Отидете към основна версия

1 220 0

Египет отново в кръв - 16 загинаха на протест

  • египет-
  • мохамед морси-
  • протести

Морси отказа да подаде оставка. Действието му бе прието като

Снимки ЕПА/БГНЕС

Напрежението от протестите в Египет започна да достига високи нива и тази нощ протестите бяха съпроводени със смъртта на 16 души. Те бяха убити при нападение срещу привърженици на египетския президент Мохамед Морси в Кайро. Около 200 са ранени, съобщава Би Би Си.

Късно във вторник в телевизионна реч египетският президент отказа да подаде оставка. Опозицията определи думите му като "открит призив към гражданска война".

Военното командване разпространи снощи декларация под заглавието "Последните часове". В нея се казва, че генералите са готови да пролеят кръвта си срещу "терористи и глупаци".

В отговор на това Морси направи 45-минутно изявление към нацията, в което заяви, че е законно избран и ще защитава с цената на живота си легитимността на президентския пост. Той призна, че първата му година на власт е била трудна и обвини за икономическите и социалните проблеми на страната корупцията и останките от стария режим. Морси обеща поредица от мерки за постигане на консенсус с опонентите, включително промени в правителството.

Държавният глава призова още египтяните да спазват закона и реда и да не нападат армията. Египетските военни от своя страна дадоха на президента срок до 17:00 часа днес да преодолее различията си с опонентите си. Ако и това не стане те ще бъдат предупреди да се намесят, за да разрешат политическата криза.

В отговор на дадения ултиматум египетският президент призна, че и преди е опитвал да води диалог с опозицията, но без успех.

Малко след речта на  египетският лидер много хора отново излязоха на протести. В района на университета се стигнало до сблъсъци между симпатизанти на президента и силите за сигурност, съобщава Ройтерс.

Улиците на Кайро продължават да са изпълнени със стотици хиляди, които протестират срещу президента и благодарят на армията, че защитава "революционната демокрация", извоювана преди две години.

Носят се слухове, че военните готвят преврат, в който се предвижда свалянето на президента, суспендиране на Конституцията и създаване на временно правителство, което да управлява до новите президентски избори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини