Last news in Fakti

2 Август, 2022 12:53 1 956 30

Вашингтон обяви, че няма да се уплаши от "дрънкането на оръжие" от Китай

  • нанси пелоси-
  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • самолети

Пекин вече на няколко пъти предупреди Пелоси да не посещава Тайван

Вашингтон обяви, че няма да се уплаши от "дрънкането на оръжие" от Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Военни самолети на Китай прелитат тази сутрин близо да въздушната граница над Тайванския проток преди очакваното по-късно през деня пристигане в Тайпе на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, предаде Ройтерс.

Пекин вече на няколко пъти предупреди Пелоси да не посещава неговата отцепила се територия, но Вашингтон отвърна, че няма да се уплаши от "дрънкането на оръжие" от китайска страна. Освен прелитането на китайски бойни самолети над разделителната линия над протока там от вчера се намират и китайски военни кораби, каза източник на Ройтерс. Той окачестви тези необичайни действия на Пекин като "много провокативни". По думите му тази сутрин китайски самолет на няколко пъти тактически "докосвал" неофициалната граница над Тайванския проток, но се връщал обратно. В това време наблизо летели в готовност тайвански самолети, но нито един самолет не е прекосявал разделителната линия, уточни източникът на Ройтерс.

В разпространено днес изявление министерството на отбраната в Тайпе заявява, че контролира изцяло военната обстановка около Тайван и ще предприеме адекватни действия в отговор на "заплахите от врага". От министерствата на отбраната и на външните работи в Пекин не отговориха на заявката за коментар, посочи Ройтерс.

Лице, запознато с графика на Пелоси, твърди, че повечето от нейните срещи в Тайпе са насрочени за сряда, така че тя може би ще пристигне на острова утре. Тайванският вестник "Либърти таймс" писа, без да посочва източниците си, че шефката на долната камара на американския Конгрес каца в Тайпе в 22,20 ч. местно време (14,20 по Гринуич). Ройтерс допълни, че Тайван подготвя за обитаване противовъздушните си убежища във връзка с нарастващото напрежение с Китай и опасенията, че нашествието на Русия в Украйна може да насърчи Пекин да се опита да завземе със сила самоуправляващия се остров. Само в Тайпе има повече от 4500 такива убежища, в които могат да се настанят около 12 милиона души, четири пъти повече от населението на града.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    51 6 Отговор
    Ако се почне в Тайван ,ЕС е загубен.
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    60 5 Отговор
    Необяснимо е желанието на Тайван да дразни своя Суверен, същото което направи и Окрайна. Чавка ли им е изпила акъла или Лаймска болест ? ))

    Коментиран от #28

  • 3 Ксаниба

    42 3 Отговор
    Щом такива гръмогласните оратории фърчат от Уошигтън.... Начи на бабата и свършиха памперсите. Ке завръщат самолета назаде май...
  • 4 ГонзУ

    45 3 Отговор
    Бааф масму колко средства, пари се харчат за една дртофела която итре няма да си спомни къде и с кого е била…
  • 5 Бонев

    46 2 Отговор
    Ако някой ми беше казал преди 10тина години че САЩ ще се обясняват че не ги е страх от Китай, щях да го помисля за луд.

    Коментиран от #9

  • 6 Мирише зле!

    36 3 Отговор
    Краварите явно са се изпуснали вече и миришат зле до като обясняват как не ги е страх от Китай!
  • 7 Иванушка  🇷🇺

    33 4 Отговор
    Изумително как Оцеляването на човечеството зависи от цикъла на една грохнала 82г старица. Пълен ШОК.
    По неофициална информация преди 30мин правителствения С-40С на Пелоси е излетял от Куала Лумпур (Малайзия) и е поел в Югоизточна посока, тоест не към Тайван. Следим развитието на събитията и Съдбата на Света ))

    Коментиран от #14

  • 8 Мирише зле!

    23 4 Отговор
    Краварите явно са се изпуснали вече и миришат зле до като обясняват как не ги е страх от Китай!
  • 9 Историк

    26 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бонев":

    Света динамично се промени приятелю,и ще се променя...динамиката действително е впечатляваща!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 1520

    30 3 Отговор
    тук не е важно кой се е уплашил или не Тайван е китайски и то сезнае и краварите нямат работа там както и на други места по света
  • 12 Тайван е част от Китай от хилядолетия!!

    29 3 Отговор
    Никой не може да спре Китай да си го върне!!
  • 13 Уса

    18 1 Отговор
    Изкараха ги от старческите домове,за да ги пожертват.Те дори не знаят,къдеотиват и с кой се срещат дори не знаят и пътя към дома си и са забравли повечето роднини
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 21 Отговор

    До коментар #7 от "Иванушка  🇷🇺":

    Не се бой...3световна война колкото и да ти се иска ,няма да има това столетие.Просто ще видиш как твоя пут...кин и империята му на хилави крака се разпада пред очите ти!666 първо ще изяде русия,а после и други........

    Коментиран от #22, #30

  • 15 БГ СТАНДАРТ

    2 18 Отговор
    В тоя сайт яко миризи на русофилистична мър..а !

    Коментиран от #20

  • 16 Мухаа,хаа!

    12 1 Отговор
    Това пътуване е с двойна употреба.И изобщо не е свързано с Тайван.Във вътрешен план,да пуснат димка над бабето.Там конгреса е разследва за " игрички с 💰". А във външна е заради предстоящите избори в Китай.И там чичко Дци Пин има опозиция,в лицето на т.н Комсомолци,който са прозападно настроени.Целта е да се предизвика Генщаба( той е твърдо до Дци Пин) за твърда реакция.Ако не последва такава ( а това означава военен конфликт) ,ще бъде повод за разцепление вътре в Компартията и самото Народно събрание.Търсят схема,за сваляне на Председателя.Колкото до Тайван,сащисанитд знаят,че Китай ще си го прибере.Защото и там ще има избори.Но крилото в техния парламент,което е про китайо настроено,е почти сигурно ,че ще спечели.След това следва кримски вариант.Без пушка да пукне,и унищожена инфраструктура.Световната работилница за супер чипове,ще се ръководи от Пекин.А обора ще глътне дръжката.

    Коментиран от #19

  • 17 Плебей

    10 1 Отговор
    И, ТАЙВАНЦИТЕ не я искат, тази

    "Десетки хора излязоха по улиците на Тайпе в понеделник, за да протестират срещу планираното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщи China Times.
    Източникът посочи, че протестите се провеждат основно до сградата на така наречения Американски институт в Тайван (AIT) и са организирани от различни обществени платформи и групи. Протестиращите нарекоха Пелоси "грозен американски политик" и я призоваха да се откаже от пътуването си до Тайван, подчертавайки, че жителите на Тайван не приветстват нейното посещение.
    Тайванският лидер Цай Инг-уен също беше критикуван.Според съобщения в медиите, Цай Инг-уен ще се срещне с Пелоси, ако тя посети Тайван. Протестиращите я обвиниха, че "издълбава Тайван", заявявайки, че тя жертва интересите на Тайван в името на други страни.
    На мястото на протеста имаше голям брой полицаи, които опазваха реда, но не беше използвана сила."
  • 18 ефсарт

    14 1 Отговор
    А бе уж не ви е страх, ама това с Китай няма да е като по филмите ви. Такъв бой ще ядете че няма да можете да избягате както в Афганистан. Ние ви "знаем" че сте много смели ама по филмите. Такъв бой ще ядете че ще ви държи влага много време.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 До ком.19

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Той Бай ти":

    Чети внимателно.Не той да" разцепи" а новите - т.н Комсомолци.Родени след 90- година.А колкото до " соросоид" ,грешиш! Мразя ги безплатно и от сърце.
  • 22 Иванушка  🇷🇺

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Специално за теб Горещо инфо :

    "...Чуждестранни военни инструктори хвърлят украински селяни срещу руската артилерия ..."

    No Comment 😁😁😁
  • 23 Васил

    2 13 Отговор
    70% от оръжието на Китай са Рашистките без аналогови боклуци.
  • 24 ели

    14 1 Отговор
    Не разбирам за 20 години в Афганистан тези престъпници бяха принудени да "избягат " оставяйки оръжие на повече от 80 милиарда долара. Тези убийци и и престъпници воюваха срещу талибаните които нямаха ни танкове , авиация, военноморски сили , редовна армия как ще воюват тези транс гени , и наркомани срещу Китайската армия ?- е е трудно да си помисли човек .
  • 25 българина

    12 1 Отговор
    сащ никога не са воювали срещу нещо различно от островна или малокалибрена държава. Реалността не е топ гън и холивуд..... рано или късно ще настъпят мотиката...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 МайнКампФ

    1 0 Отговор
    Американците успешно придвижват света до трета световна война...
  • 28 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка  🇷🇺":

    ВашонгтонскаМаймунска шарка..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Православен Християнин

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Сигурно не си чел Библията, сигурно защото не четеш много, единствено от неолиберални шитни гледам си зомбиран... Та ще се опитам да ти съобщя, че в Библията е написано, че Звяра с числото 666, на което очевидно много се възхищаваш,като всяка една млада соросоиднаОтрепка с тротинетка еСатаната, който ще дойде под формата на зелена змия джудже с бяло под носа и много лъже пророци неолибералисти ще започнат да го величаят почитат ище поискат да му бъдат роби срещу обещания за пари,, жени, смарт телефони и ефтини кредити... Но Бог ще се изправи срещу фашизираните му войски и Десницата Му ще го срази и изпрати в Пъклото където ще остане завинаги!!!
    Русия еБожиятаДесница!
    Бог е с нас!
    Запомни това, чети Библията и се моли!!!
    Бог да ви е на помощ наСатанистите!