Last news in Fakti

6 Август, 2022 19:00 5 110 158

Няма вечна Руска империя. Това е просто една диктатура

  • русия-
  • кремъл-
  • съветски съюз-
  • владимир путин

За съжаление се оказва, че в Русия е построена доста примитивна, но устойчива икономическа система, а Западът и светът зависят от нейните ресурси

Няма вечна Руска империя. Това е просто една диктатура - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Русия се завръща страхът от репресии като по времето на Сталин. Хората чувстват, че държавата е способна на всичко, че за жестокия режим на Путин предели няма. А Западът така и не чу предупрежденията на Сахаров.

Преследването на противниците на войната срещу Украйна в днешна Русия все по-често се сравнява с репресиите по времето на Съветския Съюз. Директорът на Центъра „Сахаров“ Сергей Лукашевски смята, че тези паралели са уместни, но подчертава и множество разлики.

Доколко справедливи са, според Вас, сравненията на днешните репресии с тези от времената на Брежнев или дори на Сталин по времето на Съветския Съюз?

С. Лукашевски: Ако направим исторически паралел – действително общото е много. Това, което се случва днес, напомня за репресивната практика от времената на Брежнев, а безумно разтегателният характер на законовите формулировки доста напомня за ситуацията от 1937 година. Но независимо от строгите присъди, които се произнасят сега (до седем години затвор само за думи, изречени на заседание на общинския съвет - например срещу Алексей Горинов) - различия определено има.

Сталин е имал съвсем друга задача: да подчини човешките маси и да ги накара да работят за неговите цели – да строят заводи или да отиват на война там, където ги изпрати. На него му е бил нужен пълен контрол над обществото – затова репресиите са били масови и са обхващали милиони хора. Съвременната руска власт има други задачи – обществото да проявява лоялност и да не се изпречва на пътя на властта.

Днешните репресии са избирателни и тяхното предназначение е да сплашат – в това отношение приличат на Брежневите, тъй като и тогава обект на атаките са били хората, готови да излязат публично и да говорят за нарушаването на човешките права в Съветския съюз. Но и тук има важна разлика: по времето на Брежнев репресиите са се извършвали в едно тоталитарно общество, което е било „дисциплинирано“ и е съществувало в строги рамки. Днешната власт има за задача да създаде такива рамки и да вкара обществото в пространството на „несвободата“.

Все пак доколко властта успява да сплаши хората – нали живеем в друго време?

С. Лукашевски: Мисля, че за съжаление политиката на сплашване е доста успешна, не на последно място, защото хората помнят този исторически страх. Затова и се връща общият страх. Хората имат чувството, че държавата е способна на всичко. Затова мнозина, които протестираха в първите дни след войната, заминаха, след като на няколко пъти бяха задържани. Те осъзнаха ясно, че за Путиновия режим предели няма, че той ще бъде жесток, докато не постигне целите, които си е поставил.

Казвате, че много хора са заминали след 24 февруари вън от страната. Може ли да се говори за ново дисидентство? Каква роля биха могли да изиграят тези хора за демократичното развитие вътре в Русия?

С. Лукашевски: Дисидентството е това – инакомислие вътре в страната. Според мен сега то ще се развива много активно – имаме вековни традиции в това отношение. Мисля, че главната задача на хората, които са заминали от страната, е всячески да помагат на тези, които са останали и се съпротивяват – точно както е било в дисидентските времена в Съветския съюз. В това отношение паралелите са напълно уместни.

Германия сега преразглежда отношенията си с Русия. Това се отнася на първо място за енергийната зависимост, но и за връзките в сферата на бизнеса, и в сферата на гражданското общество. Как гледате на развитието на тези връзки?

С. Лукашевски: Говорейки за разрива на икономическите връзки и енергетиката, не мога да не кажа, че Европа и Западът като цяло не са слушали внимателно големите руски мислители и Сахаров в частност. Още през 1977 година той пише статия под заглавието „Ядрената енергетика и свободата на Запада“. Тогава той вижда изход от ситуацията именно в ядрената енергетика, но основната му мисъл е за друго: западният свят не бива да бъде зависим ресурсно от авторитарните режими – той би трябвало да се опира на способността си да произвежда нови технологии, на способността си да развива науката. За съжаление обаче тези негови призиви остават нечути.

Западният свят и най-вече Европа и Германия се оказват точно в такава зависимост. Сега виждаме докъде води това. Виждаме, че Сахаров е бил прав. И хората от Русия трябва да бъдат чути, но трябва да се знае кои си заслужава да бъдат чути.

Опитва ли се руската власт да инструментализира историята и доколко ѝ се удава това?

С. Лукашевски: Да, несъмнено, това е един от главните инструменти на режима. Няма никаква вечна Руска империя, това е чисто и просто истинска консервативна диктатура. Оглавява я диктатор, който се бори за собствената си власт, като използва носталгията на мнозина по Съветския съюз и травмата от много трудния преход към новата социално-икономическа реалност.

Виждаме, че икономическата ситуация в Русия рязко се влошава. Това може ли някак да повлияе на разбирането на хората за това какво става, на възможностите за протест? Какво може да стане в Русия в следващите няколко години?

С. Лукашевски: Това безспорно ще повлияе на разбирането на хората. Ако военните действия продължат и санкциите окажат влияние, при което делничният живот на хората се влоши, отношението безспорно ще се промени и ще има много ропот. Но не очаквам масови протести, освен ако не настъпи икономически колапс – недостиг на продукти, масови уволнения на хора. За съжаление се оказва, че в Русия е построена доста примитивна, но устойчива икономическа система, а Западът и светът зависят от руските ресурси.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    158 66 Отговор
    От всички медии ни облъчват, че трябва да мразим Путин и Русия. Казват ни и защо да го мразим, бил започнал непредизвикана и непровокирана война в Украйна. Но защо е започнал, никой не казва. Срещу кого воюва пак се губи в превода. Уж срещу Украйна, но срещу натовски оръжия, натовски сателити, натовски инструктори и наемници, май само кръвта е украинска.
    Дали не е време да видим и истината? Няма вече ресурси за консуматорското малцинство. В Русия се пъкна един нисък, но голям държавник, който затвори кепенците за почти безплатни ресурси към големите икономики. И след четвърт век спокойствие по света, изведнъж имаме колосален враг, рашистът Путин. И не само той, ами и другарят Си. Силна Европа приклекна под крилата на ястреба САЩ и зае поза партер. Започнахме да се мразим един друг заради слаби политики и политици. Това ли е лицето на демокрацията? Изкривено от омраза поради слабост? Ами не, това не е демокрацията която искахме българите. Не желаем пендафилията в училищата на децата си, не желаем скъп, но демократичен газ или петрол, не желаем омразата.
    Атлантици, правете войните си другаде, тук е България!

    Коментиран от #9, #21, #110

  • 2 Путинофил

    65 112 Отговор
    Ама чакайте сега! В Русия друго освен диктатура никога не е имало!

    Коментиран от #5, #27, #90

  • 3 Някой

    86 15 Отговор
    Кисело ли е гроздето?

    Коментиран от #36

  • 4 Устойчив примитив

    119 42 Отговор
    "В Русия е построена доста примитивна, но устойчива икономическа система". Превод в ефир: санкциите не действат, а юропейците ще си ходят неизмити и ще стоят зимата гладни и на студено

    Коментиран от #17, #18, #22, #112

  • 5 Някой

    107 30 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Щото колективният запад е демокрация за чудо и приказ.

    Коментиран от #69

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пламен

    51 95 Отговор
    Русия отива там където отиде сесерето. Разпад без гражданска война или разпад с гражданска война.

    Коментиран от #20

  • 9 В момента

    32 69 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    почти 3млн. българи са в чужбина. Най вече в Русия и Китай.

    Коментиран от #82

  • 10 DW?? Cвикнахте да сте ментори и коратори

    86 18 Отговор
    На Българските правителства, но ви се изплъзва вече тази опция и РЕВ, Сълзи и сополи!? И на Българите им писна да си пъхате навсякъде носовете!!
  • 11 хъхъ

    72 16 Отговор
    Няма хилядолетен дойче райх. Германия приключи през 1945-та година.
  • 12 Г'ей, да?

    14 7 Отговор

    До коментар #6 от "Христос Возкресе":

    Хомо-Молодец
  • 13 пьешу

    43 10 Отговор
    така е. като си заровите тик.в.ите в пясъка, съвсем я няма империята. и където и да погледнеш - жърмъни. нъл тъй? бленувайте си, безплатно е. засега.
  • 14 плюс минус

    77 17 Отговор
    Дойче веле!!!!
    Що не си погледне първо историята на Германия и после да обсъжда другите държави!
  • 15 Северна Корея

    31 68 Отговор
    В Северна Корея има повече демокрация отколкото в Русия. Затова Русия има един единствен съюзник - Еритрея. Само Еритрея защити войната на Русия в ООН.
  • 16 Голем смех

    27 67 Отговор
    Има вечна рашистка Империя на злото. Откакто съществува.
  • 17 ХА ХА

    11 40 Отговор

    До коментар #4 от "Устойчив примитив":

    Тъкмо ще видят как живеят руснаците!

    Коментиран от #52, #154

  • 18 Хихи

    9 40 Отговор

    До коментар #4 от "Устойчив примитив":

    Ти па на примитивното ли се радваш бе, тавариш?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Петя!

    8 43 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Разбираш ли си нещо от обърканите мисли, които те терзаят?

    Коментиран от #153

  • 22 Бай Яни

    24 10 Отговор

    До коментар #4 от "Устойчив примитив":

    Забрави да споменеш и майнуните в африка ще стоят гладни ,боси и мръсни заради недостига на русският газ в Африка😃😃😃😃😃😃дълга и студена ше е зимата в Антрагтида.
  • 23 Смешници

    55 16 Отговор
    Сега веднага ще ме изтриете,но идете в голямата Демокрация Великобритания и вижте за какво иде реч.Само да изречеш нещо хубаво за Русия и си в затвора с обвинения че си с Путин и си комунист.

    Коментиран от #26, #32

  • 24 Японеца

    54 14 Отговор
    Дойчето веле, ще пише зимата на свещ и с дебел пуловер! Ще се къпе веднъж седмично и ще кара колеУо до работа! Молете се на Путин да ви пусне гАз!
  • 25 Развитие наобратно

    17 51 Отговор
    Тия се развиваха 30 години и стигнаха дотам че да връщат икономическия модел на ссср..абсолютно издухана работа само болшевиките с тяхната омраза към богатите и успелите могат да си го причинят
  • 26 Бухаха

    6 8 Отговор

    До коментар #23 от "Смешници":

    Ти сам не си вярваш нали

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Браво

    8 2 Отговор
    Само така
  • 29 Смешник

    33 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бухаха":

    Напротив,чети моето момче,Организатора на железничарската стачка е с точно такова обвинение защото протестират за по високи заплати и по добри условия.Но няма как да знаеш тези неща информирайки се само от факти .

    Коментиран от #33

  • 30 мдаа

    55 9 Отговор
    Имам познати, които живеят в Питер и в Москва. Изпратих им статията на Дойче веле с молба да я коментират. Много се забавляваха, а коментарите към въпросната медия няма да ви ги цитирам, защото са на ръба на цензурата. Апропо, напомниха ми и за демокрацията в Канада по време на протестите срещу ковид мерките. Бях ги забравил, но да, те наистина са пример за "демокрация", какъвто и Сталин не е могъл да постигне.

    Коментиран от #39

  • 31 Гост

    50 7 Отговор
    Като прочетох че е от доиче зеле спрях да чета че е 101% фалш и пропаганда.Германският раих си отиде а Русия е вечна.

    Коментиран от #75

  • 32 Агитпроп

    12 13 Отговор

    До коментар #23 от "Смешници":

    В Хайд Парк можеш да говориш и срещу кралицата.
  • 33 Бухахах

    11 44 Отговор

    До коментар #29 от "Смешник":

    В Англия имат закони..не е като във Русия
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ДрБр

    41 7 Отговор
    Забранете ДойчеЗеле! Не се търпи вече!

    Коментиран от #38

  • 36 Червените клошари

    16 39 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Клууака в разпад населявана от алкохолизирани роби и девачки от по 20 рубли, управлявана от комплексирано жуже на токчета начервено и прочие, тжва е Пр00сия
  • 37 Кратък хоризонт

    14 32 Отговор
    Руския комунизъм падна защото хората мразеха системата и освен че не искаха да работят често работеха срещу нея..не ми е ясно как нещо което се срина от собствената си несъстоятелност ще проработи във 21 век когато достъпа до информация напрактика няма как да бъде ограничен..политиката на путин е фундаментална грешка и срива ще е много бърз и много сериозен..ако изкарат 3 до 5 години така ще е събитие
  • 38 Хихи

    7 15 Отговор

    До коментар #35 от "ДрБр":

    Май истината боли. Нали, тавариш?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ежко Бежко

    27 5 Отговор
    Преди да умре Сталин оставил две запечатани писма и казал да прочетат първото когато нещата тръгнат зле, а второто когато неюата станат съвсем зле. Та тръгнали нещата зле и другарите отворили първото писмо, а там пишело: Хвърлете всичката вина върху мен. Минало време нещата станали съвсем зле и другарите отворил второт писмо. Там пишело: А сега правете като мен.
    След демоктацията идва диктатура, и слава Богу. Дотегнахте ми с вашата свободия. Ходете работете, отглеждайте деца, чистете градинката пред блока, хвърляйте фасовете в пепелника. Станете хора, с две думи.
  • 41 Трифон зарезан

    14 29 Отговор
    В Русия е така както каже Путин, така ще е. Като го хване деменция ще стане страшно.

    Коментиран от #46, #48

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гешевубива

    19 8 Отговор
    А в България Главният Прокурор Гешев убива Българи с помощта на МВР Перник и РУ Бобов дол! Това не е ли диктатура и Санизъм!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ежко Бежко

    37 11 Отговор

    До коментар #39 от "Тоя па":

    Ти голям аргумент извади бе умник. И аз имам роднини в Русия, жена ми е рускиня. Нямяш идея колко си заблуден. Иди в Русия и провери, после умувай по форумите колко зле са руснаците. Ако не беше студения климат отдавна да съм заминал. В дупката наречена ЕС живеят само социално или умствено слаби. Всички които могат да си го позволят се омитат от тук. Сина ми живя 10 години в Белгия, ожени се, родиха две даца, сега си купува къща в ЮАР. Приятеля му вече замина, барабар с белгийската си жена и деца. Примери колкото щеш. Колегите ми са австралийци, само двама живеят в Австралия и псуват всеки ден. Другите са по Индонезия, Тайланд, Виетнам, Хонк Конг. Що ли си хабя нервите, карайте както знаете.

    Коментиран от #49, #126

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Пиян и оповръщан с галоши

    7 17 Отговор

    До коментар #41 от "Трифон зарезан":

    Скоро ще го евтаназират и ще го пълнят със слама да го излагат по събори и сметища да го замерят пияниците с щишета от самагон
  • 49 Пожелаваме успех

    6 6 Отговор

    До коментар #45 от "Ежко Бежко":

    В тия страни нали се сещаш че комарите не са от най-здравословни те..въбще как сравняваш умерен климат със 40 градуса 100 процента влажност незнам

    Коментиран от #54

  • 50 БПФ

    39 8 Отговор
    "Примитивна, но устойчива икономическа система..."

    Това е икономика,изградена върху производството на РЕАЛНИ БЛАГА, а не на машшшинации и връткане на пари !!! Добре му беше на ЕС като живееше на гърба на руските ресурси, нали? Жалки сте - и дойче зеле и някакви руски национални предатели !!!

    И няма как държавник, избран на законни избори и подкрепян от 80% от народа си, да бъде "диктатор". Диктатори са урoдливата и глyпава урсула, която никога от никого и за нищо не е била избирана - и чучyлото байдън, който е УЗУРПАТОР, който открадна изборите и заповяда стрелба срещу собствения си народ !!!

    Коментиран от #84

  • 51 Охлив

    21 5 Отговор
    Няма вечни империи, държави, алианси и разни други това е доказано от историята. Само че с вечността може да се простят други преди Русия.
  • 52 БПФ

    31 8 Отговор

    До коментар #17 от "ХА ХА":

    Хахахахахах - тпо тeле, на зима руснаците ще живеят нормално, на топло и светло, ще се къпят всеки ден колкото си искат с гореща вода, ще си стоят в къщи по потници при минус 40 градуса навън, хладилниците им ще са пълни !!!

    за разлика от еврогeйците, които ще мръзнат, гладуват... и ще смъpдят !!!
  • 53 Гроссешайзе

    27 4 Отговор
    Няма вече журналистика, това е просто зеле.

    Коментиран от #59

  • 54 Ежко Бежко

    22 4 Отговор

    До коментар #49 от "Пожелаваме успех":

    За ЮАР отговарям климата е идеален. За Индонезиите питах аватралийците казват не било зле, но влажност има. комарите са маларийни само в централна Афика, за Бразилия не съм сигурен. На Карибите ДДТто е изтровило де що има комар, работя четвърта година тука. Да, влагата е непоносима. Много здраве на всички, дето се мислят за все още за българи, на евроатлантиците пожелавам една дълга и пеперлива...

    Коментиран от #111, #114

  • 55 Сатана Z

    27 10 Отговор
    Владимир Путин е Император на възродената Руска Империя .Факт.

    Z
  • 56 ха ха хааа

    9 16 Отговор
    Пеца , не се напиняй ... Нов СССР няма да има ..
  • 57 Дитрих

    21 5 Отговор
    Зелето са много жалки с тея вопли.Скоро пак ще подписват капитулация
  • 58 Матей преображенски

    22 5 Отговор
    Е-ми,я-дец за американците,РФ се оказа костелив орех,и напразно се надяват вътре нещо да се обърка,хеле пък от санкциите им,те даже помагат на руснаците.ЕС ще се срине тази зима,един господ знае в какво разнебитено състояние ще го завари пролетта.Американците целят поне това да постигнат,без да осъзнават ,че по този начин хвърлят западните страни в обятията на Русия.Дори да има война,запада няма печаливши ходове ,поставен между чука и наковалнята,накрая ще възприеме руските правила и дневен ред.
  • 59 Хихи

    6 20 Отговор

    До коментар #53 от "Гроссешайзе":

    Какво зеле те мъчи бе, тавариш? Зелето е много полезен продукт. И в прясно и в кисело състояние. А от зелевия сок се прави клин чорба. В момента имаш нужда от такава. Да се прочистиш от Путлеровите гадости...
  • 60 Сандо

    21 10 Отговор
    ДВ,не ви харесва Сталин?Може би защото не знаете,че ако не беше Сталин днешна Германия нямаше да съществува.А с Руската империя не се закачайте,за да не се наложи да посрещате руските войници с цветя,музика и бира.
  • 61 По добре ли е

    20 8 Отговор
    Криворазбраната джендър демокрация, доказано затриваща народите и нацийте по цял свят, най нагледното доказателство България не е по добре
  • 62 Сандо

    7 2 Отговор
    В ЮАР?Странен избор,предвид многобройните материали от години за проблемите на белите.Сега си спомних,че преди 2-3 години южноафриканска делегация от фермери беше на посещение в Русия за да проучи възможностите за закупуване на земя и преселване в Империята,но не съм се интересувал какво излезе от това посещение.
  • 63 Центърът Сахаров е

    17 3 Отговор
    признат за чуждестранен агент в Русия още през 2014 год. (със същия директор). На него може да се вярва толкова, колкото и на укропропагандата. Ама то от ДВ какво друго да се очаква.
  • 64 Кочо

    21 3 Отговор
    Прочиташ DW и прекратяваш по-нататъшното четене! Американска пропаганда за хора с полирани мозъци!
  • 65 Дойче веле

    19 3 Отговор
    Диктатура е еврогейските ви ценности
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Вън България от нато и ес

    21 9 Отговор
    Да живее РУСИЯ

    Коментиран от #76

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Нали

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Дори почнаха да строят лагери за да затварят тези които не искат да се ваксинират. Голяма демокрация ,имат западните педериси .

    Коментиран от #81

  • 70 клаус

    11 4 Отговор
    немско зеле - пародия на издание
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ПараШут

    18 9 Отговор
    Дойче Зеле кога ще напуснете България, не сте желани тук !!! Пропагандата ви срещу Русия не е спирала от месеци, но това само ни сплотява. Ние с братята руси сме приятели до гроб, нашата връзка е нерушима и ние напълно ги подкрепяме в битката им срещу чудовището на фашизма, който точно вие създадохте. Разкарайте се!!!
  • 73 Много е важно

    10 3 Отговор
    Да обърнем внимание на приказките на човек с фамилия Лукашевски, директор на центъра Цукерман.
  • 74 Аожж

    8 4 Отговор
    А веи от Дойче веле сте про100 едни тапанари!
  • 75 алоу

    8 11 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Кое е фалш и пропаганда бе другар? В нацистка рашия само да вдигнеш празен лист на площада и те мятат 15 годинки в панделата.

    Коментиран от #116

  • 76 Вън от България на руските шпиони.

    7 17 Отговор

    До коментар #67 от "Вън България от нато и ес":

    Дружба навеки с ЕС И НАТО
  • 77 А Костя

    7 9 Отговор
    Си държи спестяванията от субсидиите в евро.Ми що така?Даже на Гунчева нищичко не дал.
  • 78 Няма вечна Американска империя

    13 6 Отговор
    В Америка се завръща страхът от репресии като по времето на лова на вещици. Хората чувстват, че държавата е способна на всичко, че за жестокия режим на Байдън предели няма. А Западът така и не чу предупрежденията на Путин
  • 79 Хохо секса

    8 16 Отговор
    Това е силно преувеличено:
    "Западът и светът зависят от нейните ресурси"

    Наистина имат нужда от ресурси, но ресурси има и извън Русия
    И НЕ ЗАВИСЯТ ОТ РУСИЯ.
    А газ даже и ние имаме, но не го разработваме и добиваме.
    Румъния разчита на 100% от собствен добив и за газът на Путин не и пука...
  • 80 Егати

    8 4 Отговор
    фАтки пак глупости както в статиите ви за автомобили ! Чудя се като само пищат за фейк нюз защо изобщо вие сте в мрежата ?
    Та то пик и близ пишат по малко глупости?
    Но най ме кефите като почнете с кретениите за автомобили 🤣 Някой от вашите мисирки виждала ли е кола ?
  • 81 Хахахаха

    9 14 Отговор

    До коментар #69 от "Нали":

    Пий си хапчетата. Не забравяй че любимият ви Путин направи ваксината срещу ковид задължителна в имунизационният календар на руснаците, особено на младото поколение. Но това май бързо го забравите, сега трябва да се говори колко е лош запада и как ще спасява света от Сорос и Бил Гейтс.....
  • 82 Изчакай още 2, 3

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "В момента":

    Години и пак ела да напишеш.
  • 83 Балканджия с ракия

    8 13 Отговор

    До коментар #7 от "ТВА Е КОМУНЯГО-ОЛИГАРХИЧЕН КЕ'НЕФ":

    Робовладелска страна, нормалните руснаци отдавна се изнесоха на запад, в момнет Мордар-Раша се намира в социално икономичест.кото си развите на ниво хунските нашествия към цивилизована Европа през 3-4 век.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    13 3 Отговор
    НА ВРЕМЕТО ЕВРЕИНА ХЕНРИ МОРГЕНТАУ
    ... ФИНАНСОВ МИНИСТЪР НА САЩ
    ... ПРЕДЛОЖИ 1944 ЗА ГЕРМАНИЯ ПЛАНА МОРГЕНТАУ
    ...
    КОЙТО ПРЕДВИЖДАШЕ ГЕРМАНИЯ ДА БЪДЕ ПРЕВЪРНАТА В ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТА КАРТОФЕНА НИВА
    ..
    НО СТАЛИН ГО СПРЯ
    ..
    СЕГА ВЕЧЕ ПЛАНА ЩЕ БЪДЕ ПРИЛОЖЕН :)))

    Коментиран от #122, #124

  • 88 пипи

    6 2 Отговор

    До коментар #84 от "Керът":

    р-р-р,р-р-р, де джендър де викаш друго си е кенгурчтата га копат та даруват чайничетата или нежните кленови листенца да ни така прикажеш шо робiте
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 асдфгх

    13 4 Отговор
    Алоооо, швабските "медии"- я се разберете бе, прецаквате пропагандата за която ви се плаща... Така...

    Пишете у гугъл "er ist das volk" (което значи "той е народът") и намирате картинка от КОРИЦАТА на 32 брой на Spiegel...
    От списанието се чудят как става така, че въпреки санкциите, въпреки загиналите във войната (които са около 15 000), въпреки фирмите които напускат Русия и напук на още хиляди неща усложняващи живота на простите хорица подкрепата за Путин и войната е ОГРОМНА и бие всички рекорди...

    Та така- пропагандата ви куца бе, шваби жалки...
  • 92 Диктатура са

    10 5 Отговор
    НАТО и ЕС
  • 93 Диктатура е

    9 3 Отговор
    Измисления ви ковид
  • 94 Дойче веле

    10 4 Отговор
    Забрана и съд за вас
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Истината

    5 9 Отговор
    Империите се разпадат бавна. Първият етап на pазпадане на руската империя бе през 1917 година, вторият през 1991 година, когато се pазпадна СССР, а сега очакваме третият, през който ще се pазпадне путинският pyccкий мир.
  • 97 Тургенев

    3 9 Отговор
    „Ако Русия се провали в дън земя, това няма да бъде никаква загуба, нито ще предизвика някакво вълнение в човечеството“.

    Коментиран от #100, #101

  • 98 Нико

    7 12 Отговор
    Русия винаги е била един сбор от голяма маса необразовани биовидове които са били управлявани от елит който е бил образован в западна Европа.След болшевишкия преврат нещата там стават неуправляеми.Това болшевишко чудовище вече сто години заплашва цялата човешка цивилизация.Най-накрая всичко ще приключи със световна война --рано или късно.

    Коментиран от #102

  • 99 DW не спира да плюе и Реве по Русия!!

    9 3 Отговор
    Тези на какви се изживяват от DW!! Лъжи и Маниполации, нищо друго от DW!
  • 100 Нее

    7 2 Отговор

    До коментар #97 от "Тургенев":

    Защо го споменаваш? Значи всичко е наред, а ти сервираш избран цитат? Е, за какво ли щяха да говорят ако не беше Русия. колко мазохисти, дърдорковци и тарикати щяха да са без поприще и хляб.Ха!

    Коментиран от #104

  • 101 до малкия Тургенев

    7 2 Отговор

    До коментар #97 от "Тургенев":

    Драги Тургенев, има нешо още по-безнадеждно и злокобно. Ако България се провали в дън земя, това няма да предизвика вълнение. А само забавление на псевдо "приятели" като Макрон, Жан-Клод, Кулеба, примерите са силно ограничени. така че...
  • 102 Патриций

    3 1 Отговор

    До коментар #98 от "Нико":

    Е, и? Какво следва за тебе? Че си патриций, автоматично?
  • 103 Хаха

    8 2 Отговор
    Ами така е - най-големите "инвестиции" на кравари и европейци в България за 33 г. са лотария "Зелена карта" и икономическа емиграция с цел обезкървяване на нацията! Преди повече от 30 г. много българи ходеха на гурбет в СССР и арабските страни, но винаги се връщаха и спечеленото инвестираха у нас!

    Коментиран от #105, #118

  • 104 Алексей Толстой

    5 8 Отговор

    До коментар #100 от "Нее":

    „Аз не се гордея, че съм руснак, покорявам се на това положение. Ако преди да се родя, Бог ме беше попитал: Графе, избери си народ, сред който да се родиш, бих му отвърнал: Ваше Величество, където на Вас ви е угодно, само не в Русия! И ми се иска да се хвърля на земята, да се гърча в отчаяние от това, какво сторихме ние с талантите, които Бог ни е завещал и какво зло сме сторили на света“.
  • 105 Само питам

    6 7 Отговор

    До коментар #103 от "Хаха":

    А най-голямата инвестиция на Русия и 4000 лева месечно за руските агенти на влияние.
  • 106 Хванаха се

    6 10 Отговор
    с невъзможна мисия. Зъбят се на целия свят. Путин се лашка между Турция и Иран. Китай вече сложи ръка над Казахстан и средноазиатските бивши републики. Турция - над Азербайджан. Ще се откъсне и Армения, която видя, че не може да разчита на руснаците срещу Азербайджан. Защото Путин е зависим от Турция. Предстои разпад на Руската федерация. Ще се разпадне като СССР, но по лошия начин.

    Коментиран от #108, #134

  • 107 Теодоро

    7 5 Отговор
    УЖАСНО МАЗЕН ПАСКВИЛ!! СЛАВА НА РУСИЯ. ВСИЧКИ ОТ КЛИКАТА дуйче- зеле скоро в ДРАНГОЛНИКА.
  • 108 Теодоро

    7 5 Отговор

    До коментар #106 от "Хванаха се":

    ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ..РУСИЯ Е НАЙ ВЕЛИКАТА ДЪРЖАВА С НАЙ ВЕЛИКИЯ ПЪЛКОВОДЕЦ. СЛАВА НА РУСИЯ

    Коментиран от #109

  • 109 Пушкин

    8 7 Отговор

    До коментар #108 от "Теодоро":

    „Аз, разбира се, ненавиждам моето отечество, от главата до петите". Но задунайските руски роби го обичат до полуда!
  • 110 онзи

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Петяааааааааааааа, азиатско- сибирския примитив може да бъде направляван единствено чрез диктатура!! И диктатора чудесно се възползва от това!! Но не ни я принасяте в България!!
  • 111 карамфила

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "Ежко Бежко":

    Пази боже сляпо да прогледа,както е написал Великия Алеко.Що им отваряш очите на тези офсе и задръстеняци?Гледай си живота и работата че не дай Боже някой от село Трътка да реши да провери и дойде,след 3 месеца се довлече цялото село с козите и магаретата,и ти трябва да се изнасяш.Ще ти се тупнат с тези завистливи,крадливи и лъжливи характери и ще разбият на пух и прах живота и системата там.Живей си живота и всичко добро.
  • 112 онзи

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Устойчив примитив":

    Примитиве, не им бери грижа на европейците! Те ще се оправят! Но ти никога!!
  • 113 Феликс Дж

    6 5 Отговор
    Музика за ухото и умът ми. DW плюе по освободителите на народите.
  • 114 Бай градски

    4 6 Отговор

    До коментар #54 от "Ежко Бежко":

    Това което пожелаваш на евроатлантиците, тебе те е застигнало хилядократно! Не си за завиждане!!
  • 115 А ти какво си?

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТВА Е КОМУНЯГО-ОЛИГАРХИЧЕН КЕ'НЕФ":

    Евроатлантическа подлога, доста ползвана?

    Коментиран от #120

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Васил

    3 7 Отговор
    Рашистите са с елементарно мислене за тях смисъла на живота е алкохола и колата.
  • 118 неееееееее

    2 2 Отговор

    До коментар #103 от "Хаха":

    МНОГО ХОРА НАПУСНАХА БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС!!! И НЕ ЖЕЛАЯТ ДАСЕ ВЪРНАТ!! ОТНОВО ЗАРАДИ ВАС!!!!!

    Коментиран от #121

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Дааааааа

    2 2 Отговор

    До коментар #115 от "А ти какво си?":

    МНОГО Е ЩАСТЛИВ, ЧЕ НЕ КРЕМЪЛСКА ПОДЛОГА!!!!!
  • 121 Отговор

    5 4 Отговор

    До коментар #118 от "неееееееее":

    А след като си недоволен,какво правиш ти на тази територия?
    Марш в сатанинския запад!
    Там ще те посрещнат с отворени обятия!

    Коментиран от #129

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Петкан

    4 0 Отговор
    Просто Това са родилните мъки на новия световен ред ..на многополюсен модел ..
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 В.В.П.

    5 3 Отговор
    Путин е бог .Руския звяр на ден печели 5 млд от петрол и газ ..Който иска да купува на борсови цени. Който НЕ,да хваща гората.. Нищо лично ,,просто бизнес..!

    Коментиран от #128

  • 126 д-р Косев

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "Ежко Бежко":

    " И аз имам роднини в Русия, жена ми е рускиня. "

    Моите съболезнования. Рускините са добри докато са съвсем млади и за кратко. Мине ли 25 и заседне ли вкъщи, става страшно и няма отърване. Южна Африка не е лоша идея за спасение, но все пак малко дискретност не е излишна. Споделята си тука по форумите, ама отде знаете дали и мамашата не чете?
  • 127 Щерев

    4 5 Отговор
    За русия има два варианта,
    Разпад без гражданска война , както ссср
    Разпад с гражданска война
  • 128 чочо

    3 5 Отговор

    До коментар #125 от "В.В.П.":

    Вярно че е Бог, застреля русия в главата
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Генчо

    6 2 Отговор
    При бай Борис Елцин беше лесно нали? Сега е трудно защото не могат да сложат ръка върху ресурсите им. Путин стана най-страшният им кошмар. Демокрация като в САЩ .... може да изчезнеш за час.

    Коментиран от #132

  • 131 айн цу цвайн цу дрън

    5 3 Отговор
    Ако не е Русия от що ще се раните бе , отглади ще умрете , я пробвайте нещо със САЩ да ви видим от там лебец ще излезе ли .

    Коментиран от #133

  • 132 онзи

    1 0 Отговор

    До коментар #130 от "Генчо":

    И кой го казва? Изчезналия преди демокрацията на САЩ ли??
  • 133 Баууууу

    5 2 Отговор

    До коментар #131 от "айн цу цвайн цу дрън":

    Както е тръгнало май ти няма да има от къде да се раниш!?!
  • 134 фгхфгх

    6 1 Отговор

    До коментар #106 от "Хванаха се":

    Така ли ти пише в опорката от козяк?Ще те разочаровам- НИЩО от тая гнусен пасквил НЕ Е вярно...

    И само да питам, за един преател:

    Като коментирате ситуацията в държава Х (която и да е) изобщо стъпвали ли сте там някога? Щото диванните експерти като теб обичайно получават як шут отзад и бухалка в коляното като се сблъскат с реалността
  • 135 Гост

    5 4 Отговор
    Защо зависят от руските ресурси?! Нали са самодостатъчни, надменно, нагли и самодоволни?! Оказа се, че Запада благоденства върху руските ресурси! Е, сега ще мизерства без руски ресурси! Аз разбирам събирателно понятието “руски ресурси” - тук включвам и хората избягали на запад след ‘90 година, суровините и т.н. Всичко това отложи разпада на западната система преди 30 години, дори се на живяха за сметка на обедняването и мизерията на източна Европа и съюза. Замогнаха се яко, експлоатирайки ресурси и хора. Сега дойде Видовден! Ще се види истинската стойност на лицемерния и онагледява запад!

    Коментиран от #144, #145

  • 136 Гьобелс Веле

    7 3 Отговор
    Ми днес какво сме - 27-а република, наместени в конюнктурата, както винаги; - република на бюрократичния и същевременно корпоративен мастодонт ЕС. Без суверенитет, без уважение, без бъдеще...
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 д-р Косев

    3 9 Отговор
    Путин въобщ не е злодей от класата на Сталин и Ленин, а по-скоро глупак. Искаше му се да остане в историята, но много лошо прецени ситуацията. Оказа се, че не му стигат силите да опердаши Украйна от воле, а да играе ва банк срещу Запада не му стиска (живее им се на малкото лйнце и дружките му). Резултатът е некаква лепкава безизходица, но, за разлика от епичните времена на ВСВ, лишена от всякакви елементи на георичност. Какво ще разправят на внуците си участниците в специалната операция - как са мъкнали перални по БТР-ите или как eврoджeндърите са им спрели пармезана?
  • 139 Хванаха се

    1 6 Отговор
    С каква реалност ще се сблъскаме, № 134? С каква бухалка ще ни налагат руснаците. С "калибри" и "искандери" ли? Защото в Черно море им останаха 3-4 фрегати с подобни "бухалки". Другите се покриха в Новорусийск. А в Севастопол не смеят да излязат от бункерите, един парад да направят.

    Коментиран от #141, #142

  • 140 така ли

    1 0 Отговор
    Хахаха....
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Руските либерасти

    7 1 Отговор
    От зараждането си руският либерализъм е отвратителен и винаги насочен не само срещу държавата си ,но и срещу руският народ.Руските либерасти са най-големите русомразци.Като се тръгне от декабристите,народниците,Орлов,Мамонов, Чаадаев,Чернишевски,Херцен та се стиигне до Керенски,Акселрод,Мартов. Върхът на копието на либерастията са болшевиките при Ленин и Троцки - първите голи гей паради в 1918 и 1919г,узаконяване на гейовете,обявяване на жените за обща собственост,секс комсомолските секс комуни.Това са хора мразещи славянството,православието,руските традиции,руските постижения ,държавати си. Подавляващо са хибриди от смесен произход - немско-руски,полско-руски,хазаро-руски произход,материално преосигурени,нооо... видите ли загрижени за руския народ. Днешните руски сорисоиди са техни идейни наследници,а често и чисто генетични неследници - достатъчно е да проследим родословието на основателката на цинтъра и музия на Сахаров - Елена Бонер.
  • 144 факти

    2 8 Отговор

    До коментар #135 от "Гост":

    Комуне ,запада е стигнал най-високо ниво на развитие и стандарт на живот и без пустите ресурси за които толкова лаете.Русия освен да граби природни ресурси,какво друго може да даде на света ? Абсолютно нищо.Русия е държава,която не произвежда нищо,няма никакво развитие,не спомага с нищо за развитието на света,а може само да граби ресурси и да плаши гаргите.Русия е държава паразит,която въпреки ресурсите с които разполага е заседнала в 19 век, руския народ притежава един от най-мизерните и изостанали стандарт и качество на живот.Общо взето запада ще намерят източници от друго място,ама от тук нататък русия я чака разпад и тотална изолация.Санкциите не са в най-тежка степен,но все пак им трябва време да подействат.В близко бъдеще Русия ще се лревърне в Северна Корея 2

    Коментиран от #150

  • 145 Рашка е в колапс

    3 7 Отговор

    До коментар #135 от "Гост":

    Долните руски лицемери и терористи ще си получат заслуженото ! Света мрази русия !
  • 146 НЯМА ВЕЧЕН ЕС

    4 0 Отговор
    ПРИ ТОВА ПРЕСТЪПЕН !
  • 147 Иванушка

    4 0 Отговор
    ТЕЗИ ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДЕТО ЩЕ СЕ КЪПЯТ ЕДИН ПЪТ НА ТРИ МЕСЕЦА АКЪЛ ЩЕ ДАВАТ. ДА СИ ОПРАВЯТ СОБСТВЕНАТА КОЧИНА И ТОГАВА ДА ДАВАТ АКЪЛ НА ДРУГИТЕ.
  • 148 ЕС Е КАТО РАЗГЛЕЗЕНО ДЕТЕ .......

    6 0 Отговор
    ЗЕХА МУ ИГРАЧКАТА КОЯТО НЕ Е НЕГОВА И СЕГА КВИЧИ СКАЧА РИТА ДОКАТО НЕ ГО НАБИЯТ !
  • 149 ЕС ДА ТОПЛЯТ ВОДА НА СЛЪНЦЕ В ШИШЕТА

    5 2 Отговор
    И ТАКА ДА СЕ КЪПЯТ , КВО СА ПРАЯТ НА ВЕЛИКИ НА ГЪРБА НА ДРУГИТЕ !
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Лопнато мандало

    2 0 Отговор
    Стигнал,достигнал... все в минало свършено време.Бил съм и в Ингелизия,и в Дойландия,и в Чехия - природата им е отровена,горите им жълтеян и съхнат и не сме им я отровили ние та да им ручам зелените зделки на зелените им талибани. А иначе и поляците,и франсетата,и джапанките,и дойчовците, а в края на 20-ти век и гринговците посегнаха на ресурсите на Русия. Руските либерасти с готовност раздаваха ресурси - още Ленин обеща срещу заем от еврейски банкери еврейска държава в Крим,после даде нефтени концесии...Хрушча и Брежнев раздаваха на соцхрантуттиците си и така до Горби и Елцин... раздавачи.

    Коментиран от #157

  • 152 Еднополюстният свят свърши

    6 0 Отговор
    Примитивна антируска пропаганда - изпъстрена с лъжи, омраза, манипулации, изфабрикувани събития за прехвърляне на вина. Затова лицемерният Запад наложи тотална цензура и дезинформация! Наложи тотална икономическа война/санкции в нарушение на всички договори за сриване на руската икономика, но избирателно... Естествено, Русия е в правото си да решава с кого и с какво ще търгува! Когато Русия показва факти за укрофашистките престъпления, това било пропаганда... Вече 80 г. Западът налага диктат по света и се стреми да унищожи Русия. Едностраният модел приключи и Западът ще трябва да се съобразява с правото на народите на самоопределение.

    Стоте войни на НАТО и САЩ донесоха само страдания, милиони жертви и тероризъм.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Ал Тъпоне

    4 0 Отговор
    Просто правило на естествения подбор - оцелява този, който има по-малки претенции! И в природата е така - всяка една система се стреми към по-ниското си енергийно състояние, тъй като то е по-устойчиво. Ако населението на една държава е възпитано да е доволно, когато има какво да яде, какво да обуе и облече, осветление и отопление и прилично образование, то тя е много устойчива, и напротив ако населението ве възпитано да иска да има маркови дрехи, маркови обувки, телефони за по няколко хиляди долара, просторни апартаменти и имоти, луксозни автомобили, високи доходи и прочее високи претенции за какво ли не, а в същото време занемарено и калпаво образование , то този икономически модел е неустойчив, води до икономическо израждане и масово проникване на измамата и заблудата, а в послествие болести и физически и психически, като в крайна сметка се получават ниски доходи, увеличава се смъртността, хората напускат територията, а държавата започват да управляват откровени мошеници в унисон с изградената нова ценностна система, каквото се лсучи в България през полсените тридесетина години!
  • 157 дрфтгъхуй

    4 0 Отговор

    До коментар #151 от "Лопнато мандало":

    "Руските либерасти с готовност раздаваха ресурси - още Ленин обеща срещу заем от еврейски банкери еврейска държава в Крим,после даде нефтени концесии...Хрушча и Брежнев раздаваха на соцхрантуттиците си и така до Горби и Елцин... раздавачи."

    И като дойде един дето каза "Няма да ви давам" и целокупният Запад изквича на умряло... Странно що тъй стана, нали Русия беше само някакви 2% от световната икономика...
  • 158 Роберт

    0 0 Отговор
    аз по голема диктатура от демоНкрацията не съм усещал