Отидете към основна версия

2 365 65

Олаф Шолц говори за възстановяването на Украйна след войната

  • украйна-
  • олаф шолц-
  • русия-
  • германия-
  • война-
  • възстановяване-
  • володимир зеленски

Възстановяването ще бъде голяма задача, каза канцлерът

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че възстановяването на Украйна след края на войната с Русия ще бъде задача за световната общност, която ще продължи десетилетия, предаде ДПА, съобщи БТА.

"Възстановяването ще бъде голяма, голяма задача", заяви Шолц в свой видеоподкаст, публикуван днес преди международната експертна конференция за възстановяването на страната, планирана за следващата седмица в Берлин. "Ще трябва да инвестираме много, за да свършим добре тази работа." Канцлерът посочи, че Украйна, а също и Европейският съюз не могат да се справят сами. "Това може да бъде направено само от цялата световна общност, която в момента подкрепя Украйна. И тя трябва да продължи да го прави дълго време."

"[Важно е] не само да определим конкретно какво трябва да се направи, къде трябва да се инвестира, как да се организира възстановяването, но и да помислим как това възстановяване може да бъде финансирано от международната общност в продължение на много, много години, дори десетилетия", каза Шолц. Ето защо той, заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, покани на конференцията водещите демократични икономически сили от Групата на седемте (Г7), каза канцлерът. "Смисълът е, че сега, сред ужаса на войната, ние изпращаме сигнал на надежда, че нещата отново се подобряват."

Понастоящем Германия председателства Г7, в която влизат още Франция, Италия, Япония, Канада, САЩ и Великобритания. Още в понеделник в Берлин ще се проведе германско-украински икономически форум с участието на високопоставени представители от двете страни, който ще бъде посветен на възстановяването на Украйна. Конференцията ще бъде открита от Шолц и украинския министър-председател Денис Шмигал. Очаква се да присъства и германският министър на икономиката Роберт Хабек. Няколко министри от Украйна ще пътуват до Берлин или ще се включат чрез видеовръзка, съобщиха организаторите.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: