Отидете към основна версия

3 715 90

Русия държи бронетранспортьори на 60 метра от реактора на Запорожката АЕЦ

  • военни престъпления-
  • бронетранспортьор-
  • украйна-
  • аец-
  • военна техника-
  • русия-
  • атомна централа

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Британското военно разузнаване публикува сателитна снимка от 21 август, на която се виждат три бронетранспортьора и два военни камиона, разположени на около 60 метра от пети енергоблок на Запорожката атомна електроцентрала.

„Сателитни снимки, направени на 21 август, показаха, че Русия поддържа силно военно присъствие в Запорожката атомна електроцентрала, като бронетранспортьорите са разположени на около 60 метра от пети реактор“, се казва в съобщението на британското разузнаване.

За факта, че на територията на Запорожката АЕЦ се намира военна техника на окупаторите, многократно се съобщава от медиите и украинските власти. На 5 август The Insider съобщи, че според източници в атомната електроцентрала са разположени бронетранспортьори и зенитни установки.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, разположена е в Енергодар. От март централа, както и целият град, се контролират от руските войски. С действията си руските окупатори застрашават сигурността не само в Украйна, но и в цяла Европа. Според анализатори, ако се стигне до нова ядрена катастрофа, то НАТО ще приеме това като нападение срещу нея и ще обяви война на Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че спешно трябва да се извърши инспекция от страна на Международната агенция за атомна енергия в ядрената централа „Запорожие“ в Украйна, която е под руски контрол и около която ударите и сблъсъците се умножават. Централата, която е най-голямата в Европа, беше превзета в началото на март от руските сили. „Това представлява сериозна заплаха за сигурността, което увеличава рисковете от ядрени инциденти и аварии. Спешно необходимо е да се разреши инспекция от страна на МААЕ и да се постигне изтеглянето на всички руски сили от обекта", заяви Столтенберг по време на пресконференция.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: