Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Август, 2022 19:33 1 460 10

ООН, НАТО, ЕС и Кремъл приветстваха отплаването на първия кораб със зърно от Украйна

  • украйна-
  • пшеница-
  • зърно-
  • черно море-
  • нато-
  • русия

Товарният кораб "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, натоварен с 26 хиляди тона царевица, потегли от Одеса към Ливан

ООН, НАТО, ЕС и Кремъл приветстваха отплаването на първия кораб със зърно от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства отплаването на първия кораб с украинско зърно от пристанището на Одеса за Ливан, като изрази надежда, че ще има още много такива курсове на кораби с украинско зърно. Това съобщи днес говорител на Гутериш, цитиран от Ройтерс.

Отплаването на кораба под флага на Сиера Леоне стана възможно, след като миналия месец ООН и Турция съдействаха за сключване на споразумения за износ на зърно и на изкуствени торове от Украйна и Русия.

"Генералният секретар на ООН се надява, че това ще бъде първият от многото търговски кораби, потеглили съгласно подписаната инициатива и че това ще донесе така необходимите стабилност и намаляване на световната хранителна сигурност", се казва в съобщението на ООН. В него се добавя, че Световната програма по прехраната също планира като начало да изнесе от Украйна 30 хиляди тона зърно с нает от ООН кораб.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства началото на първата доставка на зърно от Украйна. Той благодари на Турция за нейното съдействие в тази насока. Столтенберг изтъкна, че съюзниците от алианса категорично подкрепят пълното осъществяване на споразуменията от Истанбул, които да облекчат световната хранителна криза, причинена от войната на Русия в Украйна, предаде ДПА.

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел също приветства отплаването на първия кораб с украинско зърно и поиска цялостно прилагане на споразуменията, сключени в Истанбул, предаде Франс прес.

"Това е един първи етап, който е много важен и е добре дошъл и ние очакваме с нетърпение цялостното прилагане на споразуменията с подновяването на украинския износ към клиенти от целия свят, засегнати от хранителната криза", заяви говорителят на Борел - Петер Стано.

Москва също окачестви като положително развитие първата доставка с украинско зърно от Одеса, съобщи ДПА. "Това е добра възможност за проверка на ефективността на функционирането на механизмите, договорени по време на преговорите в Истанбул", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Надяваме се, че споразумението ще бъде спазвано от всички страни и че механизмите ще функционират ефективно", добави той.

Товарният кораб "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, натоварен с 26 хиляди тона царевица, потегли от Одеса към Ливан. По пътя си той ще трябва спре утре в Истанбул за проверка, посочиха по-рано днес информационните агенции.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка  🇷🇺

    10 4 Отговор
    Странно и подозрително е мълчанието на Киев и по-специално Зеленчука. Сигурен съм че Зеления Злобюл замисля някоя перверзна провокация ))
  • 2 Браво

    5 0 Отговор
    Ще нахранят мангалитети те доктори и инженери.
  • 3 Зззз

    11 1 Отговор
    Това жито е като марулите ,които ги рупахме 1986 година ,ама сега траят с какво е натъпкано. Дано грам боклук брашно осрайнско не се озове на българския пазар,не че демонкратите ще кажат.
  • 4 "Втората армия в Света"

    2 19 Отговор
    Путлер клекна пред султана!!!Каквото му каже Мюмюн ага, това прави!

    Коментиран от #9

  • 5 един от стадото

    7 0 Отговор
    ляб трябва. Само на умрелия не му трябва нищо
  • 6 След петия

    8 2 Отговор
    кораб, Украйна сама ще спре износа си, споко, те нямат много за износ щотонси изпозапалиха нивите
  • 7 шааа

    7 2 Отговор
    ООН, НАТО, ЕС и Русия приветстваха, Украйна – мълчи гузно. Зелената тениска така се надяваше да не стане износа, че да хвърли вината на Русия. Сега ще трябва друго нещо да стъкми.
  • 8 Евроатлантик

    1 0 Отговор
    Да видим дали ще са толкова глупави, че да пробват да внесат оръжие по този начин.
    Пък и се усетиха, че ако ЕС и НАТО не се престорят, че хранят гладна Африка автоматично я поднасят на тепсия в ръцете на товарищ Си и полковник Путин.
  • 9 ТОЧНО ТАКА...!

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от ""Втората армия в Света"":

    Мюмюн Ага му нареди-купувам от теб системи С-400...!Путин се дърпаше,дърпаше...!Вика-а бе джанъм-сакън-БайДън не дава ..!Ама като му нареди агата-ко шъ прай...,Путин клекна и му ги продаде ...
  • 10 Сатана Z

    0 0 Отговор
    Афроамериканците вече изнасят плячката си от Украйна,а в същото време в Одеса хиляди хора се бяха наредили на опашка за безплатен хляб.

    Z
Новини по държави: