, че това ще бъде първият от многото търговски кораби, потеглили съгласно подписаната инициатива и че това ще донесе така необходимите стабилност и намаляване на световната хранителна сигурност", се казва в съобщението на ООН. В него се добавя, че Световната програма по прехраната също планира като начало да изнесе от Украйна 30 хиляди тона зърно с нает от ООН кораб.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства началото на първата доставка на зърно от Украйна. Той благодари на Турция за нейното съдействие в тази насока. Столтенберг изтъкна, че съюзниците от алианса категорично подкрепят пълното осъществяване на споразуменията от Истанбул, които да облекчат световната хранителна криза, причинена от войната на Русия в Украйна, предаде ДПА.

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел също приветства отплаването на първия кораб с украинско зърно и поиска цялостно прилагане на споразуменията, сключени в Истанбул, предаде Франс прес.

"Това е един първи етап, който е много важен и е добре дошъл и ние очакваме с нетърпение цялостното прилагане на споразуменията с подновяването на украинския износ към клиенти от целия свят, засегнати от хранителната криза", заяви говорителят на Борел - Петер Стано.

Москва също окачестви като положително развитие първата доставка с украинско зърно от Одеса, съобщи ДПА. "Това е добра възможност за проверка на ефективността на функционирането на механизмите, договорени по време на преговорите в Истанбул", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Надяваме се, че споразумението ще бъде спазвано от всички страни и че механизмите ще функционират ефективно", добави той.

Товарният кораб "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, натоварен с 26 хиляди тона царевица, потегли от Одеса към Ливан. По пътя си той ще трябва спре утре в Истанбул за проверка, посочиха по-рано днес информационните агенции.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: