1 Юли, 2013 12:15 919 0

Ултиматум за египетския президент до утре да подаде оставка

  • египет-
  • кайро-
  • протести-
  • оставка-
  • президент-
  • мохамед мурси

Броят на жертвите при размириците расте

Ултиматум за египетския президент до утре да подаде оставка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетският президент Мохамед Мурси обяви, че масовите демонстрации срещу неговото управление, извели на улиците в страната над 17 милиона души вчера, са проява на демокрация, съобщи „Ройтерс“.

Днес опозиционното движение „Тамаруд“ („Бунт“) публикува изявление с искането до 17 часа утре (вторник) Мурси да подаде оставка, предаде Daily News Egypt. Ако ултиматумът не бъде изпълнен, протестиращите обещават гражданско неподчинение и щурм срещу президентския дворец.

Според „Ройтерс“ при сблъсъците между противници и поддръжници на президента от 26 юни насам са загинали седем души. Около 613 души са ранени при размириците в различни градове. Би Би Си уточнява, че само в неделя са били убити петима. По данни на ИТАР-ТАСС, заедно с починалите ранени жертвите вече са 14.

Снощи противници на Мурси завзеха площад „Тахрир“ в Кайро и обявиха, че няма да си тръгнат, докато той не се оттегли. Нападнат бе и офисът на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя“, което подкрепя президента. Протестиращите хвърляха по сградата камъни и бутилки със запалителна смес. В отговор на тези действия от зданието е била открита стрелба.

Около 500 000 недоволни е имало само на площад „Тахрир“ в египетската столица; толкова са били демонстрантите и във втория по големина град Александрия.

Акциите бяха отчетени като най-масовите от свалянето на бившия президент Хосни Мубарак през 2011 г. Те бяха организирани за годишнината от инаугурацията на Мурси на президентския пост. Според опозицията той провежда курс на ислямизация на страната и се стреми да установи авторитарен режим в Египет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА