Отидете към основна версия

4 056 91

Байдън не иска да вижда Путин

  • владимир путин-
  • г-20-
  • индонезия-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Байдън няма да инициира евентуален контакт с Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън все още няма намерение сам да инициира евентуален контакт с руския държавен глава Владимир Путин в рамките на предстоящата среща на върха на Г-20 в Индонезия, каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, предаде ТАСС.

Тя заяви, че Байдън "все още няма намерение да се среща с президента Путин, нищо не се е променило в това отношение". "В момента нямам какво да съобщя за среща или телефонен разговор с президента Путин. Президентът на САЩ ясно заяви, че няма намерение да го прави", добави Жан-Пиер, предаде БТА.

По-рано този месец Байдън отбеляза в интервю за Cи Ен Ен, че не планира да се срещне с Путин на срещата на върха на Г-20, но смята, че това ще зависи от това какво ще иска да обсъди руският лидер. По-специално президентът на САЩ допусна възможността да обсъди с руския президент въпроси, свързани с освобождаването на американката Бритни Грайнър, която е осъдена в Русия за контрабанда на масло от хашиш.

Засега остава отворен въпросът дали Путин ще присъства на срещата на Г-20. Мненията на един от най-големите американски предприемачи и най-богатия човек на планетата Илон Мъск и американската администрация за украинската криза се разминават, като официален Вашингтон смята, че само самият Киев може да вземе решение за евентуални отстъпки пред Москва, заяви още Карин Жан-Пиер на брифинга.

"Относно коментарите му за Украйна и отстъпките на територии. Знам, че г-н Мъск е говорил много активно за това. Той е частно лице с частна компания. Нашата позиция, позицията на правителството на САЩ, е много ясна - заявявала съм я от тази трибуна вече много пъти - по отношение на начина, по който виждаме развитието на този процес: всичко зависи от Украйна, това е нейно решение, нищо за Украйна без Украйна," каза говорителката на президента на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 42 гласа.

Свързани новини