Отидете към основна версия

1 071 0

Мохамед Морси отхвърли ултиматума, даден му от армията

  • египет-
  • протести-
  • мохамед морси-
  • оставка-
  • президент
Снимка ЕПА/БГНЕС

Египетският президент Мохамед Морси е отхвърлил 48-часовият ултиматум, които армията му предостави за решаване на смъртоносната криза в страната, заявявайки, че това само ще всее объркване, пише Би Би Си.

Президентът Морси излезе с изявление рано във вторник, в което настоява, че ще продължи със собствените си планове за национално помирение.

На пресконференция в Кайро лидерите на организацията "Мюсюлмански братя" осъдиха опитите на египетската армия за действия против легитимното правителство. Армията предупреди, че ще се намеси, ако правителството и неговите опоненти не успеят да вземат под внимание "волята на народа". Въпреки това, военните отричат ултиматумът да е равнозначен на преврат. Според тях главната цел е била "политиците да бъдат подтикнати към консенсус".

Междувременно египетската държавна информационна агенция МЕНА съобщи, че външният министър Мохамед Камел Амр е подал оставката си.

Ако предложението бъде прието, той ще се присъедини към най-малко пет други министри, които вече напуснаха постовете си откакто политическата криза отново застигна страната.

В понеделник оставка са подали други 5 египетски министри са подали оставката си от правителството на Мохамед Морси. Това са министърът на туризма, министърът на комуникациите и новите технологии, правосъдният министър, министърът на водите и министърът на околната среда. Този политически „протест“ се случва докато протестите срещу управлението на президента изпълват улиците на градовете в цялата страна, пише „Ал Джазира“.

В неделя, милиони се събраха в цялата страна, призовавайки президента да се оттегли.

Големите протести продължиха и в понеделник като активисти щурмуваха и претърсиха централата на Мюсюлмански братя в Кайро  - групата, която издигна Морси за президент.

Опонентите на президента го обвиняват, че поставя интересите на Братството пред тези на цялата страна.

Той стана първият ислямистки президент в Египет на 30 юни 2012 г., след като спечели на свободните и честни избори в страната след революцията през 2011, която свали бившият диктатор Хосни Мубарак.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини