Отидете към основна версия

6 606 112

Натоварен график! Путин няма да присъства на погребението на Горбачов

  • русия-
  • владимир путин-
  • михаил горбачов-
  • кремъл

Последният съветски лидер почина във вторник вечерта на 91-годишна възраст след продължително и тежко боледуване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на Михаил Горбачов в събота, тъй като работният график, "за съжаление, не му позволява", заяви днес неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от световните агенции.

Поради тази причина преди да отпътува тази сутрин на посещение в руския ексклав Калининград, Путин се е простил с последния съветския лидер в Централната клинична болница в Москва и е положил цветя на ковчега му. Руската държавна телевизия показа как Путин се доближава до отворения ковчег на Горбачов и поставя букет червени рози до него. Той стои за кратко в мълчание и с наведена глава, докосва ковчега, прекръства се и се оттегля.

Горбачов ще бъде погребан на московското гробище "Новодевиче" редом до съпругата си Раиса след траурна церемония в Колонната зала на Дома на съветите, където се провеждаха държавните погребения по съветско време. Церемонията ще бъде с елементи на държавно погребение - почетен караул, прощаване - като правителството ще окаже помощ при организацията му, заяви Песков пред журналисти, но не отговори на въпрос кои елементи на държавно погребение ще липсват.

Решението на Путин да отдаде почит към покойника в болницата, но да не присъства на официалната церемония в комбинация с неяснотата около статута на траурната церемония е отражение на негативното отношение на Кремъл към политическото наследство на Горбачов. Ако Кремъл бе разпоредил държавно погребение, би било неловко Путин да не присъства. Освен това държавното погребение би задължило Кремъл да разпраща покани до чуждестранни лидери да присъстват - нещо, което също би било проблем поради напрежението със Запада, свързано с войната в Украйна, коментира АП.

Последният съветски лидер почина във вторник вечерта на 91-годишна възраст след продължително и тежко боледуване.

Една от водещите политически фигури на 20-и век, Горбачов ще остане в историята с неволното ускоряване на разпадането на Съветския съюз през 1991 г. с подетите от него демократични и икономически реформи, отбеляза Франс прес. Колапсът на СССР сложи точка на Студената война, което постави началото на тенденция на разведряване на международните отношения. Тя обаче се обърна през последните години при руския президент Владимир Путин. Напрежението между Москва и Вашингтон достигна връхната си точка след края на Студената война, когато Русия нападна Украйна на 24 февруари.

Политическото наследството на Михаил Горбачов в Русия се оценява противоречиво. Макар той да е човекът, позволил свобода на словото, мнозина руснаци го обвиняват за рухването на съветската суперсила и последвалите години на криза. Въпреки че е избягвал персонални критики към Горбачов настоящият президент на Русия нееднократно го е обвинявал в миналото, че не е издействал писмени гаранции от Запада, че НАТО няма да се разширява на изток. Освен това Путин е заявявал, че разпадането на Съветския съюз е "най-голямата геополитическа катастрофа" на века.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания