Отидете към основна версия

3 440 18

Ким е ядосан! Пхенян отново заплашва Токио

  • ким чен-ун-
  • северна корея-
  • корейски полуостров-
  • япония

Япония твърди, че 17 нейни граждани са били отвлечени от севернокорейски агенти и подозира, че Пхенян е замесен в още много изчезвания

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея упрекна Япония за действията, които според нея анулират Пхенянската декларация от 2002 г., съгласно която двете страни трябва да положат усилия за нормализиране на двустранните връзки, предаде Киодо.

Сон Ил-хо, посланикът на Северна Корея, който отговаря за преговорите за нормализиране на отношенията с Япония, направи изявление вчера, в навечерието на 20-ата годишнина от подписването на декларацията. Той каза, че Токио е превърнало споразумението в „нищожно и невалидно“ заради санкции, свързани с ядрените и ракетните програми на Пхенян. Пратеникът също така добави, че въпросът с отвличанията на японски граждани от севернокорейски агенти през 70-те и 80-те години на миналия век е „вече решен“, предаде Корейската централна телеграфна агенция.

Сон подчерта, че перспективата за промяна в двустранните връзки изцяло зависи от отношението на японското правителство.

Японският външен министър Йошимаса Хаяши каза на пресконференция, че токийската позиция за нормализиране на дипломатическите връзки със Северна Корея въз основа на декларацията остава непроменена. Той обаче не адресира директно изказванията на Сон.

Пхенянската декларация също така предвижда Япония да разшири икономическото си сътрудничество със Севера, след като връзките бъдат нормализирани. Разривът обаче се задълбочи по въпроса с отвлечените японци.

През 2002 г. министър-председателят на Япония Джуничиро Коидзуми направи историческа визита в Северна Корея. Тогава севернокорейският лидер Ким Чен-ир призна, че неговата страна е отвличала японски граждани. Петима бяха репатрирани на следващия месец.

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно изрази съжалението си днес заради факта, че никой от останалите отвлечени не е бил репатриран и обеща Токио да положи „максимални усилия“ за бързото им връщане обратно в страната. Той също така каза на пресконференция, че Япония "никога не може да толерира" ядрените и ракетните програми на Севера, защото са заплаха за международната сигурност. Главният секретар обеща тясно сътрудничество със САЩ и Южна Корея в търсенето на денуклеаризация.

Япония твърди, че 17 нейни граждани са били отвлечени от севернокорейски агенти и подозира, че Пхенян е замесен в още много изчезвания. Северът призовава Япония да се изкупи за своята военна окупация и колониално управление на Корейския полуостров в миналото.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: