Отидете към основна версия

3 003 44

Тайвански медии: Нанси Пелоси ще пристигне утре в Тайпе

  • нанси пелоси-
  • тайван-
  • тайпе-
  • китай

Пекин смята Тайван за част от територията на Китай и не се е отказал от идеята да използва сила, за да върне острова под контрола си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няколко тайвански медии съобщават, че председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси ще пристигне в Тайван утре и ще прекара нощта в Тайпе, предаде Ройтерс.

"Либърти таймс" пише, че Пелоси има планирано посещение в парламента на Тайван в сряда, а после ще продължи обиколката си в Азия. "Юнайтед дейли нюз" съобщава, че Пелоси ще пристигне утре вечер в Тайпе и ще прекара нощта срещу сряда там. И двете издания се позовават на неназовани източници.

Външното министерство на Тайван казва, че няма коментар във връзка с тези информации.

Китай на няколко пъти заяви, че ако Пелоси посети Тайван, това ще е груба намеса във китайските външни дела и ще доведе до сериозни последици. Ако тази визита все пак се осъществи, то тя ще съвпадне с влошаване на отношенията между Вашингтон и Пекин.

През 1997 г. тогавашният председател на Камарата на представителите на Конгреса, републиканецът Ню Гингрич посети Тайван.

Пекин смята Тайван за част от територията на Китай и не се е отказал от идеята да използва сила, за да върне острова под контрола си. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет над него и твърди, че само тайванският народ може да решава бъдещето на острова.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.

Свързани новини