Отидете към основна версия

12 952 89

Русия направи необичайно признание за случващото се в Херсон

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • херсон-
  • иран-
  • дронове-
  • инвазия-
  • сащ-
  • владимир путин

Руснаците обмислят мащабно изтегляне на силите си от района

Снимка: БГНЕС/ EPA

Белият дом потвърди, че Иран значително е задълбочил участието си в руската инвазия в Украйна, като е предоставил техническа подкрепа на руски пилоти, които управляват произведени в Иран безпилотни самолети за бомбардиране на цивилни цели, пише вестник "Гардиън“, цитиран от БТА.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че според САЩ ирански съветници са били в Крим, за да осигурят обучение и поддръжка - но не и за да управляват дроновете, след като руските сили са изпитали затруднения с управлението на безпилотните летящи бомби, допълва "Уолстрийт джърнъл“. Изданието посочва, че изявлението на Кърби е първото официално обвинение от страна на САЩ към Иран за директното участие на Техеран в кризата.

След като ЕС договори санкции срещу трима ирански генерали и компания, отговорни за доставката на Русия на безпилотни летателни апарати, използвани за бомбардиране на Украйна, подобно решение взе и Великобритания, посочва в. "Индипендънт“. Вестникът уточнява, че според Кърби атаките с ирански дронове се извършват от бази, разположени на Кримския полуостров. С доставката на тези дронове Иран "активно подклажда войната, печели от отвратителните атаки на Русия срещу украински граждани и допринася за страданията на хората и разрушаването на критична инфраструктура", се казва в изявление на британското външно министерство, цитирано от "Гардиън“.

Техеран отрича да е доставял дронове на Москва, а Кремъл заяви, че Западът се опитва да окаже "натиск" върху Иран с обвиненията, че Москва използва произведени в близкоизточната страна бойни машини.

Ролята на Иран във войната в Украйна доби и друго измерение, след като Русия заплаши, че ще преразгледа сътрудничеството си с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, ако той изпрати експерти на световната организация в Украйна, за да инспектират дронове, които според западните сили са произведени в Иран и са използвани от Москва в нарушение на резолюция на ООН. След заседание на Съвета за сигурност на ООН, минало при закрити врата и посветено на използването на дронове от Москва, заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски призова Гутериш и неговите служители "да се въздържат от участие във всяко нелегитимно разследване". Той също така заплаши, че Русия ще се оттегли от сделката, която позволи украинското зърно да бъде транспортирано от черноморските пристанища. Полянски настоя, че прецизните оръжия са били произведени в Русия, и осъди "неоснователните обвинения и конспиративните теории".

Украйна започна от вчера да ограничава доставките на електроенергия в цялата страна заради ударите на Русия срещу енергийната ѝ инфраструктура, информира "Гардиън“. Баражът от над 300 атаки е унищожил една трета от всички електроцентрали в страната, заяви президентът Володимир Зеленски. Сега украинците ще трябва да се подготвят за "прекъсвания на електрозахранването" и ще трябва да пестят енергия, предупреди заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко.

Във връзка с пораженията, които Русия нанася с въздушни удари по енергийната инфраструктура на Украйна, страните от НАТО обещаха да изпратят спешно на Киев усъвършенствани средства за противовъздушна отбрана в отговор на промяната в тактиката на Москва, съобщи в. „Вашингтон пост“. САЩ заявиха, че ще ускорят доставката на две системи за противовъздушна отбрана NASAMS (Национална усъвършенствана ракетна система "земя-въздух); още шест ще бъдат доставени впоследствие. Германия е обещала четири системи "ИРИС-Т“, посочва вестникът.

Западните медии обръщат внимание и на случващото се в Херсонска област, където назначените от Москва управляващи започнаха да евакуират в Русия цивилни, опасявайки се от украинско контранастъпление. Кадри на хора, използващи лодки, за да избягат от Херсон, бяха излъчени по руската държавна телевизия. Властите съобщиха, че около 15 000 души вече са евакуирани. Украински официални лица, сред които и началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак, определиха съобщенията на Русия като "пропагандно шоу" и казаха на хората да не се съобразяват с настояванията да се евакуират.

Неотдавнашното признание на Русия, че положението в Херсонска област е "напрегнато" е крайно необичайно и вероятно показва, че властите обмислят мащабно изтегляне на силите си от района западно от река Днепър, твърди британското разузнаване.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: