20 Септември, 2022 22:22 3 274 74

Русия на Балканите - майстор в отвличане на внимание, етнически разцепления, подкрепа на националисти

  • русия-
  • балкани-
  • европейски съюз-
  • сърбия-
  • босна

Москва се стреми да попречи на държавите от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и, най-важното, Сърбия да се присъединят към ЕС

Русия на Балканите - майстор в отвличане на внимание, етнически разцепления, подкрепа на националисти - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия доказа, че знае как да бъде майстор на отвличането на вниманието и как да се възползва от етническите разцепления, да подкрепя твърдолинейните националистически политици и да усложнява изоставащите програми за реформи в региона, пише Пол Стронски за "Фондация Карнеги за международен мир".

Кремъл е демонстрирал многократно, че Балканите са благоприятна среда за отвръщане на удари срещу Съединените щати и Европейския съюз (ЕС). Изобилните етнически, политически и социални разделения в региона, заедно с широко разпространеното разочарование от бавния темп на евроатлантическата интеграция, създават лесни възможности за Москва да наруши европейския ред след Студената война.

Досието на Кремъл включва неговия дългогодишен отказ да признае независимостта на Косово, нагъл опит за преврат в Черна гора, подкрепа за сепаратистки лидери в Босна и Херцеговина и тайни опити срещу оръжейни доставки, предназначени за Украйна и за насаждане на вътрешно или междудържавно политическо напрежение. Въпреки интензивната международна критика относно войната му срещу Украйна, руското правителство не показва признаци да се откаже от такова грубо поведение или изпитани тактики с корумпирани местни елити. Но тъй като войната в Украйна се проточва, на балканските лидери може да им е по-трудно да се ослушват или да се заиграват едновременно с Москва и Брюксел.

Русия има няколко стратегически цели в региона. Тя се стреми да попречи на държавите от Западните Балкани Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и, най-важното, Сърбия да се присъединят към ЕС. Кремъл също така иска да възпре аспирациите към НАТО на останалите балкански страни, които не са получили членство в алианса и да наруши дейностите на НАТО в региона. Чрез укрепване на масовите антизападни настроения и корумпирани интереси на Балканите, Москва прави недостатъците в управлението на региона по-остри и вреди на вътрешните реформи, които са предпоставка за по-нататъшна интеграция в евроатлантическите икономически, политически и структури за сигурност.

Москва отдавна се възползва от продължаващото недоволство на етническите сърби от кампанията на НАТО през 1999 г., която доведе до създаването на Косово като независима държава. На фона на честите избухвания между Сърбия и Косово, ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово продължават да играят съществена роля в усилията за регионална стабилизация, както показва скокът на напрежението това лято между етнически сърби и косовски албанци заради регистрационни номера. Докато Москва е встрани по време на неотдавнашната криза, подстрекателската реторика на руски официални лица ненужно влошават общото ниво на напрежение. В същото време егоистичните действия на Кремъл и подкрепата на сърби за Владимир Путин като противотежест на Запада правят живота сложен за политиците в САЩ и ЕС. Отношенията на сръбския президент Александър Вучич с Путин отдавна са сложни, въпреки че той често угажда на проруските вътрешни настроения за собствените си политически цели.

Намесата на Москва в Босна и Херцеговина е постоянна заплаха. Кремъл отдавна поддържа връзки с Милорад Додик, лидер на една от двете федерални единици на страната, Република Сръбска, както и с видния босненски хърватски политик Драган Чович, чието поведение подкопава жизнеспособността на сложните споразумения за споделяне на властта в Босна и Херцеговина. Руската подкрепа и обучение подпомогнаха превръщането на ръководените от Додик звена за сигурност в Република Сръбска в квазивоенна сила в разрез с Дейтънското мирно споразумение. По-малко от две седмици преди общите избори в Босна и Херцеговина на 2 октомври 2022 г. Путин бе домакин на Додик в Русия, сигнал за подкрепа за босненския сръбски политик, което предполага, че Москва все още се стреми да влияе върху политиката на страната.

Друг краткосрочен въпрос в Босна и Херцеговина е дали Москва ще подкрепи подновяването на мандата на ООН за мироопазващите сили на Европейския съюз в Босна и Херцеговина или EUFOR, който изтича на 2 ноември 2022 г. Руските официални лица са сдържани относно плановете си, но блокирането на подновяването може в крайна сметка да има обратен ефект, ако европейците просто решат да заобиколят Русия и да разширят мисията едностранно по искане на Сараево. Въпреки войната в Украйна, Западът не бе отвлечен от рисковете от дестабилизация в Босна и Херцеговина. ЕС увеличи числеността на EUFOR от 600 на 1100 мироопазващи сили по-рано тази година, а силите на НАТО, базирани в Италия, също остават готови да се разположат в Босна с поддържаща роля, ако е необходимо.

Инструментариумът на Русия е богат на символика и инструменти за подривна дейност. И все пак има изненадващо малко осезаеми ползи, които да предложи на страните, нуждаещи се от по-голяма стабилност и просперитет. Вместо това ръката на Русия се вижда най-вече в операциите на разузнаването и ГРУ (военното разузнаване), които тя проведе в региона, включително унищожаването на оръжейни складове в България; неуспешен опит за наблюдение на албански военен обект; възможна кибератака в Черна гора; и широкомащабни операции по дезинформация, пропаганда и политическа намеса. Американски служители отдавна насочват вниманието към руски център за "хуманитарна реакция" в Сърбия, предупреждавайки, че той може да служи като център за "шпионаж или други престъпни дейности". Москва и Минск в миналото са дарявали излишно военно оборудване на Белград. В замяна на това Сърбия участва от време на време в ежегодните военни учения "Славянско братство" с Русия и Беларус. Тя се оттегли от учението през 2020 г. под натиска на ЕС в разгара на бруталните репресии на Минск срещу противниците на режима на Александър Лукашенко само за да се присъедини отново към него през 2021 г.

Войната на Москва в Украйна обаче внесе напрежение в руско-сръбските двустранни отношения. Белград гласува в подкрепа на резолюцията на Общото събрание на ООН от март 2022 г., която осъжда атаката на Русия срещу Украйна. Сръбските националисти бяха обезпокоени, че Москва цитира Косово като прецедент за признаването на сепаратистките Луганск и Донецк като независими държави. Съобщава се, че Сърбия също е позволила на Обединеното кралство и Франция да използват нейната територия като пункт за небойно военно оборудване, насочено към Украйна.

Руската мека сила се радва на спорадичен успех. Руските политици изповядват особен афинитет към "братските" южни славяни и възхваляват връзките между Руската и Сръбската православни църкви. Крайнодесните националистически и религиозни групи са възприемчиви към усилията на Москва да насърчава "традиционните ценности", както се вижда най-ярко в протеста на 28 август в Белград срещу предстоящия "Прайд" парад, в който някои демонстранти издигнаха руски знамена и провоенния руски символ "Z". Вучич отговори, като отмени планирания парад и предупреди, че Сърбия се е превърнала в място на прокси конфликт Изток-Запад, което подчертава предизвикателствата, пред които е изправен при балансирането между Русия и ЕС.

В началото на пандемията руски самолети доставиха лични предпазни средства на Сърбия, която в крайна сметка закупи дози от спорната руска ваксина Sputnik V и стартира местно производствено съоръжение за руските поддръжници на ваксината. В същото време Сърбия внимателно възприе многостранен подход, като също така се увери, че доставя допълнителни дози ваксина срещу COVID от китайски и западни доставчици и развива търговски отношения с американски, китайски и европейски производители на фармацевтични продукти.

Именно в икономическата сфера нищожността на руския отпечатък е най-очевидна. Всички балкански държави разчитат сериозно на Европа за търговия и инвестиции, благодарение на географската близост и цялостната търговска ориентация. ЕС представлява 60 процента от външната търговия на Сърбия. Сърбия е изнесла стоки за Европа на стойност приблизително 14 милиарда евро през 2021 г.; за разлика от това износът ѝ за Русия през 2020 г. е на стойност само 911 милиона евро: 4,7% от общия износ на страната. С изключение на Косово, страните от Западните Балкани се възползват от безвизовия режим на ЕС, който улеснява пътуването, както и трудовата миграция, и паричните преводи от Европа. Тези връзки засилват влиянието и меката сила на ЕС. Сърбия и Черна гора също се превърнаха в убежище за хиляди руски изгнаници, които се противопоставят на войната и вътрешното потушаване на несъгласието.

Санкциите на ЕС върху руския енергиен износ вероятно ще свият значително икономическото присъствие на Русия на Балканите, нарушавайки някои от потоците на руски петрол и газ, които отдавна са опора на търговските отношения с региона. Сърбия демонстративно се съпротивлява на натиска на ЕС да се присъедини към режима на санкции, което има отрицателно въздействие върху NIS, голямата петролна компания в страната. Газпром Нефт доскоро държеше мажоритарния дял, който служи като ключов символ на руското политическо и икономическо влияние в Сърбия. Хърватия обаче планира да наложи санкции, които ще прекратят възможността на NIS да внася руски петрол от декември. Поради опасения от други вторични санкции, Вучич посочи, че може да се наложи да национализира NIS тази есен и да продаде оставащия дял на Газпром Нефт в компанията на друг купувач, за да я поддържа оперативна.

Газовата война на Русия с ЕС се разпространи и на Балканите, въпреки че общата енергийна зависимост на региона от Москва отдавна е преувеличена. Сърбия осигури тригодишен договор за руски газ с големи отстъпки през май 2022 г. Сделката разгневи членовете на ЕС, въпреки че изпълнението е несигурно. И все пак обемът на вноса на газ в Сърбия от Русия е сравнително малък и възлиза само на 3 милиарда кубически метра годишно. Общият дял на газа в енергийния микс на Сърбия е под 15 процента. България внасяше около 3 милиарда кубични метра годишно от Русия, докато Москва не затвори крановете през април 2022 г. По същия начин делът на газа в нейното енергийно потребление е сравнително малък и равен на Сърбия. Гърция получава 6 милиарда кубически метра руски газ годишно, или 30 процента от нейното потребление на газ. Газът представлява малко повече от една четвърт от общото потребление на енергия, но Атина планира да отвори серия от терминали за регазификация, от които балканските държави могат да се възползват.

Занапред страните от Западните Балкани вероятно ще трябва да претеглят заплахата от отчуждаване на ЕС или Съединените щати срещу ползите от незначителните печалби от закупуването на газови доставки от Русия или по друг начин правене на обичайния бизнес с Москва. Продължаващата европейска енергийна криза се усеща на енергийните пазари в региона. Възможните промени включват ускорени усилия за разработване на трансгранични енергийни суапове, нови интерконектори на тръбопроводи, проекти за по-чиста енергия и, в по-дългосрочен план, увеличени инвестиции в нови LNG терминали, което може да позволи на региона да черпи от доставки от Каспийско море и Източно средиземноморие. Първият от тези LNG терминали, плаващо съоръжение в Гърция, е планирано да започне да функционира през септември 2022 г. Ако ЕС хвърли тежестта си зад тези усилия за диверсификация, руският енергиен инструментариум в Югоизточна Европа може да не се окаже това, което Москва очаква да бъде. Разбира се, всяка такава промяна ще изисква време и огромни инвестиции, нито едно от двете не е гарантирано.

Все пак Русия остава опасен играч на Западните Балкани. Кремъл има доказан капацитет и желание да играе деструктивно в процесите на регионално помирение и интеграция. С икономическия инструментариум на Русия, който вероятно ще отслабне с течение на времето, войната в Украйна може да стимулира Москва да използва по-дестабилизиращите си инструменти в региона. Русия доказа, че знае как да бъде майстор на отвличането на вниманието, как да се възползва от етническите разцепления, да подкрепя твърдолинейни политици националисти и да усложнява изоставащите програми за реформи в региона.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    71 18 Отговор
    90% от тези държави нямаше да съществуват, ако не беше майстора на етнически разцепления и войни - САЩ.
  • 2 Последния Софиянец

    51 7 Отговор
    Взривени български складове с оръжие за Украйна.Я виж ти?!

    Коментиран от #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мдаааа

    24 2 Отговор
    Смъртнораненото добиче , най рита ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ъъъ

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "хохохо":

    опа, без да искам повторих мнението
    но както се казва - грешката е вярна
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Слънчев вятър

    30 10 Отговор
    Едва ли Русия ще успее да се приспособи към масовата психоза на робите и самохипнозата на елитите, но борбата ще бъде дълга и мъчителна. Всеки ще плати максималната цена, като не е задължително резултатът да е печеливш и безспорен. Като разочарование от Шенгенското пространство.

    Коментиран от #52

  • 12 Та питам ,

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пучо Капучо":

    Ти виждАл ли си , да казват на американска краварка - Дуся ?!🤭

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 По скоро

    43 11 Отговор
    Вашингтон се стреми да попречи на държавите от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и, най-важното, Сърбия да имат независимост от НАТО и ЕС

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Абе ,

    9 12 Отговор

    До коментар #14 от "По скоро":

    "по-скоро " ама нещат у Евразия ...
  • 16 Винету

    4 22 Отговор

    До коментар #14 от "По скоро":

    Но да имат зависимост от ватенките....
  • 17 Герге ,

    7 5 Отговор
    Стига тръкал ве , колхоз ...
  • 18 Виждал съм

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Та питам ,":

    По конкретно-и съм чувал!

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иван

    43 11 Отговор

    До коментар #9 от "Тракиец🇩🇪🇯🇵🇮🇹🇧🇬🇺🇦🇮🇷":

    Референдум за излизане на България от ЕС.
    Да освободим пътя на РСМ, да им е честито новото робство.

    Коментиран от #54

  • 21 Та питам ,

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Виждал съм":

    По-конкретно , къде си чувал ?!🤭
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Червенски

    11 24 Отговор
    Русия била майстор в това онова и т.н. Видяхме ги колко са майстори в Украйна. Зеленски им разказа играта!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Истината

    20 7 Отговор
    Откакто сме в ЕС и НАТО,се забелязва огромна злоба и ненавист между българите,за другите общности да не споменавам.Няма човечност никъде! Пример за това са и ежедневните катастрофи с автомобили и т.н.Никой,не уважава някой.

    Коментиран от #32

  • 31 Балканджия

    25 5 Отговор
    Западните демонизатори могат да си злословят до безкрай, но истината е, че след всяка руско-турска война, един балкански народ получава или автономия или независимост и тези народи едва ли ще забравят това. И обратно, поддръжниците на турската тирания бяха същите тези на Запад, които сега плюят по Русия най-яростно. Налтъй, лицемери
  • 32 777

    13 19 Отговор

    До коментар #30 от "Истината":

    Тая огромна злоба се дължи на ганьовския манталитет, а не на NATO и ЕС.Злобата си я има открай време.
  • 33 Турция ще е бъдещ гарант за мир !

    6 26 Отговор
    Русия ще загуби войната в Украйна и ще бъде принудена да е вече със затихващо влияние на Балканите, където е донесла само изобилие от етнически, политически и социални разделения в региона и разделение между народите с подкрепата си за националистите и борби с войни за надмощие!!!
    Турция напротив,само ще спечели пред Света от една победа на Украйна над Русия и тогава "султан" Ердоган ще може спокойно да въведе "ред в хаоса" на Балканите с бъдещо обединение на народите под негов контрол за да има стабилност и траен мир на Балканите !!!!

    Коментиран от #70

  • 34 Аре нема нужда

    22 3 Отговор
    Някво Американски НПО се изказало ... Разбира се нито дума за всеизвестния факт, че където пипнат САЩ с техните "цветни революции" и псвевдо-демокрация, следват морален, политически, и икномически разпад и корупиция на която може два завиди всяка Африканска държава.
  • 35 Когато Запада признае ЛНР и ДНР

    11 3 Отговор
    тогава и Косово може да бъде признато за независимо!! Аналогичен е случая!!
  • 36 Когато една държава се Краде 32 год

    12 2 Отговор
    От всякакви мафиоти застанали дае управляват с Маниполации и изборни фалшификации, когато институциите са Корумпирани и нямам работеща Съдебна система и Прокуратура, резултата е това, в което положение се намираме!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Лейди Ди

    3 5 Отговор
    Темата е всеобхватна.
    Но трябва да отбележим ОСНОВНАТА РОЛЯ НА АКАДЕМИК ТОДОР ПАВЛОВ В РАЗРАБОТВАНЕТО НА РУСКАТА/СЪВЕТСКА СТРАТЕГИЯ И ТАКТИКА ЗА МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС И МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК.
  • 41 И ти,

    6 6 Отговор

    До коментар #39 от "Глог":

    като зрящия в страната на слепите! Тук вече ще бъдем свидетели,как една империя на злото наследник на Византия ще се сгромоляса икономически и духовно! Крайно време е територията на орко-подобните заграбена от тях да бъде върната на народите от които е отнета.
  • 42 Тити

    5 12 Отговор
    Рашистите са пътници показаха че са световни обитаци.

    Коментиран от #60

  • 43 Мнение

    19 4 Отговор
    Подкрепа на националисти? Уаууууууу. Абе умници, нали благодарение на тая подкрепа съществуваме като държава? Ако предците ни слушаха запада и ако разчитаха за защита от Франция и Англия, сега щяхме всички да сме вилает на Турция. Да припомним ли че по същия начин когато Княжество България се обявява за свободно, същия Запад издивява по адрес на Русия и налива модерни оръжия в Турция. Да припомня ли колко време Източна Румелия не е в едно с Княжество България? Да припомня ли мъката ни македонска? И кой въоръжаваше за това? Кой беше против свободата на България? Дали пък сега не са същите дето сега са против Донецк и Луганск? Кой даваше оръжие срещу нас? Дали не са същите, дето сега дават оръжие срещу Русия?

    Коментиран от #55

  • 44 5577

    12 1 Отговор
    Не ни занимавайте с конфликта между Русия и САЩ. Защо трябва да вземаме страна. И едните и другите искат да ни направят зависими под предлога че ни помагат безвъзмездно и ни освобождават. Но никой не може да ни освободи от робското мислене. Тъй като гледам и Ердоган е на опашката от чакащи нашето благоволение. Защо всяка статия трябва да обслужва някоя от страните, само не и България.
  • 45 История

    15 1 Отговор
    На 22 септември си спомнете заради кои държави не ни беше позволено да бъдем единна държава! На 22 септември си спомнете кой въоръжаваше Турция за да избива великите ни мъже, умряли за съществуването на тая държава! На 22 септември си спомнете как всичките ви днешни приятели са били против освобождението ни, против съединението на разцепена България и против обявяване на независимостта ни! Спомнете си кой даваше пушки за да убиват българските майки и кой си затваряше очите за зверствата за да върви търговийката! Спомнете си пътя до обявяване на независимостта ни и си задавайте въпроса имаме ли право да пречим на други които живеят като нас?
  • 46 Пешо

    15 2 Отговор
    Каквото и да пишете,в последните 30 години се видя кой разцепи Балканите и какво влияние и бнази има.
    Поне давайте малко обективна информация за тези които ви четат.
  • 47 Последните 30 години България е под

    16 4 Отговор
    Управление на запада и резултата е най бедна държава в Европа с най бързо изчезващи нация
  • 48 Фен

    16 4 Отговор
    Има два свята. Англосаксонският - 1 милиард, и свободният - 7 милиарда. Точка.
  • 49 Ф117 стелт

    10 1 Отговор
    Русия и Турция са майстори в геополитическите си действия на балканите, докато намесата на САЩ и НАТО във войната в бивша Югославия беше като на слон в стъкларски магазин или като на марлборомен в склад за динамит.
  • 50 Гаменска статия

    10 2 Отговор
    Престанете, много ни подценявате. Знаем история още преди някои от вас да са го приели на стаж в Американска фондация. Говорите пълни нелепици.
  • 51 нее

    11 7 Отговор
    Където Америка е стъпила, трева не никне.

    Коментиран от #57, #66, #69

  • 52 неееееееее

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Слънчев вятър":

    Не е ясно дали ще я има Русия, ти говориш за борбата на Русия?!?
  • 53 Логика?

    10 4 Отговор
    Какво влияние на Русия в България? Та то един самолет от София за Москва няма! А иначе, както е казал Митеран, не може да имате монопол върху сърцата на хората, драги и драгички англо- саксонски морализатори! Лицемери и перфидници.
  • 54 Баууууу

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Като искаш референдум, финансирай го, организирай го!! Не може държавата да плаща за прищевките на всяко едно комуноидно!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Врели-некипели

    9 5 Отговор
    Нато е пред границите с Русия. Пелоси се мъкне като кученце и души как да направи подстрекателство. Крайно време е Медведевда пообиколи Куба. Пред портите на САЩ. Това ще ви наведе на нови лицемерни мисли.
  • 57 Дааааааа

    7 9 Отговор

    До коментар #51 от "нее":

    А където руснак стъпи ,мозъка изфирясва!!
  • 58 Въпроси

    6 3 Отговор
    Пол Стронски за "Фондация Карнеги за международен мир".!!!!
    ВЪПРОС?
    Какво ни интересува нас мнението на западните сатанисти за нашите интереси на Балканите?
    Има ли поне един от тези "експрти" ,който да знае поне 30% от историята и нуждите на балканските народи?
    Те знаят само своите интереси как да ограбят и да подчинят народите на Балканите.
    ВЪПРОС?
    Защо българските медии са заинтересовани да налахат интересите на сатанистите на Балканите?
    ОТГОВОР:
    $$$$$$$$$$$$$$
  • 59 12345

    4 2 Отговор
    Искам да добавя и това че, когато една нация и държава, толерира и насърчава нацизма и национализма, то тя само губи! Защото тези хора са като инсектицидите, подтискайки и унищожавайки непотребното, те несъзнателно унищожават и Полезното! Това води или до санитарна еднородност, а от там до смърт, или до израждане на популацията и също до мъртвота! То е като в една градина или двор - стопанина мъчейки се да отглежда повече храна е принуден да работи повече и да пръска повече, което неминуемо води до изтощение и на себе си и на почвата и до по-бърза смърт. Такива ти ми неща, цървулчета! За това е такава мъчнотия в тази държава! Хората който трябва да носят прогрес са дресирани само да убиват, тихо и селективно! Какво да чакаш от такива хора - тихи селективни убийци! Унищожители на Живота!!!

    Коментиран от #64

  • 60 Отговор

    7 4 Отговор

    До коментар #42 от "Тити":

    Докато 80% от хората в тази страна не се вразумят ,а си останат обикновенни дебили като теб, България ще се обезлюдява и ще тъне в нищета като слуга на западните сатанисти.
  • 61 аааааа

    9 4 Отговор
    Поредната жендърска статия за промиване на мозъци. Русия далеч не е идеална страна, но винаги нещо сме получавали от нея, вкл. подкрепа нематериална. Западът ни мрази и не иска да ни има. За Запада сме само територия за ограбване и за наемане на слуги да им бършат дебелите заддници. Факти!
  • 62 хахаха

    6 2 Отговор
    "Досието на Кремъл включва неговия дългогодишен отказ да признае независимостта на Косово..."
    А "досието" на Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания?
    Това са страни от ЕС, които не са признали Косово...на късопаметните ще напомня, че Путин през 2008 година каза на Запада, че с признаването на Косово отварят кутията на Пандора, но тогава всички се подхилкваха...
  • 63 сороссдед

    8 4 Отговор
    Не разбрахте ли, че лъжливите ви евро-атлантически ценности не виреят тук. Просто защото не сме толкова тпи да разберем, че те не съществуват или пък ги има само за вас, като трябва нещо да взимате от нас! Айде у лево!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Мнение

    7 3 Отговор
    Верно ли? Много ми е интересно какво би казал Ботев или Левски за това дето си го написал? Е верно е че и Левски е бил "цър..вулче", че и Ботев е живял немил и недраг като "църв..улче", но благодарение на такива "вредни" "цър..вулчета" пишеш на български в българска медия, а не на турски в турска. Имай доблеста поне едно благодаря да кажеш на тия цър..вулан..ковци. Или за да не те унижаваме с цър..вулския си език може да напишеш Тенкс! Хайде, жив и здрав да си. Държавата ни винаги е имала и поп кръстьовци като тебе! В твоя чест ще отида да си купя църв..ули, за да мога с гордост да се нарека цър..вуланко.

    Коментиран от #73

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 поредната поввърняя

    7 4 Отговор
    Статията е толкова "вярна", че автора го е било срам да си напише името. Айде стига с вашите промивни разтвори, не работят!
  • 68 пфууууу

    7 3 Отговор
    САЩ на Балканите - майстор в отвличане на внимание, етнически разцепления, подкрепа на ГЕЙОЛИБЕРАТСКА ПОМИЯ.
  • 69 ЖЖЖЖ

    4 3 Отговор

    До коментар #51 от "нее":

    Тази приказка е стара и е за руския ботуш където е стъпал, а не за американския.
  • 70 РУСИЯ УЧАСТВА С 1/12 ОТ АРМИЯТА СИ

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "Турция ще е бъдещ гарант за мир !":

    Другата част я пази за Европа и янките
    Ха ха ха ха
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Токсик

    4 4 Отговор
    Краварите на Башканите - нагли смърдящи окупатори !
  • 73 Шабан

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "Мнение":

    :Мнение, много си се намъносал, бре, цървулеско!? :)
    В Турция има една дума за която се смята че е много по-обидна от това да те напсуват на майка. Знаеш ли коя е тази дума??? Да ти кажат че си "маниак"!? Демек това е човек който до такава степен се е взел насериозно, че е загубил човешкият си облик и човечността си и е готов да коли и да беси, само и само по-неговото да става! Другите не са хора - те на такова ми немирисва твоето слово!
  • 74 Тотална руска пропаганда

    0 1 Отговор
    Дкорошен погром на русия на фронта горящ кремъл и разцепление на русия скоро скоро