Отидете към основна версия

1 090 26

Правителството на Нидерландия ще се извини за ролята си за колониалното робство

  • роби-
  • нидерландия

Миналата година консултативна експертна група препоръча правителството да признае, че търговията с роби през Атлантическия океан между 17-и и 19-и век е представлявала престъпление срещу човечеството

Снимка: Shutterstock

Правителството на Нидерландия ще се извини по-късно тази година за ролята си за робството по време на колониалното минало на страната, каза днес министърът по въпросите на правната защита Франк Вервинд, цитиран от Ройтерс.

Вервинд потвърди медийна информация, че правителството планира официално извинение през декември.

Това е "голям и прекрасен момент", каза той. Според него с извинението правителството ще "отвори страница към споделено бъдеще".

По информация на телевизия Ер Те Ел нидерландското правителство също така планира да отдели 200 милиона евро за фонд за насърчаване на осведомеността за ролята на колониалната сила за робството и 27 милиона евро за откриване на музей на робството.

Миналата година консултативна експертна група препоръча правителството да признае, че търговията с роби през Атлантическия океан между 17-и и 19-и век е представлявала престъпление срещу човечеството, и да се извини.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: