Отидете към основна версия

1 433 21

Кремъл: Путин и Макрон не са си говорили от два месеца

  • кремъл-
  • русия-
  • москва-
  • дмитрий песков-
  • владимир путин-
  • франция-
  • макрон

Президентите на Русия и на Франция не са имали телефонни разговори от два месеца, защото Франция е неприятелска страна, с която дискусиите понастоящем не са необходими, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Снимка: Shutterstock

Президентите на Русия и на Франция не са имали телефонни разговори от два месеца, защото Франция е неприятелска страна, с която дискусиите понастоящем не са необходими. Това заяви днес Кремъл, предаде Франс прес.

"Първо, Франция е неприятелска страна заради действията, които тя предприема спрямо нашата страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и допълни, че руският и френският лидер не си говорят по телефона, защото смятат, че моментът не е настъпил и че понастоящем просто не е нужно да водят телефонни разговори. Ако възникне необходимост, те могат да си позвънят още в следващата минута, каза говорителят.

Последният официален телефонен разговор на Путин и Макрон датира от 28 май. Тогава в него участва и канцлерът на Германия Олаф Шолц и тримата обсъдиха съдбата на украинците, които са пленени от руската армия.

Преди това Макрон говори по телефона с Путин в началото на май, в началото на март и пет пъти през февруари, когато нарастваше напрежението около Украйна. Преди това на 7 февруари той посети Москва и разговаря с Путин в опит да намали това напрежение.

Тези контакти на Макрон с Путин му навлякоха критики от някои хора и той бе упрекнат, че е поддържал регулярни контакти с руския държавен глава, без да успее да предотврати руската офанзива в Украйна.

Русия дефинира като неприятелски страните, които, подобно на Франция, наложиха санкции срещу нея след нейната инвазия в Украйна. Списъкът с неприятелските страни не спира да нараства. Сега в него са вече САЩ, Канада, Австралия, Обединеното кралство, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Норвегия, Тайван и всички страни от ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания