Отидете към основна версия

7 164 177

Украйна демилитаризира още 150 руснаци. Русия твърди, че умишлено не напредва на фронта

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • сергей шойгу

Русия разпространи подобна версия, когато беше разгромена в Киевска област

Снимка: БГНЕС/ EPA

През последното денонощие още 150 руски нашественици в Украйна са били демилитаризирани, с което общият брой на убитите руски войници от началото на пълномащабната война става 45 700.

Тези данни бяха съобщени от Генералния щаб на украинските въоръжени сили. Москва продължава да крие броя на убитите свои войници в тази непредизвикана война, защото това може да обърне общественото мнение срещу режима на Владимир Путин.

Руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че руската армия умишлено не напредва на фронта, защото е „забавила сама темповете на настъпление по време на специалната военна операция в Украйна“. Според Шойгу целта е да се избегнат цивилни жертви. Подобна лъжа Русия изрече и след като беше разгромена в Киевска област от украинската армия. Руската армия търпи огромни загуби в човешка сила и военна техника, а освен това има доказателства и за дезертьорство сред войници и нежелание да се бият в Украйна. Моралът на войските е нисък.

Шойгу твърди, че руската окупаторска армия в Украйна атакува единствено „военната инфраструктура на Въоръжените сили на Украйна - командни пунктове, летища, складове и обекти на военно-промишления комплекс“. Доказателствата обаче сочат друго. Всекидневно руските въоръжени сили в Украйна извършват военни престъпления срещу цивилното население, убивайки невъоръжени граждани и атакувайки умишлено жилищни сгради, за да бъде съкрушен моралът на украинците.

До момента има събрани доказателства за 28 400 военни престъпления, извършени от Русия в Украйна, включително убийството на 361 деца. Унищожени са 120 000 жилищни сгради от страна на руските войници. Днес, когато Украйна празнува своя Ден на независимостта, се навършват шест месеца от началото на непредизвиканата война, започната от Владимир Путин на 24 февруари.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 106 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: