Отидете към основна версия

1 108 7

Товарен кораб под флага на Барбадос влезе в украинско пристанище, за да натовари зърно

  • украйна-
  • кораб-
  • зърно-
  • барбадос

Това съобщи министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Товарен кораб, плаващ под флага на Барбадос, е влязал днес в украинското пристанище Черноморск, съобщи министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков, предаде БНР. Събитието е знаменателно с това, че за първи път от началото на войната в Украйна преди пет месеца руският боен флот позволява на чуждестранен кораб да акостира на украинския бряг.

Съгласно Истанбулското споразумение от 22 юли корабът Fulmar S ще бъде натоварен със зърно и ще му бъде позволено да отплава покрай минните заграждения, руския флот и Босфора, след като бъде инспектиран от руски, украински и турски военни в Истанбул.

По същото споразумение по-рано този месец от Черноморск и Одеса отплаваха четири кораба, натоварени с десетки хиляди тона храни.

Фактическото примирие около черноморските пристанища по никакъв начин не влияе на бойните действия, които продължават без прекъсване в Източна и Южна Украйна. Руската армия днес е продължила безуспешните атаки в Донецка област. Обстреляни са били десетки селища там, както и в Запорожието, областите на Николаев, Харков, Суми и Чернигов, съобщи украинското военно командване.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: