Отидете към основна версия

5 808 131

Полша и балтийските страни решиха: Не искаме руснаци!

  • руски паспорт-
  • визи-
  • полша-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • ес

Четирите страни посочват, че са постигнали споразумение за "общ регионален подход"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерите на Полша и трите балтийски държави обявиха днес, че са постигнали споразумение да ограничат временно допускането на руски граждани с европейски визи на територията на техните страни, съобщи Франс прес. Причина е непредизвиканата пълноамащбна война, която Русия започна срещу Украйна на 24 февруари.

Премиерите на Полша, Литва, Латвия и Естония изразяват в декларация притесненията си "от големия и нарастващ приток на руски граждани в ЕС". "Смятаме, че това се превръща в сериозна заплаха за нашата обществена сигурност и за цялото Шенгенско пространство", добавят те. Четирите страни посочват, че са постигнали споразумение за "общ регионален подход", целящ да "въведе временни национални мерки за руски граждани, притежаващи визи".

Мерките "ще ограничат влизането в Шенгенското пространство на руски граждани, пътуващи по туристически, културни, спортни или професионални причини". Изключения ще се правят за различни категории като например дисиденти, или по хуманитарни и семейни причини, както и за притежателите на разрешително за постоянно пребиваване в ЕС. "Продължаваме да подчертаваме необходимостта да подкрепяме противниците на режима на Путин и да им предлагаме възможности да напуснат Русия", се казва в изявлението. Но е "неприемливо граждани на страна агресор да могат да пътуват свободно в ЕС, докато в същото време хора в Украйна са измъчвани и убивани", се казва в текста.

Четиримата премиери уверяват, че ще "продължат да търсят общ подход на ниво ЕС" по тази тема. Министрите на външните работи на ЕС решиха миналата седмица в Прага да спрат действието на споразумението за улесняване на визовия режим с Русия. Те обаче не въведоха по-широка визова забрана, както поискаха Полша и балтийските страни. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обаче заяви, че страните, граничещи с Русия, "могат да вземат мерки на национално ниво, за да ограничат влизането в Европейския съюз". Той уточни, че тези мерки трябва да отговарят на правилата на Шенгенското пространство и подчерта важността членовете на руското гражданско общество да могат да продължат да посещават ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 91 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания