Отидете към основна версия

3 167 32

Украйна е виновна за поредното спиране на Запорожката АЕЦ

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • запорожие-
  • запорожка аец

"Росенергоатом" съобщи, че Украйна е обезточила две линии на Запорожката АЕЦ

Снимка: БГНЕС

Украйна обезточи две линии на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), съобщи Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на Росенергоатом. Думите му са цитирани от РИА Новости.

В момента захранването се подсигурява от дизелови генератори.

На 2 ноември специалистите преведоха пети и шести енергоблок на централата в състояние на „топло спиране“, което позволява генериране на топлинна енергия и възобновяване на захранването на потребителите в Енергодар.

„Те просто изключиха две линии, които захранваха реакторите. В резултат на тези действия реакторите сега ще бъдат принудени да се охладят, както се казва "по вените" на дизеловите установки. Сега ще трябва търпеливо да изчакаме с топлоснабдяването“, обясни Карчаа.

Според съветника на генералния директор на "Росенергоатом" действията на Украйна представляват голяма заплаха за ядрената безопасност.

По-рано на 3 ноември Владимир Рогов, председател на движението „Ние сме заедно с Русия“, заяви, че в Запорожката атомна електроцентрала е предотвратен терористичен акт, подготвян от Киев. По думите му на територията на АЕЦ е открит тайник с експлозив, който е бил заложен през февруари-март. Експлозията е трябвало да бъде задействана от служител на централата, вербуван от СБУ.

Източник: РИА Новости

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: