Last news in Fakti

28 Септември, 2022 16:04 822 7

Напрежение на полуострова! Южна Корея очаква ядрен опит на Пхенян между 16 октомври и 7 ноември

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун-
  • корейски полуостров-
  • ракета

Миналата седмица председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея генерал Ким Сон-кюм предупреди, че ако Северна Корея прибегне до използване на ядрени оръжия, подобен ход ще я остави без сценарий за оцеляване на режима й

Напрежение на полуострова! Южна Корея очаква ядрен опит на Пхенян между 16 октомври и 7 ноември - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първият ядрен опит на Северна Корея от 2017 г. насам, ако такъв се осъществи, вероятно ще се случи между 16 октомври и 7 ноември, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на агенция "Йонхап".

Подготовката е завършена в тестовия тунел на подземния полигон Пунге-Ри на Северна Корея, където са проведени шест ядрени опита от 2006 г. до 2017 г., съобщи южнокорейската медия, позовавайки се на законодатели, информирани от Националната разузнавателна служба.

Датата за извършване на теста вероятно ще бъде определена от събитията в основния съюзник на Северна Корея - Китай, и най-големия съперник на страната - Съединените щати.

"По данни на Националната разузнавателна служба, ако Северна Корея проведе ядрен опит, това може да се случи между 20-ия партиен конгрес на Китай на 16 октомври и междинните избори в САЩ на 7 ноември", твърди източник на агенцията.

Миналата седмица председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея генерал Ким Сон-кюм предупреди, че ако Северна Корея прибегне до използване на ядрени оръжия, подобен ход ще я остави "без сценарий за оцеляване на режима й".

Коментарът му дойде, след като на 9 септември Северна Корея прие закон, потвърждаващ правото ѝ да нанася превантивни удари с ядрени оръжия, за да се защити при установяване на предстояща атака от всякакъв вид, насочена срещу ръководството на Северна Корея и командването на нейните ядрени сили.

Новото севернокорейско законодателство се разглежда като очевидна препратка към стратегията на Южна Корея "Верига за убийства" (Kill Chain), която призовава за превантивно нанасяне на удари по ядрената инфраструктура и командната система на Северна Корея, ако се подозира непосредствена атака.

В последните месеци се засилват опасенията, че Северна Корея се готви да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г., след като исторически срещи на върха с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери през 2018 г. не успяха да разубедят Ким от разработването на ядрени оръжия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Столти

    3 1 Отговор
    Ще напишем декларация
  • 2 Ротшилд Фемили

    5 1 Отговор
    Само САЩ имат право да изстрелват балистични ракети и правят ядрени опити.
    Всички други държави трябва да се откажат от ядрено оръжие и само САЩ да притежават такова и да защитават нашият световен ред с него.
  • 3 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    4 2 Отговор
    Корея буди ВЪЗХИЩЕНИЕ и ОВАЦИИ.
    Въпреки "предупрежденията" и щатските самольотоносачи, Ким си провежда научните експерименти и търси ядрото на атома.
    Това е то истинската НЕЗАВИСИМОСТ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: