Отидете към основна версия

766 16

САЩ даряват 80 млн. долара в подкрепа на фермерите и селското стопанство в Афганистан

  • талибани-
  • афганистан-
  • селско стопанство

ФАО изпълнява безпрецедентна хуманитарна програма за защита на поминъка в селските райони на фона на продължаваща суша и екстремна икономическа криза и тази година ще подкрепи повече от 9 милиона души

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нова безвъзмездна помощ от 80 милиона долара от САЩ е важна стъпка напред в работата на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) в подкрепа на фермерите и селското стопанство в Афганистан, докато те се борят да произвеждат храна, да изграждат устойчивост и да постигнат продоволствена сигурност в условията на продължаваща суша и дълбока икономическа криза, съобщи ФАО на сайта си.

Петгодишният ангажимент от Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) подкрепя амбициозен набор от спешни интервенции, които едновременно отговарят на непосредствените нужди на фермерите и също така спомагат за изграждането на по-здравословен, по-интелигентен и устойчив по отношение на климата начин на живот чрез увеличаване на производството на питателна храна, насърчаване на екологично устойчиви и щадящи климата земеделски практики и подпомагане на диверсификацията на доходите на домакинствата чрез възприемане на нови земеделски практики. Заедно тези дейности ще стимулират местното производство на храни, ще създадат работни места и доходи и ще помогнат за съживяването на затруднените местни селски пазари, посочва органзиацията.

"Селското стопанство е гръбнакът на икономиката на Афганистан, на поминъка на хората, производството на храни и продоволствената сигурност. Почти половината от цялото население е изправено пред остра продоволствена несигурност – ежедневен глад, обхващащ над 70 процента в много селски райони. Щедрата подкрепа на USAID ще помогне на фермерите в страната да започнат да гледат отвъд настоящата криза и да започнат да полагат основите за бъдещо възстановяване", каза Ричард Тренчард, представител на ФАО в Афганистан.

ФАО изпълнява безпрецедентна хуманитарна програма за защита на поминъка в селските райони на фона на продължаваща суша и екстремна икономическа криза и тази година ще подкрепи повече от 9 милиона души във всички 34 провинции на страната.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: