Отидете към основна версия

4 536 82

Руски съд осъди американката Бритни Грайнър на девет години затвор и глоба от 1 милион рубли за трафик на канабис

  • сащ-
  • русия-
  • баскетболистка-
  • бритни грайнър

Американският президент Джо Байдън отхвърли като недопустима присъдата срещу баскетболистката и поиска от Русия незабавно да я освободи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руски съд осъди днес звездата на американския женски баскетбол Бритни Грайнър на девет години затвор, след като я призна за виновна в притежание и трафик на наркотици, предадоха световните агенции. Тя беше задържана през февруари на московско летище с пълнители за електронни цигари, съдържащи масло от канабис, в багажа и оттогава се намира в ареста.

Американският президент Джо Байдън отхвърли като "недопустима" присъдата срещу баскетболистката и поиска от Русия незабавно да я освободи. Президентът увери, че ще работи неуморно, за да "проучи всички възможни начини" за нейното освобождаване. "Днес американската гражданка Бритни Грайнър бе осъдена на затвор, което е още едно напомняне за това, което светът вече знаеше: Русия несправедливо задържа Бритни", посочи в изявление Байдън.

"Съдът признава подсъдимата за виновна" за незаконно притежание и трафик на "значително количество" наркотик, каза съдия Анна Сотникова, преди да съобщи присъдата - девет години лишаване от свобода и глоба в размер на 1 млн. рубли (близо 16 990 долара). Адвокатите на спортистката казаха, че ще обжалват присъдата.

Трийсет и една годишната баскетболистка отрича да е замесена в контрабанда на дрога и в показанията си заяви, че в бързината неволно е сложила пълнителите с канабис в багажа си, тръгвайки за Русия. Тя освен това заяви, че канабисът ѝ е предписан с медицинска цел.

Прокуратурата беше поискала девет години и половина затвор. Съдът в московското предградие Химки отчете като смекчаващи вината обстоятелства самопризнанията на Грайнър и нейните спортни постижения. Времето, прекарано от Грайнър в ареста, се приспада от срока на наказанието. Иззетото масло от канабис ще бъде унищожено.

Грайнър беше арестувана в средата на февруари и се озова в геополитическия водовъртеж, предизвикан от руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, заради която руско-американските отношения стигнаха до най-ниската си точка от края на Студената война.

Осъждането на Грайнър може да проправи пътя към размяна на затворници между Русия и САЩ, която да включва 31-годишната спортистка и излежаващия присъда в американски затвор руски оръжеен търговец Виктор Бут, отбелязва Ройтерс. Добре осведомен източник каза пред Ройтерс, че Вашингтон е склонен да размени Бут, чийто живот донякъде е вдъхновил създателите на холивудския филм "Цар на войната" от 2005 г. с участието на Никълъс Кейдж в ролята на Юрий Орлов. Руски представители казаха, че такава не е постигната. Те твърдят, че известната като Би Джи сред феновете си баскетболистка е нарушила законите и трябва да изтърпи наказанието си.

Грайнър призна, че е носела пълнители за електронни цигари, съдържащи масло от канабис, но каза, че го е направила, без да иска. Преди произнасяне на присъдата, тя помоли съдийка да не "слага край на живота ѝ" с тежко наказание и се разплака.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания