Отидете към основна версия

1 051 9

Украинската правозащитна организация е изненадана от присъдената ѝ Нобелова награда за мир

  • украйна-
  • украинската правозащитна организация-
  • център за граждански свободи-
  • нобеловата награда за мир

Представителят на Центъра за граждански свободи Володимир Яворски изрази изненада, че украинската правозащитна организация е сред тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир

Снимка: Официален профил в "Туитър"

Представителят на Центъра за граждански свободи Володимир Яворски изрази изненада, че украинската правозащитна организация е сред тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир. Той каза, че отличието е важно за правозащитниците, тъй като "в продължение на много години ние работехме в една страна, която беше невидима", предаде Асошиейтед прес.

"Това е изненада за нас", заяви Яворски пред АП. "Дейностите в областта на човешките права обаче са основното оръжие против войната", добави той.

"Щастливи сме", каза Олександра Романцова, която е сред ръководителите на неправителствената организация. Тя добави, че все още има "много работа за вършене, за да бъде постигната победата".

Центърът за граждански свободи е основан през 2007 г., за да насърчава човешките права и демокрацията в Украйна по време на период на сътресения в страната.

"Центърът зае позиция за укрепване на украинското гражданско общество и оказва натиск на властите да установят в Украйна пълноценна демокрация, да я развият като една правова държава", заяви Берит Райс-Андерсен, председателката на Норвежкия Нобелов комитет.

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари групата работи за документиране на руски военни престъпления срещу украински цивилни.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: