Отидете към основна версия

2 868 63

Турция може да снабдява Европа с руски, ирански и саудитски енергоносители

  • турция-
  • русия-
  • енергоносители-
  • ирански-
  • саудитски-
  • европа-
  • коридор

Каза турският министър на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати

Източник: Shutterstock

Турция има възможност да се превърне в своеобразен енергиен коридор за доставка на природен газ и петрол в Европа от Русия, Иран и Саудитска Арабия, каза турският министър на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати в публикувано днес интервю за Араб нюз, предаде БТА.

„Турция със своето географско положение е енергиен коридор от Русия, Иран и Саудитска Арабия. Всеки вид природен газ или петрол, който ще бъде транспортиран или доставен, ще струва по-малко и ще бъде по-безопасно транспортиран“, изтъкна Нуреддин Небати.

Говорейки в кулоарите на 6-ото издание на форума на „Инициативата за бъдещи инвестиции“ в Рияд, министърът не уточни как Турция и Саудитска Арабия могат да си сътрудничат, но каза, че мирът в региона ще намали разходите за енергия.

По думите му турският президент Тайип Ердоган подкрепя идеята Турция да вземе необходимите мерки за разпределението на ирански или руски газ за Европа, което пък ще допринесе за мира и енергийната сигурност в региона и ще помогне за намаляване на цените на енергията във време, когато светът върви към рецесия.

Руският президент Владимир Путин изложи по-рано този месец идеята за създаване на най-големия газов хъб в Европа в Турция, където да бъде пренасочен загубеният обем на транзита през Северен поток. Става дума за възможността за изграждане на още една газопреносна система и създаване на хъб в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, преди всичко европейски. Ердоган съобщи, че Турция и Русия са инструктирали съответните енергийни власти да започнат технически проучвания по руското предложение.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: