Отидете към основна версия

2 920 25

Мобилизация! Минск започна да изпраща наборници и запасняци във военните части

  • русия-
  • беларус-
  • украйна-
  • александър лукашенко

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко е заявявал, че в момента няма нужда от мобилизация в страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новобранци и запасняци в Беларус започнаха да бъдат изпращани във военните части, съобщи днес пресслужбата на министерството на отбраната, цитирана от ТАСС.

"Днес въоръжените сили започнаха да изпращат граждани на Република Беларус, призовани на срочна военна служба и служба в запаса, във формирования и военни части на въоръжените сили на Република Беларус. През първия ден в армията бяха призовани около 1000 новобранци, които ще бъдат включени в редиците на силите за специални операции, 72-ри ОУЦ (Обединен учебен център) и Минското военно комендантство", беше посочено в съобщението.

Пресслужбата каза, че през октомври и ноември се планира около 10 000 души да постъпят на служба във въоръжените сили на Беларус и други военни формирования, а около 200 души – на служба в резерва. По време на наборната кампания тази есен се планира на задължителна военна служба да бъдат призовани близо 60 000 души.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко е заявявал, че в момента няма нужда от мобилизация в страната. Същевременно в началото на октомври министерството на отбраната съобщи, че при необходимост във въоръжените сили могат да бъдат приети 500 000 подготвени наборници. Според ведомството 60 процента от беларуската армия се състои от военнослужещи на договор.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: