Отидете към основна версия

1 566 28

САЩ: Иран нарушава санкциите на ООН

  • сащ-
  • иран-
  • дронове-
  • русия-
  • война

Съединените щати заявиха, че са съгласни със западните съюзници, че доставката на Русия на експлозивни дронове от Иран нарушава санкциите на ООН

Източник: БГНЕС

САЩ заявиха, че са съгласни със западните съюзници, че доставката на Русия на експлозивни дронове от Иран нарушава санкциите на ООН, информира БиБиСи.

Киев беше ударен от така наречените дронове "камикадзета" в понеделник, пуснати от Русия, като се смята, че те са произведени в Иран.

САЩ са съгласни с оценката на Франция и Великобритания, че дроновете нарушават Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, се казва в изявление на Държавният департамент на САЩ. Тази резолюция, свързана с ядреното споразумение на Иран, забранява иранските продажби на определени военни технологии.

Украйна идентифицира дроновете като ирански оръжия Shahed-136. Наричат ​​ги дронове камикадзе на името на японските пилоти на изтребители, които са участвали в самоубийствени мисии през Втората световна война.

Убедени сме, че тези дронове, които бяха прехвърлени от Иран в Русия и се използвани от Русия в Украйна, са сред оръжията, които остават под ембарго съгласно 2231", каза Ведант Пател от Държавния департамент.

Иран отрича да ги доставя на Русия. По думите на Пател САЩ са разкрили публично, че Русия е получила дронове от Иран и че това е част от плана на Русия да внесе стотици ирански безпилотни летателни апарати от различни типове. Той добави, че има "обширни доказателства" за използването им от Русия в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.

Свързани новини