Last news in Fakti

3 Август, 2022 19:37 7 243 78

Санкциите парализират руската икономика. Какво се знае?

  • русия-
  • санкции-
  • икономика-
  • инфлация-
  • елвира набиулина-
  • кремъл

Често изразяваното в западни медии мнение, че Русия е силно засегната, но че икономиката ѝ въпреки това се справя добре с предизвикателствата, е напълно погрешно, се твърди в анализа

Санкциите парализират руската икономика. Какво се знае? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западни експерти говорят за "парализа" и "опустошително влияние" на западните санкции върху Русия. Москва пък твърди, че мерките почти не оказвали влияние. Какво се знае за състоянието на руската икономика?

Кремъл демонстрира забележително спокойствие и твърди, че западните санкции, наложени заради инвазията в Украйна, не оказват влияние. Скорошно проучване на експерти от университета в Йейл разкрива обаче доста по-различна картина. Икономистите обрисуват катастрофална ситуация в руската икономика. Санкциите, наложени от западните държави в началото на инвазията в Украйна, "не само са проработили", но и "изцяло са парализирали руската икономика на всички нива", твърди изследването, обхващащо 118 страници.

Около 1000 чуждестранни компании са напуснали страната, което означава загуба на до пет милиона работни места, пишат авторите на проучването, озаглавено "Отливът на бизнеса и санкциите опустошават руската икономика". В анализа се казва още, че промишленото производство се е сринало. "Не съществува капацитет, с който необходимите компании, продукти и таланти да бъдат заместени", пишат авторите.

Съществените данни се прикриват

Често изразяваното в западни медии мнение, че Русия е силно засегната, но че икономиката ѝ въпреки това се справя добре с предизвикателствата, е напълно погрешно, се твърди в анализа. Авторите обясняват въпросното впечатление с липсата на важни икономически данни от Русия. От началото на инвазията в Украйна публикациите на Кремъл са станали все по-селективни. Неблагоприятните данни се прикриват, публикуват се единствено онези, които хвърлят по-благоприятна светлина.

Особено силно се филтрират статистиките за външната търговия, задържат се и данни за месечните добиви на нефт и газ, капиталовите потоци и бизнес данните на големите компании. В същото време редица руски статистически експерти са уволнени. Изследователите от Йейл са взели предвид и информации от търговските партньори на руските компании, банки и потребители, както и данни за движението на корабите.

"Русия е много по-зависима от Европа"

Мит е и твърдението, че месечните приходи на руската икономика от износа на нефт и газ, се измервали с двуцифрено число в милиарди. През последните три месеца приходите от енергоносители всъщност са намалели.

От една страна, това се дължи на факта, че останалите енергийни партньори на Русия, като Китай и Индия, натискат Москва за по-ниски цени. Информацията за вноса на Китай показва, че страната купува суров петрол от Русия с отстъпка от 35 долара спрямо цената на световния пазар. От друга страна, големи количества газ от тръбопроводите, например, просто не могат да бъдат пренасочени към Азия. Затова американските изследователи смятат, че Русия е изправена пред "неразрешим" проблем, ако европейските държави станат независими от руския природен газ. Досега 83% от руския енергиен износ е бил насочен към Европа. "Русия е много по-зависима от Европа, отколкото Европа от Русия", казват експертите от Йейл.

Експерт: Проучването като цяло е правдоподобно

Това са силни твърдения, но каква е оценката на германските икономисти? Клаус-Юрген Герн, ръководител на отдел "Международен бизнес и анализ на стоковите пазари" в Института за световна икономика в Кил, смята, че изследването трябва да се приема с известна доза критичност. Според него в контекста на информационната война с Русия, то е относително едностранчиво.

Въпреки това картината, която е представена, е като цяло правдоподобна, смята Герн. Всички макроикономисти предвиждат големи проблеми за Русия. "Би било голяма изненада, ако в руската икономика не са възникнали и не продължават да възникват много сериозни трудности", коментира още експертът.

"Решаващата роля на вноса"

Всъщност, казва Герн, все по-трудно е да се определи какви са точно количествените показатели на руската икономика. Според него обаче, често предричаният срив на руския БВП с 20% и повече, е малко вероятен. "Прогнозата ми за тази година е по-скоро за спад от около 10 процента." В дългосрочен план от решаващо значение за руската икономика ще е въпросът доколко тя ще успее да замени почти изцяло отпадналия внос." Заради това отчитането на излишъци по текущата сметка от Русия не е признак на сила, а на слабост.

Икономическите прогнози за следващата година няма да зависят единствено от хода на войната, прогнозира още експертът, а и от това дали западните страни ще успеят да поддържат натиска срещу търговските партньори на Русия. Това би им дало възможност да ограничат допълнително възможностите на Русия да си набавя спешно необходимия ѝ внос.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаххахах

    66 67 Отговор
    САНКЦИИТЕ ПАРАЛИЗИРАТ ЕС И ФАЩ МИСИРКИ
  • 2 Парализираните

    61 44 Отговор
    Булгаргаз няма газ и няма пари да купи газ
  • 3 Бесен _Язовец

    49 57 Отговор
    Чичо Сорос фалирал отвирил запасите от нефт в Говедария, а ЕС няма газ спряли топлата вода горвят се 3 дневна работна седмица на индустрията .

    Коментиран от #18

  • 4 морски

    42 46 Отговор
    Какви санкции ,какви 5 лв. Влезте в марине трафик и ще видите , че танкерите от Новоросийск не са спрели за секунда да изнасят нефт за запада ,и на рейда стоя поне 15 и чакат ред !
  • 5 Комуниста

    53 43 Отговор
    Сайта е страхотно пропаднал публикуват само пропагандата на козяк. Мн сте далеч от фактите!
  • 6 реру

    34 8 Отговор
    Всичко зависи от гледната точка...

  • 7 сигурно

    7 33 Отговор
    ако ще всичките натовци и кравари да го желаят няма как тия тапанари русите и не знаят колко и какво имат под земята си
  • 8 Иванушка  🇷🇺

    46 47 Отговор
    "...Какво се знае?..." - знае се че в Русия е топло и богато, а Европата бълбука и тихичко пуска мехури, които определя като "победа" ))

    Коментиран от #12

  • 9 Бъдеще

    51 34 Отговор
    Не знам как живеят руснаците, но виждам какво се случва в Европа. Не мисля, че Русия е по-засегната от Европа. Но съм сигурен, че в трудни времена руснаците ще стиснат зъби, а в разглезена Европа депресиите и плача ще стигнат невиждани висоти...
  • 10 Бесен _Язовец

    37 30 Отговор
    Ср.ах ви в устенцето соросоидно дето лапа и грантове за пропаганда.
  • 11 Бебенце

    45 15 Отговор
    1000 компании и 5 000 000 работни места в най-платежоспособните фирми на руският пазар на труда. Еми след тоя факт, има ли друго което да се каже?
  • 12 Варненец

    51 44 Отговор

    До коментар #8 от "Иванушка  🇷🇺":

    В рашка, никога не е било топло и богато, от 1917-та насам, все още 80% оъ тях не са виждали вътрешна тоалетна и баня. За какво топло говориш? Как мислиш, защо крадат кенефи и перални от украйна, защото при тях ги има ли?

    Коментиран от #17, #72, #78

  • 13 Не може да убедиш дърт изкуфял

    39 23 Отговор
    Путинист в голата истина !
    Он си рупа ли рупа, като баба Меца в хралупа !
  • 14 Някой

    26 25 Отговор
    Знае се, че с подобни пасквили зелето се опитва да промива мъзъци. Ама всуе.

    Коментиран от #19

  • 15 ВОНЛИВ ЯЗОВЕЦ

    28 29 Отговор
    ХА ХА ХА Блатните кирливи орки скоро ще пасат трева и ще има сблъсъци с добитъка за паша,тукашните не умни русофилтаци спешно да събират и изпращат картофи на господарите си,че инак грозноватата лелка Мутрофанова ще им спре копейкити !!!

    Коментиран от #27, #68

  • 16 Санкция !

    34 27 Отговор
    Крах за Русия !
    Гаранция !
    Остава си бензиностанция !

    Коментиран от #21, #42

  • 17 Иванушка  🇷🇺

    15 20 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    "...За какво топло говориш?..." - след два месеца ще сам ще стоплиш.....като варненски реотан ))

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Варненец

    36 28 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Факти ми блокираха единия ник, защото съм путлерофоб, а те са рашки сайт. Какво си спомням от първо лице, не ми е разказано, а го преживях. Повечето хора живееха в бараки, освен, ако не им разрешат да придобият панелка. Свинско се ядеше по коледа, ако имате село, където да се гледа прасе, остатъка се консервираше, защото фризери нямаше. Режим на тока 84-89-та, трябваше да се изнася за валута, ама не рубли. В магазините имаше няколко неща, кренвирши свински или пилешки, камчия, хамбургски или телешки салам и кучешка радост, варена наденица, но никога едновременно, каквото са "пуснали". "Пуснали", беше ключова дума, пуснали са еди какво си и километрична опашка. Аз лично за 10 години от съзнателния си живот, веднъж видях , че са пуснали луканка и даваха по 200 грама на човек. За новобранската си трябваше да ползвам връзки да си осигуря мезета, всичко беше под щанда. Мога да разправям още много за рашистката робия, но заслепените рушльофоби, няма да повярват. Да сте чували за градска баня след 90-та??? Е аз съм я виждал и ползвал, а вие се радвайте на путлер и кенефокрадците.

    Коментиран от #51, #57

  • 20 Реалиста

    22 13 Отговор
    Пак дойче леле плаче за Русия , да погледне на какъв хал са германците и тогава да фантазира!

    Коментиран от #29

  • 21 ха ха

    21 14 Отговор

    До коментар #16 от "Санкция !":

    Малко уточнение. Затворена бензиностанция. Щото как ще произвежда нефт и газ без вносни компоненти?
  • 22 БАЙ КУРТИ

    21 15 Отговор
    D зеле защо не пишете за хиперинфлация в ЕС . И как ще сте конкуренция на СП . Днес ФРГ отказа да вдигне цената на газта , но за септември/октомври каза на населението да стягат коланите .А ФРГ изпадне ли в рецесия /най големият донор в ЕВРОПА следва фалити и разпадането на ЕС.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БПФ

    18 19 Отговор
    Огромна доза измислици, но важно е Хелекторатът да е доволен. На зима руснакът ще е на топло, ще се къпе всеки ден с колкото ще гореща вода, хладилникът му ще е пълен. Но важно е полугладният, мръзнещ и вмирисан на киp гражданин на ЕС да си мисли, че "руснаците са по-зле от нас".
    Разбира се, Русия също изпитва трудности и санкциите не са без последствие. Но факт е, че основните стоки - газ за бита и бизнеса, бензин, ток, основни храни не са поскъпнали, бензинът дори поевтиня. Тия пет милиона загубени работни места се преекспонират. Първо - много от изоставените от западните компании бизнеси пак работят. Знаем за Макдоналдс - а и не са само те. Второ - постоянно в Русия се откриват нови предприятия, ама за това на запад се мълчи. Трето - 5 милиона безработни са под 5% от работната ръка. А 5% се смята за безработица в рамките на нормалното. "Загубата на таланти" също е измислица в огромната си част. Аз по никоя телевизия, дори и най-пропагандните, не съм видял десетки и стотици хиляди, че и милиони гладни руски бежанци да щурмуват ЕС. Такова нещо просто няма.

    Коментиран от #32

  • 25 Варненец

    23 20 Отговор

    До коментар #17 от "Иванушка  🇷🇺":

    Кто гледам, имаме доставчици на газ. Не сме особено газифицирана страна, път ти си ръси опорките. Аз природна газ не ползвам, както и 90% от Бг, но пък 80% от рашките са на дворни тоалетни, предпочитам да съм на скъп ток, защото се справям с парите, отколкото на евтин бензин и кола, която се разпада след 2 години и я чакаш 15. Рушляк смотан.
  • 26 Гост

    18 19 Отговор
    инфляция за юни в Русия -0.5%.И си помислете коя икономика се парализира.

    Коментиран от #34

  • 27 БПФ

    14 14 Отговор

    До коментар #15 от "ВОНЛИВ ЯЗОВЕЦ":

    Неслучайно си се кръстил "вoнлив язовец" - защото си горд европеец, нали? Съсeл такъв - как най-големите износители на пшеница и осмите - на месни продукти ще гладуват?
  • 28 Побеснял_руски_язовец

    14 11 Отговор
    Санкциите и технологичното ембарго на развития прогресивен свят срещу азиатското блато ще са в следващите 100-200 години а може и повече, а изхода е само един- всички го знаят ...тотален упадък на ниво каменния век
  • 29 Варненец

    22 9 Отговор

    До коментар #20 от "Реалиста":

    Що бе, путлерите на какъв хал са, една кола не могат да съберат без запада. А и ракетите им нищо не струват.
  • 30 Какво се знае

    14 18 Отговор
    Руснаците на топло по нова година германците и останалите фашисти от Брюксел и НАТО ще танцуват с дядо мраз
  • 31 РЕЦЕСИЯ САЩ

    11 12 Отговор
    /Влезли ли са САЩ в рецесия (свиваща се икономика) или не? Този въпрос, както и проблемът със самата дума "рецесия", се превърнаха в ключова обществена дискусия в САЩ през последните дни. Как Белият дом се опита да манипулира тази концепция, какво точно означава тя и какви са последствията от това, което заплашва Байдън и неговите сътрудници.
    "Фабрика за мечти" е обобщаващото име за американската филмова индустрия, позната на света от повече от сто години. Това име напълно отразява същността на въпроса - в съзнанието дори на най-наивния човек мечтите са отделени от реалността. Допълват я, но никога не я заместват напълно. През последните години обаче се появи усещането, че цялата американска политика е подчинена на една задача - да промени реалния свят с измислени постижения.

    Реалният свят, в който САЩ, в близкото минало единствена суперсила, са постоянно разтърсвани от икономически кризи, разяждани от немислима инфлация и разцепени по всякакви критерии – расови, идеологически, класови и други. Но те се опитват да представят света на политическите фантазии за реалност.

    В която например президентът на САЩ Байдън е адекватен лидер, а не заложник на игрите на фракциите в Белия дом, поразен от дълбоко изкуфяване. Свят, в който Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, която страда от същата възрастова болест като президента, ще се качи на борда на военния самолет, който външните врагове на Щатите се разпръскват на прах. И послед

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Варненец

    17 9 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Изкуствени данни, защото сами си определят курса, истината е, че никой не приема и не обменя рубли, я пробвай в някое чейнж бюро, да видиш, за какво иде реч?

    Коментиран от #39, #44

  • 35 БПФ

    14 16 Отговор
    Относно спадът на БВП на Русия с евентуално 10% - всъщност инфлацията в САЩ и особено в ЕС е по-висока. Хитреците на запад изчисляват НОМИНАЛЕН БВП. И твърдят, че нямат спад - но като сложиш 10-15% реална инфлация, вижда се, че спадът на БВП в ЕС и САЩ е най-малкото еквивалентен на руския. САЩ дори промениха определението за рецесия, за да се изкарат, че не са в рецесия. В Русия инфлацията е много по-слаба, тъй като както казах, основните стоки реално не са поскъпнали. Всеки икономически грамотен ме е разбрал какво казвам.
  • 36 РЕЦЕСИЯ САЩ

    9 11 Отговор

    До коментар #31 от "РЕЦЕСИЯ САЩ":

    Тази терминологична война накара кмета на Ню Йорк (който наскоро обяви извънредно положение поради липсата на адаптирано мляко) Ерик Адамс да избухне. „Намираме се във финансова криза, която дори не можете да си представите. Уолстрийт се срина. Ние сме в истинска рецесия“, каза той по време на една от публичните си речи.

    Няма причина да се съмняваме, че “Уикипедия” е застанала на страната на настоящите американски власти. Така апаратът на Байдън всъщност, въвеждайки забрана на термина „рецесия“, се опитва да запуши икономическите и политическите дупки в Белия дом.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пешо

    12 15 Отговор
    Въпреки това картината, която е представена, е като цяло правдоподобна, смята Герн.Би било голяма изненада, ако в руската икономика не са възникнали и не продължават да възникват........и май не възникват.
    Картината е такава каквато се иска на някой и заблуждава света.
    Фирмите които напуснаха Русия ,обявиха огромни загуби, а дори съжаляват за напускането си.Няма компенсации.Това което оставиха там не е спряло да работи.
    След като нямат достъп, а и няма кой да го даде вече, как от Йейл направиха анализ?
    Дочка Зелева си ги пише както и харесва, но не съм прочел никъде Русия да реве за нещо, а обратното не спира.
    Ватници не ватници, но от цяла европа ги молят за не едно нещо.Може да им плащат Индия и Китай с 35$ по-ниско от международната цена, но тя къде е в момента?!!!
    В този форум текат обиди и безмислени спорове , породени от тъпа пропаганда на някой който му се иска да е така и плаща за тази дейност.Всеки ден едни противоречиви новини , дори без логика.Всеки да има мнение, но не е добре да се обиждаме един друг.Утре ще се заженят младите и ще станете роднини.
  • 39 БПФ

    10 15 Отговор

    До коментар #34 от "Варненец":

    А рубли ако искаш можеш да си купиш в Пейпал. Интересно защо американската платформа ги обменя по официалния курс на руската централна банка?

    Коментиран от #49, #60

  • 40 БПФ

    5 11 Отговор

    До коментар #37 от "БПФ":

    Апропо - за къпането - не бях съвсем прав - има и изключения. Анти Трети се къпеше веднъж на десетина дни без сапун и всички го мислеха на смахнат заради това и най-малкото за някакъв лиглю. Щото какво толкова - то се чешеш, чешеш като си некъпан, пък свикнеш....
  • 41 Варненец

    17 10 Отговор

    До коментар #37 от "БПФ":

    Мхм, виждам, че русофилството трябва да се обяви за тежко и нелечимо заболяване, като слепотата.
  • 42 Ооооп

    10 15 Отговор

    До коментар #16 от "Санкция !":

    А Кравария е магистрала на услугите. Нищо друго. Въздух под налягане, смучеща от бензиностанции, кладенци, житници и др. Но СВЪРШИ. И печатницата на пари без покритие, вече се развали.😝
  • 43 Курило те зове

    10 12 Отговор

    До коментар #32 от "Варненец":

    Пропаганадата в Украйна си я пиши.Там ще ти повярват.Украинците вече са започнали да вярват и как Адам и Ева са били украинци.
  • 44 Жорето

    9 15 Отговор

    До коментар #34 от "Варненец":

    Забраниха да се обявява курс рубла, защото се вижда как долара и еврото загиват и няма успех със санкциите.Германия в какво мислиш плаща на Руснаците?С посредник тяхна фирма разбира се , която превежда на Русия евро и те превалутират в рубли според курса който е обявен.Възможно е да е 62,08 рубли за 1.00 евро.Не им харесва, ама няма газ.
    То БГ можеше да направи това, но Кирчо се направи на по-голям от Папата.
    Тези неще не им се харесват на Дойчото и на Нас, ама няма ГАЗ.

    Коментиран от #61

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ВОЛОДЯ

    7 13 Отговор

    До коментар #32 от "Варненец":

    А американеца се изхождат под моста.
    Защо слагаш всички под един знаменател, бе. Има богати руснаци, има и средна класа. Градско и селско население. Има живеещи на - 50:градуса и др. с температури като нашите. Нормален ли си? Ходил ли си там? Кой знай ти пък какъв кенеф имаш. нас. Има и умни, прости, бедни, богати.

    Коментиран от #58

  • 47 реру

    15 7 Отговор

    До коментар #37 от "БПФ":

    "... Не съм видял зад блоковете на по 20-30 етажа да има наредени външни тоалетни, че и бани..."

    Освен виждане има и официални данни, статистики и т.н... Според официалните данни на СМЕТНАТА ПАЛАТА на РФ към началото на 2020 г., 30,5% от ДЕТСКИТЕ болници в страната нямат вода, 47,9% от ДЕТСКИТЕ болници са без топла вода, 40,5% са без отопление, като с канализация са 35%.

    Коментиран от #64

  • 48 немил-недраг

    12 5 Отговор
    Класически пример за азиатски политик повярвал в измисленото си могъщество и обсебен от манията за величие. А нещата са много прости. Най-важното е да осигуриш мирно съществуване, икономическа стабилност и материална обезпеченост на народа си. Когато си негоден да постигнеш това започваш да си въобразяваш съществуването на врагове, фашисти, милитаристи и всякаква друга гад която е виновна за твоята некадърност. Нужно е само да намериш правилния подход да заблуждаваш собствения си народ. Това Кремъл го владее до съвършенство.
  • 49 небрежнев

    14 5 Отговор

    До коментар #39 от "БПФ":

    То рубли можеш да купиш по официалния курс, но не може с тях да купиш долари. Това е номера - с рубли не можеш да купуваш валута, а само ти вземат валутата и ти продават рубли! Затова путин натиска курса да е нисък, защото по него само купува валута с рубли, но с рубли не можеш да купиш.

    Коментиран от #59, #63

  • 50 Тия изследователи са

    5 4 Отговор
    петима, трима от тях поляци.
  • 51 ВОЛОДЯ

    11 6 Отговор

    До коментар #19 от "Варненец":

    ЛЪЖЕШ. И аз мога много да разкажа. И тук има в северозападна България по- скромно живеещи хора. А България е малка страна Това не значи ,че всички българи са такива. Русия е необятна руска шир и условията и природата са различни. Не приказвай за всички руси глупости. Не те зная къде си живял, но това е нечестно и невярно.
  • 52 Имат какво да ядат

    7 12 Отговор
    и имат с какво да се топлят.
    А ние имаме последен модел айФони и достъп до Фейсбук.
  • 53 Просто човек

    10 9 Отговор
    Да м.рат тъпите рашки!!
  • 54 Иван

    1 5 Отговор
    Тролчетата, бръкнаха ли ви отзад, а?😂😂😂😂
  • 55 Урко

    4 5 Отговор
    Дааааа вярвам ви.Ако не се осъзнаете ви чака дълга зима.
  • 56 ,Да бе, да

    6 6 Отговор
    И кое точно е парализирано на Русия?
    Май само мисленето на бившите и съюзници?!

    Коментиран от #62

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Да дааа

    2 4 Отговор

    До коментар #49 от "небрежнев":

    Кеде искаш да купуваш с рубли в Щатите може би или в Евопейска страна.
  • 60 Варненец

    5 6 Отговор

    До коментар #39 от "БПФ":

    Да, ама никой не ги иска и не са на курса, който е определил путлер.
  • 61 Варненец

    5 4 Отговор

    До коментар #44 от "Жорето":

    Загива ти и последната мозъчна клетка, ние сме такива ползватели на газ, че изобщо можем да сме независими от рушляците.
  • 62 Хахаха

    12 8 Отговор

    До коментар #56 от ",Да бе, да":

    Толкова много усилия на запада да се разруши Русия, а тя е само ,,парализирана", и то само в умовете на западните разрушители, които тотално се парализираха мозъчно. Не се е намерил още човек на запад, който може да управлява страна, с размерите на Русия. Никога не са го правили и не могат да дават съвети на Русия и да я оценяват, със своите провинциални представи за света. Управляват си територии с размерите на по 1 област в Русия и имат самочувствието да дават оценки. Край, свърши с техните лъжи. Светът видя, колко струват вашите рейтинги и вашите измислени икономики, неподкрепени с нищо. В Русия всяка рубла е обезпечена с материалните ресурси.
  • 63 БПФ

    2 6 Отговор

    До коментар #49 от "небрежнев":

    Напротив - обменът си е двупосочен - и в Пейпал и в Пайър и навсякъде. Всеки може лесно да провери това.
  • 64 БПФ

    7 10 Отговор

    До коментар #47 от "реру":

    Само пълен идиoт може да си представи такова нещо: БОЛНИЦА БЕЗ ВОДА - че и 30% от болниците. Това и в Африка сигурно го няма, бе смeшник !!! Очевидно е, че ти явно нямаш понятие с какво се занимава една СМЕТНА ПАЛАТА. това е институция за финансов одит - не за статистика.
  • 65 Питащия

    8 6 Отговор
    ЦАР ГЛАД Е ДОШЪЛ В РУШНЯЦИЯ? КАКВОТО ПОВИКАЛИ, ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО!
  • 66 Истината за живота в Русия

    4 6 Отговор
    В момента в Русия относно храната всичко си имат. Мормален вкусен кашкавал така е не се научиха да правят, но го има като артикул. Цените се възтановиха до нивата преди войната, но това е само за храната. Бизнеса е замрял, техниката е ужасно поскъпнала. Търговците, които се занимават с нехранителен бизнес се борят за оцеляване. Олигарсите си процъфтяват заради държавната протекция. И,общо мое лично мнение е че резултата от ЕС санкциите ще ударят изключително тежко само ако са в продължителен период. И не мога да разбера защо се злорадства за газта. В крайна сметка и русофили и русофоби всички ще плащаме, всички ще студуваме.

    Коментиран от #71

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 КИРО ЖЪРТЪ

    6 3 Отговор
    КОШМАРА НА. РЪШИСТИТЕ ТЕПЪРВА ЩЕ. СТАВА. ПО. ГОЛЯМ, И ВЕЧЕ. НЯМА. ДА. МОГАТ. ДА. ГО. ПРИКРИВАТ, НА
    ТИЯ НЕ. МОЖЕШ. ДА. ИМ. ИМАШ НИКАКВО ДОВЕРИЕ .
    ХРОНИЧНИ ЛЪЖЦИ.
  • 70 Артилерист

    4 3 Отговор
    DW и неговите източници написаха, че Президентът Путин е болен от рак и е на смъртно легло. Опразнена била цяла болница да го спасява. Но Вл. Путин ходи в Иран, гледа морски парад, подписва държавни документи, дават го по телевизора и изглежда съвсем жив. Чудя се на очите си ли да вярвам или на DW? Въпросът е реторичен, разбира се, но уважението към читателите, респекта към истината, към елементарното приличие и прочие, са си съвсем обикновни нравствени норми, нали?
  • 71 Хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #66 от "Истината за живота в Русия":

    Кашкавалът в Русия е много по вкусен от всякакъв български. Това е един от най вкусните руски продукти въобще. Питай руснаците какв мислят за бялото саламурено сирене. Ще те съжалят, че го ядеш. Затова не се изказвай по въпроса н вкусовете.
  • 72 Дянков

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    Дали
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 простата истина

    3 2 Отговор
    Санкциите действат, но не веднага. Русия имаше време да се запаси с високотехнологични продукти. Но дори най-високотехнологичните, или по точно, точно те много бързо остаряват. Така че Русия ще започне да изостава. Бавно и полека, но значително.
    Всъщност как падна СССР. 1979 г военнонъздушно учение над Сахалин. Един руски пилот продължава към Хокайдо. Когато каца, американците забелязват че оборудването в самолета е фактически Боинг. Става ясно, че СССР купува "резервни части" през приятелски развиващи се страни и ги монтира на своите самолети.
    Този факт даде идеята за Междузвездни войни на Рейгън.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Яве 1234567

    1 4 Отговор
    Знае се че Европа я тресе енергийна криза
  • 78 А колко процента

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    от българското население са с външни тоалетни? Я вземи се поразходи на село... А , понеже си варненец, да ти подскажа ли, че във Варна има квартали без канализация? А знаеш ли колко боклук има по улиците на Града - някога нееднократно обявяван за "най-чист и озеленен град в България"? ИСТИНАТА Е, ЧЕ РУСИЯ Е ОГРОМНА СТРАНА И МОЖЕШ ДА СРЕЩНЕШ ВСИЧКО - А У НАС МАЙ САМО ПРОСТАЩИНАТА СТАНА ОГРОМНА И МОЖЕШ ДА Я СРЕЩНЕШ НАВСЯКЪДЕ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания