Отидете към основна версия

1 317 34

Бербок призова за бързо решение дали Германия ще достави танкове на Украйна

  • германия-
  • бербок-
  • доставки-
  • танкове-
  • украйна

"Подобни доставки, особено на танкове "Леопард 2" "очевидно ще помогнат за спасяването на живота на хора"

Източник: БГНЕС

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок заяви днес, че се надява на бързо решение по въпроса за евентуалната доставка от страната на искани от Украйна танкове, предаде Франс прес.

Федералният канцлер, социалдемократът Олаф Шолц, е критикуван от Киев, но и в средите на своята управляваща коалиция, за своето нежелание да достави бойните машини на фона на украинската контраофанзива срещу руските окупационни сили.

"Подобни доставки, особено на танкове "Леопард 2" "очевидно ще помогнат за спасяването на живота на хора", каза германската външна министърка от партия "Съюз 90/Зелени", пред вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", след като в събота се върна от второто си посещение в Украйна.

Решението за такива доставки трябва да се вземе както от партиите от управляващата коалиция в Германия, така и на международно ниво, подчерта Бербок, според която "решителният етап, в който се намира в момента Украйна, не позволява това решение да се отлага дълго".

Ръководителката на германската дипломация смята да проведе разговори с военната индустрия на страната за възможността да бъдат открити нови производствени линии за недостигащи боеприпаси, например противовъздушни установки "Гепард".

Запитан по темата, министърът на икономиката и климата Роберт Хабек, също от "Съюз 90/Зелени", потвърди днес, че правителството има намерение да достави допълнително въоръжение. "Нови оръжия ще бъдат изпратени в Украйна - оръжия, подходящи за развоя на войната", отговори той на срещата на икономическите министри от Г-7 в източната германска провинция Бранденбург.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: