Отидете към основна версия

3 188 39

ISW: Руснаците няма да могат да спрат украинската армия при река Оскол

  • isw-
  • всу-
  • доклад-
  • института за изследване на войната -
  • луганска област-
  • оскол путин-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • армия

За първи път руснаците признават поражение. Целта е вината да бъде стоварена върху Шойгу, а не върху Путин, обясняват от Института за изследване на войната

Снимка: Уикипедия

Анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) се съмняват в способността на руската групировка край река Оскол в Харковска област да предотврати по-нататъшното настъпление на украинските сили. Това се казва в новият доклад на американския военен тинк-танк.

Самите руски военни кореспонденти определят река Оскол като нова фронтова линия. На 13 септември те съобщават, че ВСУ са преминали реката при Боровой, на около 30 км североизточно от Изюм и близо до административната граница на Луганска област.

Според анализаторите това показва, че украинските сили продължават да извършват локални наземни атаки, за да застрашат руските позиции от другата страна на реката.

"В същото време руските сили вероятно няма да са достатъчно силни, за да предотвратят по-нататъшното напредване на украинските сили по цялото протежение на река Оскол, тъй като изглежда, че не получават подкрепления, а украинските сили вероятно могат да използват тази слабост, за да подновят контранастъпление по река Оскол, ако решат", се казва в доклада.

Мозъчният тръст отбелязва и факта, че руското ръководство е признало факта за поражението на руските въоръжени сили в Харковска област и че причините за провала се обсъждат активно от официалните лица и федералните медии.

Анализаторите посочват, че нито след отстъплението от Киевска област, нито след бягството от Змийския остров руснаците не са признавали поражение. Изтеглянето от Киевска област бе обяснено като стратегическо прегрупиране на сили за активни действия в посока Донбас, а напускането на руските войски от острова бе комуникирано като "акт на добра воля".

Първоначално руското министерство на отбраната предложи подобно обяснение за отстъплението от Харковска област, но изявленията на представителите на Шойгу бяха разкритикувани от самите руснаци.

"Признанието на Кремъл за поражение е част от опита да се смекчат критиките към Путин и те да бъдат насочени към руското министерство на отбраната и военното командване "в униформа", смятат от ISW.

Сега кремълските медии се опитват да освободят руския президент от всякаква отговорност за поражението, като вместо това критикуват отбранителното ведомство за липсата на информираност относно ситуацията в Харков.

"Признаването на поражението в Харков показва, че Путин е готов и способен да признае дори поражението на Русия, поне при някои обстоятелства, и да се съсредоточи върху това да се освободи от вината си", обяснява Институтът за изследване на войната.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: