Тема: Украйна

26 Октомври, 2022 17:39 1 354 33

Украйна призова Хърватия да обяви Русия за терористична държава

  • украйна-
  • хърватия-
  • русия-
  • тероризъм-
  • терористична държава

Този призив отправи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук

Украйна призова Хърватия да обяви Русия за терористична държава - 1
Източник: БГНЕС

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук призова днес хърватския Събор да приеме декларация, осъждаща Русия за спонсориран от държавата тероризъм и да обяви руските военни престъпления за геноцид срещу украинския народ, съобщи Хина.

В обръщението си към хърватските депутати председателят на Върховната рада призова Хърватия да последва примера на балтийските страни и Полша и да забрани влизането на руски граждани, както и да спомогне за създаването на международен трибунал за военни престъпления, извършени от Руската федерация в Украйна.

Русия се превърна в глобална заплаха за сигурността, стабилността и просперитета на Европа и целия свят, каза Стефанчук, като призова хърватския парламент да приеме декларация, осъждаща Русия за спонсориран от държавата тероризъм.

Бих искал Съборът да стане първият парламент на страна членка на Съвета на Европа, който ще приеме решението, прието от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа на 13 октомври, каза той.

Русия извършва масови военни престъпления в Украйна, посочи още Стефанчук, като призова Събора да обяви тези военни престъпления за геноцид срещу украинския народ.

Киев призовава Европа и останалия свят да наложат по-сурови санкции на Русия заради агресията ѝ срещу Украйна, а Стефанчук повтори призива към Хърватия.

Призоваваме Хърватия да последва примера на Естония, Латвия, Литва и Полша, които отказаха влизане на руски граждани с визи за Шенгенското пространство за целите на бизнеса, туризма или културата, защото смятат това за въпрос на националната сигурност, каза той.

Председателят на украинския парламент също така призова Хърватия да продължи успешното лечение на украински войници в своите здравни институции, както и програмата, според която украински деца прекарват ваканциите си в Хърватия.

Обръщайки се към хърватския парламент ден след като Загреб беше домакин на Първата парламентарна среща на върха на Кримската платформа, Стефанчук благодари на Хърватия за отличната организация на събитието и гостоприемството, отбелязвайки, че това е смело и отговорно решение, взето от най-близки и верни приятели.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А млъкнете и мир малко, а?

    76 1 Отговор
    Стига сте мрънкали и просили бе!
  • 2 Ванюша Костов

    44 3 Отговор
    Ако ви трябва човек да я внесе и в НС на България, ето ме.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Танк

    72 1 Отговор
    То и аз не искам украинците в България
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 оня с коня

    53 0 Отговор
    брей тия са като батките от 90 години искате те каквото кажат това да става у цяла европа

    ама тя европата ясна нищо не става от нея слъша оня наркоман със мръсната зелена фанелка и му козирува
  • 7 мдаааа

    45 0 Отговор
    А че то вече има ТРИБУНАЛ в Мариопул за осъждане на фашаги и терористи!!!
  • 8 само питам

    44 0 Отговор
    моля да го попитате тоя иска ли пак нашите пенсионери да му изпратят по една пенсия да е добре тоя?
  • 9 Бесен- _Язовец

    44 0 Отговор
    Една ракета от 20 килотона и ще инемеете от страх фашисти киевски
  • 10 Малиййй колко много истина

    62 0 Отговор
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
    Петко Добрев – анализатор 9.2.22 в Епицентър.....

    Коментиран от #18

  • 11 Проблема са сащ

    55 1 Отговор
    Украйна се превърна в инструмент на външната политика на САЩ, на практика загуби своя суверенитет.
    Територия е превърната в полигон за биологични експерименти, а сега се напомпва с оръжия.
  • 12 пешо

    47 1 Отговор
    стигате с тия фашисти , омръзнахте на народа , никой не се интересува от украйна само подлогите на краварите
  • 13 Тюменец

    41 0 Отговор
    Тлъста хазарска св.ня руснаците ще ти прережат гърлото
  • 14 гого

    45 0 Отговор
    е този е супер терторист има клипове с него в тубата ка бие лекари и адвокати хора на улицата който не говори на украйнски и съшо как посяга на судия по вреем на дело и еропейската комусия му дав атрибуна хахах измислен съюз и пълен с джендъри
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кинжал

    29 1 Отговор
    Това няма да се случи никога в Хърватска! Фашистите от Украйна да си го избият от главите. Усташите вече не са това което бяха. Прекалено им е хубава и уредена държавата, за да си развалят спокойствието. По Далмация се намират крайни елементи, но в останалата част отдавна нещата са различни. Освен това им предстоят горещи изпитания с Република сръбска в най-скоро време.
  • 17 Шерлок Холмс

    27 0 Отговор
    Всежпо ясно става, пе 1986 г в Чернобилската АЕЦ не било авария, а атемтст първия в историята ядрен атентат за да дискредитираат СССР пред останалия свят. Ясно е вече, че в Атентата участват хора от Киев които са почнали да служат на чужди служби 3 години преди 1989 г.
  • 18 Хммм

    33 1 Отговор

    До коментар #10 от "Малиййй колко много истина":

    За неизпълнение на Минските споразумения не сме виновни всички европейци. Като гаранти бяха Франция, Германия и Русия! Това са трите държави, които при подписването на споразумението се задължават да се намесат, ако споразуменията не се изпълнят! Нито Германия се намеси, нито Франция. Русия се намеси.... макар и късно! Франция и Германия си плюхаа на подписите! Така че, България о станалите страни в Европа нямаме вина!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Само да питам

    29 0 Отговор
    Тези окраински терористи каква пшеница изкараха с какво беше мешана, дали не е заразена, защото остана в Европа?
  • 21 МИНА

    31 0 Отговор
    НЯМА ПО НАГЛИ ЧОВЕЧЕТА ОТ ПОЛЯЦИТЕ И УРКИТЕ
  • 22 Заколи прасето

    15 0 Отговор
    и спасяваш поне десетина украински кокошки.Готинки са..
  • 23 Стефанчук от Радата!! Кажи на тези в

    27 0 Отговор
    Хърватия защо избихте 14 000човека,след 2014год в ЛНР и ДНР! Сред които много жени и Деца!! Обясни на Хърватите защо убивахте жени и деца!! Престъпници сте вие Нацистите в Украйна!! Наследниците на Степан Бандера, вашия Герой!!!
  • 24 Ученият котка

    9 0 Отговор
    Хърватия не е независима и следователно не е свободна държава. Кримската платформа, разбира се, не е жизнеспособен проект.
  • 25 Човек

    10 0 Отговор
    Това е като нащо шиши,дебело и крадливо😅😅😅
  • 26 Поп Тачо

    4 0 Отговор
    Иначе им обявява война.
  • 27 Минувач

    13 0 Отговор
    Явно е,ч е украинските политици изпълняват поръчката на САЩ да не се спират и за миг с агитацията. Всеки ден някой от тях е задължен да говори с настоялен тон пред нечий парламент, на визита или където и да е по света. Инструктирани са не просто да просят съчувствие, а да използват ултимативен тон, заплашителен тон, че ако не им дадеш или направиш исканото от тях, то ти ще бъдеш най-черния, най-лошия и че си избрал най-черната страна. Така го правят, че да те накарат да се чувстваш гузно и отритнат. Всичко е по заръка на инициатора на войната - САЩ, за да занулят и изключат Русия веднъж завинаги, да си увеличат износа на стоки, суровини и оръжие и да засмучат на тяхна територия да бъдат европейски фирми.
  • 28 НИЕ

    8 0 Отговор
    Факти , вземете да не пускате подобни статии,просто от коментарите си личи кого подкрепят българите. А вие сте застанали на другата позиция,да знаете,губите аудитория....Да не загинете скоро като сайт,а???
  • 29 Механик

    7 0 Отговор
    Ох, какъв красавееец! Каква "одухотворена" физиономия и какъв изказ само! Тоя да го сложат да бъде лауреат на Нобел за мир и човечност!!
    Абе, това, украинчетата, абе ви не виждате ли, че тия хора имат физиономии на хищни прасенца, на злобни плъхченца и на принитирани на 3Д принтер, компютърни герои? В тия, вашите главици не се ли заражда някакаво съмнение, че има нещо неиситинско във вашите герои?
    Явно не.
    Ми както сте решили.
  • 30 Ламбо

    8 0 Отговор
    Такава наглост и арогантност даже и американците не са демонстрирали .
  • 31 Йанс

    2 0 Отговор
    Къв е тоя глигань
  • 32 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    2 0 Отговор
    ХЪРВАТИЯ ОТКОГА Е ПОДЧИНЕНА НА УКРИЯ !?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: