Отидете към основна версия

1 624 19

Властите в Крим се похвалиха с рекордна зърнена реколта

  • украйна-
  • крим-
  • зърно-
  • пшеница-
  • черно море

Украйна обвини Москва, че краде зърно от територии, които Русия е завзела, след като изпрати армията си в страната на 24 февруари, и го експортира частично от Крим

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 година, е събрал над 2 милиона тона зърно преди изсушаване и почистване, което е най-голямата реколта от разпада на Съветския съюз. Това съобщи днес регионалното министерство на селското стопанство, цитирано от Ройтерс.

"Това е най-голямата реколта на Крим от съветско време, когато регионът събра 2,2 милиона тона зърно през 1989 година", обяви министерството, добавяйки че земеделците вече са прибрали зърното от 95 на сто от засетите площи.

Украйна обвини Москва, че краде зърно от територии, които Русия е завзела, след като изпрати армията си в страната на 24 февруари, и го експортира частично от Крим.

Москва отрича тези обвинения.

Украйна, която е най-големият износител на зърно, не може да транспортира суровината през Черно море заради руската блокада на пристанищата ѝ от 24 февруари.

Двете страни подписаха споразумение в Истанбул през юли, целящо възобновяването на доставките, за да се избегне глобална продоволствена криза. Първият кораб, превозващ зърно, напусна днес украинското пристанище Одеса.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: