Отидете към основна версия

13 073 236

Унищожиха руска военна база

  • военни престъпления-
  • мелитопол-
  • референдум-
  • война-
  • украйна-
  • военна база-
  • русия-
  • руска армия-
  • иван фьодоров

Успешен удар срещу окупаторите в Запорожка област

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кметът на Мелитопол (Запорожка област) обяви унищожаването на руската база в града и сграда, където се е подготвял незаконен "референдум". Иван Фьодоров заяви, че ударите са нанесени в нощта на 28 август.

Атакувана е военна база на окупаторите в град Мелитопол, както и сградата, в която се е подготвял „референдум“ за влизането на окупираната Запорожка област в състава на Русия. Руската военна база се намира на територията на завода „Автоцветлит“, а административната сграда - в село Мирное, на десет километра от града.

„През последните три седмици всеки ден нещо им се случва. Очакваме жест на добра воля - да напуснат временно окупираните територии “, каза иронично Фьодоров. След като руските нашественици бяха разгромени в Киевска област в първите седмици на войната, Кремъл излъга, че войските сами се изтеглят от Украйна „в жест на добра воля“.

Мелитопол е под руска окупация от март 2022 г. Представители на временните администрации на контролираните от Русия части на Запорожка и Херсонска области многократно са заявявали намерението си да проведат референдуми за присъединяване към Руската федерация. Това е и голямата цел на режима на Владимир Путин - анексиране на украински територии, подобно на Крим през 2014 г. Украинският полуостров попадна под руска окупация, но напоследък зачестиха атаките в Крим и в Киев вече се говори за освобождаването на полуострова.

Междувременно стана ясно, че Пентагонът е разширил използването на морски транспорт за доставки на оръжия за Киев, съобщава в. "Вашингтон пост", като се позовава на официални представители на американското министерство на отбраната. В началото на руската инвазия в Украйна САЩ извършваха доставките си основно с военни самолети, тъй като по този начин оръжията пристигат най-бързо, отбелязва изданието. Доставките по море са започнали няколко седмици след началото на военните действия, но през пролетта използването на морски транспорт се е разширило значителното, след като Вашингтон започна да доставя на Украйна гаубици и друго тежко въоръжение, което изисква постоянно снабдяване с муниции с голям калибър. Докато военните самолети могат да изминават разстоянието от САЩ до Европа много по-бързо, корабите поемат много по-голямо количество товар, а това позволява на Украйна значително да увеличи арсенала си за бъдещите кампании във войната, която Русия започна непредизвикано на 24 февруари.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 176 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: