Отидете към основна версия

4 578 54

Байдън се сбогува с Елизабет II

  • джо байдън-
  • елизабет ii-
  • прощаване

Близо 500 000 души са отдали почит на кралицата за четири дни и половина

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън присъства на неделната публична церемония за сбогуване с кралица Елизабет II, която почина на 8 септември. Байдън беше придружен и от съпругата си Джил и от посланика на САЩ във Великобритания Джейн Хартли. По-късно ръководителят на Белия дом и първата дама също оставиха послание в книгата за съболезнования в Lancaster House в Лондон, която е собственост на Министерството на външните работи на Обединеното кралство. Предвидена е среща на президента на САЩ с краля на Великобритания Чарлз III.

Ковчегът с тялото на Елизабет II е изложен в Уестминстър Хол - най-просторната и древна зала на едноименния дворец. Върху ковчега са символите на кралската власт - кълбото и скиптърът на Едуард VII, както и короната на Британската империя. Короната и скиптърът, доставени от Кулата, са украсени с диаманти "Кулинан - I" и "Кулинан - II". Личната охрана на монарха, включително кралската гвардия и йоманската гвардия от Тауър, охраняват ковчега денонощно.

Ковчегът с тялото на кралицата от 17:00 ч. на 14 септември е в Уестминстърския дворец, където десетки хиляди хора могат да се сбогуват с нея до 06:30 ч. на 19 септември, когато ще се състои погребението на монарха. Според Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта току-що заели място на опашката ще трябва да стоят на нея около 9 часа. С оглед на предстоящото приключване на публичната церемония за сбогуване, властите на кралството в неделя сутринта препоръчаха повече да не заемат места в нея.

За VIP персони, включително британски парламентаристи и чуждестранни лидери, има отделен вход към двореца. Според властите само за 4 дни и половина около 500 000 души ще имат време да се сбогуват с кралицата.

Елизабет II почина в замъка Балморал в Шотландия на 8 септември на 96 години, след което тялото ѝ беше транспортирано до Лондон с междинно кацане в Единбург. Тя управлява най-дълго в британската история - 70 години и 7 месеца. Новият монарх беше най-големият ѝ син, 73-годишният Чарлз, който прие името Чарлз III.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: