Last news in Fakti

2 Август, 2022 19:00 6 395 35

Нанси Пелоси и "непотопяемият самолетоносач"

  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • нанси пелоси

Именно екипът на Доналд Тръмп изготви и най-агресивната американска рамка, свързана с изработването на мерки, насочени срещу влиянието на Китай в Азия

Нанси Пелоси и "непотопяемият самолетоносач" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спийкърът на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси няма полезен ход.

Ако тя посети Тайван, това ще допринесе за по-нататъшна ескалация на напрежението между Вашингтон и Пекин. Макар че това, което трябва повече да притеснява международната общност, е натискът, на който китайците ще подложат острова след като американката го напусне. А и с продължаващите военни действия в Украйна, военна ескалация на друго място не би било в услуга на САЩ, доколкото това ще разпилее тяхното внимание и фокус.

Ако пък политикът от Демократическата партия пропусне Тайпе като част от обиколката си в Югоизточна Азия, в която тя ще посети Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония, то това ще излъчи слабост от нейна и от американска страна. Особено имайки предвид, че китайският президент Си Дзинпин в разговор със своя колега Джо Байдън, провел се непосредствено преди обиколката на Пелоси, изрично предупреди ръководителя на Белия дом, че "тези, които си играят с огъня, ще изгорят". Но имайки предвид, че Нанси Пелоси е Джон Маккейн в пола, подобна реторика най-вероятно би мотивирала допълнително спийкъра на Камарата на представителите да се отбие на острова, отколкото да я откаже от подобно намерение.

Отвъд стандартните неразбирателства между САЩ и Китай от последните няколко години, текущият контекст на посещението на Пелоси е допълнително усложнен. Един път, тъй като Китай провежда военни обучения както в Тайванския проток (провокативни движения се наблюдават и днес от китайските бойни съдове и авиация там), така и в Южнокитайското море (като реципрочен знак и за да обезопаси визитата на председателя на Долната камара на Конгреса, Пентагонът дислоцира самолетоносача "Роналд Рейгън" в посока Тайван). В допълнение на това вече се превърна в навик на властите в Пекин да нарушават чрез бойната си авиация зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван. Не на последно място, в Сената на САЩ сенаторите Боб Менендес от Демократическата партия и Линдзи Греъм от Републиканската изготвят съвместно законодателство, което предвижда усилването на военната подкрепа за Тайван.

Разбира се, американците не са просто загрижени алтруистично за суверенитета на Тайван. Тайпе е част от "първата верига острови", започваща от Япония и нейния архипелаг, минаваща през Тайван и достигаща до Малайзия. Това е своеобразна верига, чиято идея е да служи като преграда пред китайската експанзия в Тихия Океан. В тази "верига" основно значение има протокът Мияко, намиращ се между японските острови Окинава и едноименния Мияко. Впрочем тук е редно да кажем, че именно Токио е още по-заинтересован от запазването на независимостта на Тайван, тъй като според японските стратези, ако Тайпе бъде превзет от Китай, за Япония ще бъде още по-трудно да защити своите острови в съседство. Но и американците, и японците смятат, че падне ли Тайван, тази възпираща Китай островна мембрана ще бъде непоправимо разкъсана (има и втора островна линия/втора "верига", минаваща през американските бази в Гуам, но при нея нещата отиват на принципа да изпуснеш питомното, пък да гониш дивото).

В стратегическите среди на САЩ Тайван съществува и под друга форма: като самолетоносача, който Китай не може да потопи (както преди СССР са гледали на Куба по отношение на САЩ). По времето на администрацията на Доналд Тръмп този своеобразен "самолетоносач" бе и добре зареден: в рамките на мандата на бившия президент на САЩ същият продаде оръжие на Тайпе на стойност 18 млрд долара.

Именно екипът на Тръмп изготви и най-агресивната американска рамка, свързана с изработването на мерки, насочени срещу влиянието на Китай в Азия. В тази концепция американците отхвърлят претенциите на Китай спрямо Южнокитайското море (в обема, начертан от Пекин посредством т.нар. "линия на деветте тирета"), в което Китай иска да е първа и монополна сила. Спрямо "свободния и открит Индо-Пасифик" има континуитет между последните две администрации на Белия дом, текущата и предишната.

Когато става дума за сигурността, включително и на веригата за доставки, Тайван притежава и друго значение. При това далеч не само за американците, но и за света. Тайпе е абсолютен лидер на пазара като производител на чипове, включително за граждански и военни технологии. Ако независимостта на острова, както и неговата индустрия за полупроводници, бъдат компрометирани - разбирайте, попаднат в ръцете на Китай - това ще доведе до абсолютен шок Вашингтон и съюзниците му и ще предизвика бърза промяна в баланса на силите, отново в полза на Пекин.

Иначе от 70-те години насам САЩ адресират казуса между Китай и Пекин концептуално посредством т.нар. политика на единен Китай. Според нея Вашингтон признава това, че от двете страни на Тайванския проток има само един Китай, тоест Тайпе е част от Китай и Пекин е част от Тайван. Това обаче не означава обезателно, че комунистическият режим в Пекин е легитимният представител на демократичния такъв в Тайпе. Тази еквилибристика става още по-трудна за проследяване, имайки предвид, че през 1979-та година Джими Картър признава комунистически Китай, за сметка на Република Тайван, с която дотогава американците са поддържали официални отношения. В крайна сметка САЩ нито признават суверенитета на комунистически Китай спрямо Тайван, нито пък признават демократичен Тайван като суверенна, тоест независима от Китай, държава.

Тази амбивалентност, липсата на точност и яснота, са напълно умишлени от страна на американците. Това е тяхната политика на "стратегическа неопределеност" спрямо казуса. Целта е Вашингтон да дадат едновременно достатъчно много и достатъчно малко гаранции на Тайван, така че хем Китай да не нападне острова, хем Тайпе да не въвлече американците във военен конфликт с Пекин.

Но това са политики, ковани от Вашингтон в друго време. Време, в което Китай нито беше добър в строенето на изкуствени острови, нито в потапянето на самолетоносачи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антикапиталист

    100 13 Отговор
    А когато гепехте евтиният труд на китайците ви беше добре, нали?

    Коментиран от #11

  • 2 Запознат

    70 10 Отговор
    Да не го налази някой кинжал, че май отърване няма от тях....
  • 3 Сащ

    75 10 Отговор
    са егати откачалките - мислят се на господари
  • 4 Гост

    82 13 Отговор
    Няма непотопяем самолетоносач. Има малко ракети Циркон.

    Коментиран от #5, #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фройд

    69 10 Отговор
    Заиграла се е. Е ще се наиграе накрая.
    Не разбирам защо сащисаните продължават да ръчкат Китай?!
    Това не е Русия.

    Коментиран от #9

  • 7 Мнение

    72 9 Отговор
    Задава се голямо препарцелиране!
    На краварите им е доста притеснено!
    Както са се разкрачили между Европа и Китай, задника им е точно на мушката на Арабския полуостров!
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    68 7 Отговор
    В шаха му викат цугцванг❗
    Ама те jaнките не я разбират тази игра, за нея се иска мислене ! Те играят покер и стрелят когато губят ❗
  • 9 Ганьо

    18 74 Отговор

    До коментар #6 от "Фройд":

    Тя и Русия беше велика, но само в нашите глави. Китай е същия комунистически балон...

    Коментиран от #12

  • 10 Голем смех

    22 46 Отговор
    Комунист не трябва да бъде оставян да си развява байрака. Те са най-голямата заплаха за човечеството.
  • 11 Хийи

    14 41 Отговор

    До коментар #1 от "Антикапиталист":

    Какво значи гепене бе, неумний? Да не би някой без пари да е взимал китайските буклуци?
  • 12 Фройд

    36 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ганьо":

    Ама си наистина Ганю....
  • 13 дедо Герчо

    24 1 Отговор
    АЙДЕ НОВИЯТ НИ ВЪНШЕН МИНИСТЪР,ДА ЗАЕМЕ ПОЗИЦИЯ !

    Коментиран от #17

  • 14 Небето и морето са сини

    13 55 Отговор
    Не разбрахте ли САЩ и Франция започнаха конвейерно производство на хиперзвукови ракети. Руснаците имат само прототипи. САЩ имат крилати ракети от петдесетте години на миналия век, руснаците имат от три години. От китайската граница до Сибир всички земи са под аренда на китайците,а руснаците са работници

    Коментиран от #20, #22, #32

  • 15 Само да вметна

    17 7 Отговор
    Само на самолетоносача има 120 ÷ ф - 35 . По 200 милиона долара бройката е равно на 24 милиарда долара суха пара!
  • 16 Жоро павето

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    И ракети, Суджук,

    Коментиран от #23

  • 17 карамфила

    28 3 Отговор

    До коментар #13 от "дедо Герчо":

    Няма външен министър,няма позиция,всички от долу до горе са роби на англсаксофоните,едни заплатени за слугинаж,други работещи бедни за парче хляб.

    Коментиран от #21

  • 18 Култура миянко

    42 3 Отговор
    Според неназовани китайски източници от самолетоносача Р .Рейгън би се получило добра основа за коралов риф,на кото по късно да се отглеждат миди,също и за забавления на водолази.
  • 19 Ваксиниран3002

    13 34 Отговор
    И кво стана? Нанси си отиде в Тайван, а чайничетата само подскачаха. Смешна работа, като рашката.

    Коментиран от #24, #29

  • 20 Кондьо

    32 3 Отговор

    До коментар #14 от "Небето и морето са сини":

    Ко рече,ко? Питай украинците за руските ракети
  • 21 дедо Герчо

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "карамфила":

    ПРАВ СИ.
  • 22 дедо Герчо

    23 2 Отговор

    До коментар #14 от "Небето и морето са сини":

    КОНВЕЕРНО ПРОИЗВОДСТВО НА КУРОСАНИ...ХЪХЪХЪ...
  • 23 Мъдьо

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "Жоро павето":

    Руският "суджук" е хит в Украйна и ЕС.
  • 24 Спилбърг

    30 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран3002":

    Нанси ще си "партнира"с Джаки Чан в "Мумията се завръща у дома". Та затова е в Тайван,ще направят няколко дубъла
  • 25 МХтоМХто

    21 1 Отговор
    Още щом прочетох първата дума "Спийкър" разбрах,че тази статия няма да я чета. Много непознати думи ще има:(:(
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Митьо

    28 2 Отговор
    Като бъде унищожени всичко на борда на самолетоносача, да ти е.ва и непотопяемата тенекия.
  • 28 Аз Негодника

    28 4 Отговор
    ЗА КИТАЙ ИМ Е ДОСТАТЪЧНО ДА ЗАБАВЯТ ПРЕМЕСТВАНЕТО НА ЗАВОДИТЕ ОТ ТАЙВАН В АМЕРИКА. ПО ДУМИТЕ НА АМЕРИКА ГОВОРИМЕ ЗА 5 ГОДИНИ...ДО ТОГАВА КИТАЙ ЩЕ РАЗПОЛАГА С НАЙ ГОЛЯМАТА ПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ПРОЦЕСОРИ В СВЕТА...А АМЕРИКА ЩЕ ПРЕВЪРНЕ В КОЛОНИЯ НА МЕКСИКО...ХЕГЕМОНА СЪС ПАМПЕРСОВИ ПОЛИТИЦИ...НАНСИ ПИЛОСИ КАКЪВ ПОЛИТИК МОЖЕ ДА Е ЧОВЕК КОЙТО ИГРАЕ И ПЕЧЕЛИ ОТ БОРСИТЕ...ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ИМА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОЛИТИКИТЕ ОТ ПЪРВА РЪКА...

    Коментиран от #33

  • 29 Дивуй

    16 7 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран3002":

    Рашката много добре тренира за сериозна война с нато.После да няма неразбрали що ядат бой.
  • 30 Цецо

    3 3 Отговор
    Какви хора сте вие, които подкрепяте злото? Що за хора сте? Зли ли сте или сте просто глупави? Това, което е сигурно е, че нещастието по света се крепи на хора като вас!
  • 31 МИлиев

    11 1 Отговор
    Някой дали разбра , че " непотопяемия самолетоносач "е Тайван ????
    Добре ще е да четем какво са написали хората. Само при желание , де ..
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Э оборотно э

    4 0 Отговор
    Избрали сте неподходяща снимка на английски самолетоносач с английска фрегата.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.