Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 10:00 4 640 30

Войната между Франция и Германия отново става възможна

  • олаф шолц-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • германия-
  • нато-
  • война-
  • жак атали

Дълбока разлика в дългосрочните стратегически интереси

Войната между Франция и Германия отново става възможна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нищо не е по-сериозно за бъдещето на Франция от това, което се случва с Германия в момента. Нищо не е по-сериозно за Германия от това, което се случва с Франция в момента.

Това не е личен спор, нито дори различно оценяване на един и същ въпрос, а именно достъпа до енергия. Това е дълбока разлика в дългосрочните стратегически интереси.

За Франция, която разполага с ядрени оръжия, въпросът за крайната защита на нейната територия не стои на дневен ред. А въпросът за достъпа до енергия не е толкова екстремен, колкото за другите, поради огромните усилия на предишните поколения да осигурят на страната истинска гражданска ядрена мощност. Но конкурентоспособността на страната е твърде слаба, за да ѝ позволи да оцелее сама в един свръхконкурентен свят: Франция има абсолютна нужда от еврото, за да не потъне в спиралата на смъртта, която е преживяла в миналото, която Аржентина преживява днес и която току-що заплаши Великобритания. Така че тя има стратегически суверенитет, но не и икономически суверенитет. И днес тя е притеснена: вече няма енергийна автономия; армията ѝ е много слаба; чувства, че в дългосрочен план е загубена. За Европа, която не иска да поставя суверенитета си в зависимост от добрата воля на доминиращ съюзник, няма друго бъдеще освен интегрирана и стратегически автономна Европа. Това е, което Париж току-що предложи отново.

За Германия, чиято конкурентоспособност продължава да бъде изключителна, въпросът за икономическата мощ не възниква, докато тя може да изнася своите автомобили и металорежещи машини за Китай и да внася енергията си от Русия. За своята отбрана обаче тя може да разчита единствено на Съединените щати. Тя има икономически суверенитет, но не и стратегически суверенитет. И днес е обезпокоена: вече няма достъп до руската енергия; а китайският пазар се затваря за нейните продукти; чувства, че в дългосрочен план е загубена. И за нея, която не може да разчита на безусловната подкрепа на Франция, за да защити териториалната си цялост, няма друго бъдеще, освен да се хвърли още повече в обятията на американците. Точно това предприе Берлин, като планира да придобие американска противоракетна защита, без да се консултира с Франция.

Това разминаване в основните интереси на двете нации не е новост. То винаги е присъствало във всички дискусии между френските и германските лидери. Освен това тези две страни така и не успяха да се интегрират в културно, демографско и социално отношение: те все още се познават много зле.

Това, което попречи на тези различия да се превърнат в източник на разрив в продължение на шестдесет години, е, че политиците на тези две страни имаха в плътта си отпечатъка на това, до което е довел френско-германският разрив: три войни за един век. Три войни, които бяха все по-отвратителни. И те знаеха как да направят необходимите отстъпки, за да гарантират, че това никога повече няма да се повтори. Те не забравиха уроците на своя живот, така добре обобщени от Франсоа Митеран в последната му реч пред Европейския парламент: „национализмът е война“.

Днес лидерите на тези две държави нямат същото минало. Нито един от тях не е преживял на собствен гръб нещастията или дори последиците от тях, свързани с Втората световна война. Много от тях вярват, че мирът между нашите два народа е гарантиран факт за векове напред. И че могат щастливо да тръгнат по своя път, без да рискуват нищо съществено.

Това е драматично погрешно. Ако възможно най-скоро не се върнем на пътя на прогреса в европейската интеграция, като направим отстъпки един на друг, цялата конструкция от последните шестдесет години ще се срути.

Много точно: ако не изградим европейска армия, Европейската централна банка ще бъде поставена под въпрос. Нова френско-германска война ще стане възможна отново преди края на този век.

Можем да разчитаме, че нашите врагове или конкуренти във Вашингтон, Лондон, Москва и Пекин ще раздухат тези въглени.

Жак Атали е френски икономист, финансист и философ. През 1991 г. става основател и първи ръководител на новата Европейска банка за възстановяване и развитие. Автор е на романи, есета и монографии, сред тях се откроява книгата "Евреите, светът и парите", която е преведена и на български език.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    41 0 Отговор
    Елементарни глупаци..... Ако допуснат война между Германия и Франция , ще спечели Козяк !!!

    Коментиран от #4

  • 2 Факт

    12 20 Отговор
    Руска пропаганда.САЩ винаги са нържали контрола над Германия а нея ситуацията я устройваше защото спестяваше стотици милиарди за отбрана.Франция пък винаги е имала големи претенции без покрите.Иска да е с големите а сили няма.

    Коментиран от #9

  • 3 Не бил го казал

    8 1 Отговор
    Оооо Жак Аталииии.... това навява спомени, покрай хобит пландемията. Имаше няколко голеееми статии от "фактчекърите", които надълго и нашироко обясняваха на всяко кръстовище, какво не бил казал Жакчо. Ако искате проверете и вие, какво Не е казал. Много е интересно
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този пасквил го е написал

    11 1 Отговор
    Боян Чуков, а не Жак Атали ! Атали е едно еврейче, което минава покрай Охридското езеро и гледа платното на Биляна !

    Коментиран от #15, #27

  • 6 Коментар

    29 5 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Тя и римската империя е трябвало "винаги" да печели, но се разпадна кат стой та гледай!!!

    И фашистите от дълбоката държава във фащ, ще си получат заслуженото, рано или късно!!!

    И не, не си прав!
    Умните хора вече преобладават в Китай!!!
    А причината е, че почти всичко се произвежда там!
    Дори ай фоня до голяма степен е от Китай!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Козяк

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    винаги печели щото знаят как да го направят за да спечели и другите да си траят.Само срещу Турция на печелят,щото оттам знаят как да им се опълчат.
  • 9 И от кого

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Точно защитава Америка Германия??? Кой от съседите има намерение да я нападне??? Само не казвай Русия щото не е логично....за Русия е достатъчно да продава енергоносители на германия

    Коментиран от #26

  • 10 Страничен

    20 0 Отговор
    Много е прав за това, че ако Европа не се отърси от влиянията на световните хегемони и не работи за своето бъдеще самостоятелно залеза и като римската империя и е гарантиран и това, че ще е придружена от войни не е нещо неочаквано.
  • 11 ССС

    21 2 Отговор
    В голямата си част мнението е вярно. Проблема ви е, че десетилетия наред, гледате на Русия и Китай като на врагове. Като не ви харесва държавния им строй, не поддържайне контакти с тях, вкл. дипломатически. Ама имате нужда от техните суровини и пазари. Те бяха дори много търпеливи, при това отношение към тях. Ако се отнасяхте като с равни, щяха да са достойни партньори.
    "Можем да разчитаме, че нашите ...конкуренти във Вашингтон, Лондон,... ще раздухат тези въглени." в този вид - 100% вярно.
  • 12 платено с рубли

    10 11 Отговор
    Истината е ,че хората от Франция и Германия си живеят като една държава без граници! Всички са възпитани в човечност и висок морал! Няма за какво да водят война! Улиците в Граничните села във Франция са с немски имена и това не е проблем за никой !

    Коментиран от #23, #25

  • 13 Госあ

    11 5 Отговор
    Със швабата траен съюз и дългосрочни ангажименти не може да има. Франция може да да добие по-голяма икономическа мощ, ако развива двустранни отношения с Китай и Русия.
  • 14 Кирчо

    22 2 Отговор
    ЕС се разпада!
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ха ха ха

    8 2 Отговор
    Бла бла бля , и пак платени бръщолевения на килограм.
  • 17 Факт

    5 4 Отговор
    Пак някакъв жалък пасквил от жълтеникавокафевичкамедийка
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нищо ново

    4 12 Отговор
    Пълни глупости гарнирани с путинофилска жалка пропаганда .
  • 20 Мнение

    9 1 Отговор
    Чудят се как да разпалят война сатанистите,за да намалее населението.
    Вижте как поставят на колене Германия.Защо?Ще ви кажа.Те имат закон против нацизма.За болните сатанисти всеки,който е против нацизма автоматично го прави комунист,което е пълно безумие.Абсолютно всички демократи са едновременно против комунизма
    и нацизма,защото това са фашистки авторитарни режими.
    Пазете се!Тези сатанисти и тук ще пробват с който може да докарат война!Ще ги познаете по това,че са фенове на Хитлер,говорят за комунисти,виждат Путин с черни очи и коса и много обичат наркотици.
  • 21 Така е

    4 5 Отговор
    Мечта на росияните и техните купени европейски"философи".Този сън няма да се сбъдне.
  • 22 Плевенски

    4 1 Отговор
    Евро армия, ама с дистанционно управление от САЩ ! До там сте.
  • 23 Да ама не

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "платено с рубли":

    Много точно казано.Ама как да знаят клавиатурниците като единствено са ходили в Турция и Македония.Може би ако българите пътуваха повече в цивилизованите страни щяха да проумеят живота в тези държави.

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Знаеш ли каква е

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "платено с рубли":

    разликата между един човечен и с морал човек и един варварин?
    Ще ти кажа-48 часа глад.
    Като ги праснат с големите сметки за тока, като започне да им пада стандартът, който явно се е крепил на евтината руска енергия, ще ги видиш ти тия същите човечни и морални хора какво представляват.
  • 26 ти без

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "И от кого":

    да искаш си отговори на въпроса, американците "защитават" Германия от руските енергоносители .
  • 27 Позна,понеже на Чукчу

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Този пасквил го е написал":

    пасквилите се познават през девет баира.Хихи.

    Коментиран от #28

  • 28 Тема за размисъл

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Позна,понеже на Чукчу":

    Политическата фантастика е дефектите в главата в началото на глобализма
  • 29 Средностатистически bg-man

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Да ама не":

    Не ми трябва да пътувам, нали имам смартфон. Смартфона ми е прозореца към света.
  • 30 Ихууууууу

    4 1 Отговор
    Некви платени с неконвертируеми рубленца статийки нефелнички