Отидете към основна версия

2 007 34

Зеленски: Китай може да спре Русия

  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • еленски-
  • война-
  • спиране-
  • кнр

Президентът, Володимир Зеленски, смята, че Китайската народна република има достатъчно влияние върху Русия, за да помогне за спирането на войната в Украйна

Източник: БГНЕС

Президентът, Володимир Зеленски, смята, че Китайската народна република има достатъчно влияние върху Русия, за да помогне за спирането на войната в Украйна.
Това каза той в интервю за The South China Morning Post, съобщава Укринформ.

„Китай е много могъща държава. Това е мощна икономика. Така че тя може да повлияе политически, икономически на Русия. И Китай е [също] постоянен член на Съвета за сигурност на ООН“, каза Зеленски.

Украинският президент отбеляза, че от началото на мащабната агресия на Русия, не е имал никакъв разговор с лидера на Китайската народна република, Си Дзинпин, въпреки че е имало такава инициатива от украинска страна.

„Бих искал да говоря директно. Имах един разговор с (президента) Си Дзинпин преди година“, каза той. „От началото на широкомащабната агресия на 24 февруари ние поискахме официално разговор, но не сме провеждали такъв, въпреки че вярвам, че това би било полезно“, каза Зеленски.

В същото време той подчерта, че разбира, че Китай желае да поддържа „балансирано“ отношение към войната, но е важно да се отбележи, че конфликтът се основава на непровокираното нахлуване на Русия в украинска суверенна територия.

„Руснаците са нашествениците. Това е война на наша територия и те нахлуха. Китай, като голяма и могъща държава, може да постави Руската федерация на място. Разбира се, много бих искал Китай да преразгледа отношението си към Русия“, каза украинският президент.

Зеленски отбеляза, че вярва, че Китай има икономически лостове за натиск върху Путин да прекрати войната.

„Сигурен съм, че без китайския пазар, Русия би чувствала пълна икономическа изолация. Това е нещо, което Китай може да направи – да ограничи търговията (с Русия), докато войната свърши“, каза той.

Според Зеленски руското правителство изразходва допълнителните средства, получени от високите цени на енергията, не за повишаване стандарта на живот на своите граждани, а за „специфични оръжия, които използват, за да воюват срещу Украйна“.

„Това е нещо, което трябва да бъде спряно“, каза той.

Украинският лидер също припомни неотдавнашното си предупреждение за дългосрочните последици от войната върху глобалната хранителна и енергийна сигурност. Зеленски каза, че китайският износ може да бъде отрицателно засегнат от това, че страните харчат повече за храна, гориво и отбрана след конфликта.

„Хората ще трябва да плащат за енергийни ресурси, а не за продукти, идващи от Китай. Износът от Китай ще намалее. Това е 100 процента сигурно.", каза той.

Украинският президент също така говори за спекулациите, че Руската федерация, която в момента е изправена пред тежки западни санкции в различни сектори, се снабдява с полупроводници от азиатски страни извън дипломатическия обхват на Запада, за да произвежда оръжия. Зеленски каза, че разузнавателните служби на Киев „работят толкова ефективно, колкото в Китай“ и че администрацията му е добре запозната с кои страни Москва се е обърнала за помощ в това отношение.

Зеленски обаче каза, че не би искал да сочи с пръст тези правителства, а по-скоро да се съсредоточи върху обединяването им срещу Русия.

„Бих искал да се концентрирам върху обединяването на целия свят срещу тиранията в Русия, а не да подкопавам единството, като казвам, че едната страна помага, а другата не“, каза украинският президент.

Както съобщава Ukrinform, Зеленски по-рано призова света да предприеме важна стъпка и да определи Руската федерация като държавен спонсор на тероризма.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: