Отидете към основна версия

1 355 33

Украйна призова Хърватия да обяви Русия за терористична държава

  • украйна-
  • хърватия-
  • русия-
  • тероризъм-
  • терористична държава

Този призив отправи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук

Източник: БГНЕС

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук призова днес хърватския Събор да приеме декларация, осъждаща Русия за спонсориран от държавата тероризъм и да обяви руските военни престъпления за геноцид срещу украинския народ, съобщи Хина.

В обръщението си към хърватските депутати председателят на Върховната рада призова Хърватия да последва примера на балтийските страни и Полша и да забрани влизането на руски граждани, както и да спомогне за създаването на международен трибунал за военни престъпления, извършени от Руската федерация в Украйна.

Русия се превърна в глобална заплаха за сигурността, стабилността и просперитета на Европа и целия свят, каза Стефанчук, като призова хърватския парламент да приеме декларация, осъждаща Русия за спонсориран от държавата тероризъм.

Бих искал Съборът да стане първият парламент на страна членка на Съвета на Европа, който ще приеме решението, прието от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа на 13 октомври, каза той.

Русия извършва масови военни престъпления в Украйна, посочи още Стефанчук, като призова Събора да обяви тези военни престъпления за геноцид срещу украинския народ.

Киев призовава Европа и останалия свят да наложат по-сурови санкции на Русия заради агресията ѝ срещу Украйна, а Стефанчук повтори призива към Хърватия.

Призоваваме Хърватия да последва примера на Естония, Латвия, Литва и Полша, които отказаха влизане на руски граждани с визи за Шенгенското пространство за целите на бизнеса, туризма или културата, защото смятат това за въпрос на националната сигурност, каза той.

Председателят на украинския парламент също така призова Хърватия да продължи успешното лечение на украински войници в своите здравни институции, както и програмата, според която украински деца прекарват ваканциите си в Хърватия.

Обръщайки се към хърватския парламент ден след като Загреб беше домакин на Първата парламентарна среща на върха на Кримската платформа, Стефанчук благодари на Хърватия за отличната организация на събитието и гостоприемството, отбелязвайки, че това е смело и отговорно решение, взето от най-близки и верни приятели.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: