Отидете към основна версия

12 097 228

„Дугина беше легитимна мишена, предстои физическата смърт на Путин“

  • даря дугина-
  • русия-
  • убийство-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • александър дугин-
  • иля пономарев-
  • партизани

Дугин и дъщеря му бяха абсолютно легитимни мишени, защото и двамата участваха в идеологическата подкрепа на тази война

Живеещият в Украйна бивш руски депутат Иля Пономарев разкри пред Meduza подробности за убийството на Даря Дугина, дъщеря на пропутинския пропагандист Александър Дугин. И двамата бяха твърди поддръжници на военната агресия срещу Украйна.

Пономарев заяви, че зад покушението стоят партизани от „Националната републиканска армия“. Бившият руски депутат сега заема проукраинска позиция и разказа, че помага на партизанската организация, която не подкрепя действията на диктатора Владимир Путин. Интервюто е взето няколко часа, след като руската ФСБ обяви, че зад взривяването на автомобила на Дугина стои украинката Наталия Вовк, дошла в Русия с 12-годишната си дъщеря, и заминала за Естония след атаката.

Пономарев каза, че тази версия на руските служби не отговаря на истината. „Тя нямаше нищо общо с това действие. Когато се появи това съобщение, се свързах с хората, с които общуваме в Русия. Те казаха: „Не, не е тя“. Тя няма непосредствено значение в убийството. Не твърдя, че няма нищо общо, но не е тя човекът, извършил нападението“, заяви Пономарев.

Вие допринесохте ли по някакъв начин за това, че тя напусна Русия?

По някакъв начин, да.

Разпространихте изявление на "Националната републиканска армия", която пое отговорност за убийството на Даря Дугина. Знаехте ли предварително, че ще се случи?

Знаех, че нещо ще се случи. Приблизително го разбрах - но без мястото [където ще се случи това] и имената [на хората, които ще бъдат убити]. Разбрах, че хората [от организацията], с които поддържаме отдавна връзка и комуникираме от април, отдавна са подготвяли по-мащабна акция от това, което са направили досега. Дотогава те подпалваха военни служби във федерацията. Но с убийството на Дугина те искаха, да кажем, да се позиционират с марката си, да направят нещо ярко. По някое време казаха: „Следете новините, днес ще бъде“. Имаше и други конкретики, не мога да кажа по-точно. Когато това се случи, те изпратиха снимки от мястото [на експлозията], за да потвърдят, че това са те.

Снимки от мястото на експлозията бяха в милион медии.

Тези снимки не бяха намерени никъде. Не можем да ги покажем и публикуваме, защото от това зависи безопасността на хората. Но съм сигурен, че [показаното на снимките] е автентично. За тях беше важно да докажат, че това са те. Комбинацията от всичко - комуникация, предварително предупреждение, постфактум снимки - ме убеждава, че имам работа с тези, които са направили това.

Ако знаехте предварително кой ще е в колата, бихте ли се опитали да разубедите (извършителите на покушението)?

Ще отговоря цинично. Ние сме във война. Това е моят подход към всичко, което се случва в момента. Тези хора, които участват в тази война от другата страна, са легитимни мишени. Абсолютно съм съгласен с този подход на другарите от НРА. И Даря, и Александър [Дугин] бяха абсолютно легитимни мишени, защото и двамата участват в идеологическата подкрепа на тази война. По-конкретно Даря призоваваше за кланета в Украйна. И да се каже, че тя е "една нещастна дъщеря, която плати за баща си", не е необходимо. Тя беше негов лейтенант, негова дясна ръка. И доколкото разбирам първоначалната идея, НРА искаха да взривят и двамата.

Записахте видео, от което доста ясно личи, че подкрепяте действията на НРА?

Подкрепям ги.

Смятате ли, че насилието ражда насилие? Ще го кажа по различен начин: човек на бойното поле може да се защити, но няма защита от експлозия на кола.

Ние сме във война. От снарядите, които падат върху главата на украинците, само защото те са украинци, също няма защита. Тази война не е започната от НРА, не от Иля Пономарев – Путин създаде това насилие и той ще пожъне бурята му. Аз лично смятам, че е много важно представителите на руския елит да го разберат. Те ще трябва да вземат страна.

Защо хората от НРА се свързаха с вас?

Аз съм в Украйна и имам достъп до ресурсите, от които тези хора се нуждаят.

Как им помагате?

Това, което поискат, ние го правим. Понякога трябва да бъдат спасени хора от преследване на ФСБ, те трябва да бъдат изтеглени оттам [от Русия], ние ги изтегляме.

Как ще приключи всичко?

Мисля, че ще завърши с нашата победа (на Украйна) и физическата гибел на Владимир Путин. Мисля, че ще завърши с унищожаването на Руската федерация и създаването на нова република.

* Иля Пономарев е единственият руски депутат, който гласува против незаконното присъединяване на Крим към Руската федерация през 2014 г. Седмици след незаконния референдум Пономарев напуска Русия, а режимът в Кремъл го обявява за международно издирване и иска екстрадицията му. Сега живее в Украйна и помага на хора, които искат да сложат край на тази кървава непредизвикана пълномащабна война, която Путин започна на 24 февруари.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 141 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания