Отидете към основна версия

2 846 21

Стари съюзници на Кремъл търсят алтернативи на руския газ

  • молдова-
  • русия-
  • газ-
  • газпром

Молдова твърди, че "Газпром" може да прекъсне доставките на газ, ако не бъде спазено едно условие по договорите - завършване на одита по натрупания дълг за доставките, оценяван на 709 милиона долара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Молдова избра седем компании, които ще бъдат натоварени със задачата да доставят газ в страната от октомври, в случай че доставките от страна на "Газпром" бъдат нарушени, предаде Ройтерс, като се позова на вицепремиера Андрей Спину.

Според него преговорите с руския газов монополист са изключително трудни, а действията му - "непредвидими".

Молдова има право да изтегли 300 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ако доставките на руски газ спрат, заяви Спину пред местната телевизия "Журнал". "Засега избрахме седем компании, които да ни доставят газ. "Газпром" не е сред тях" посочи той.

Държавната газова компания "Молдовагаз" (Moldovagaz) съобщи, че е платила доставките за август и ще предплати 50 на сто от доставките за септември, възлизащи общо на 33,89 милиона долара.

Молдова твърди, че "Газпром" може да прекъсне доставките на газ, ако не бъде спазено едно условие по договорите - завършване на одита по натрупания дълг за доставките, оценяван на 709 милиона долара. "Ще разберем какво е решението на "Газпром" за доставки през октомври в последния ден, може би в последния час", заяви Спину.

Бившият вицепремиер Йон Чику обаче изрази съмнение в плановете на правителството. "Що се отнася до цената, Молдова не разполага с алтернатива на "Газпром", който винаги ще може да предложи най-добрата цена".

Според сложната формула на руския монополист цената за октомври би била 1200-1300 долара, докато цената на свободния пазар в момента е 2000 долара за 100 куб. м.

Вчера "Молдовагаз" поиска от енергийния регулатор разрешение за повишаване на цената на газа за потребителите с 31,5 на сто до 26 675 молдовски леи (1382 долара) за 1000 куб. м.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.

Свързани новини