Отидете към основна версия

9 622 117

Безумна заплаха на Путин за Хирошима

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Руският лидер казва на колегата си Еманюел Макрон, че атомната бомба от 1945 г. е доказателство, че не е нужно да нанасяте ядрен удар върху голям град, за да спечелите война

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският лидер Владимир Путин разтревожи западните лидери, споменавайки ядрените атаки над Хирошима и Нагасаки в разговор с френския президент Еманюел Макрон, предадоха дипломатически източници, цитирани от Дейли мейл.

Според тях Путин е изразил мнението, че бомбардировките, които доведоха до капитулацията на Япония и края на Втората световна война, са показали, че „няма нужда да атакувате големите градове, за да спечелите“. Съединените щати взривиха две атомни бомби над японските градове Хирошима и Нагасаки съответно на 6 и 9 август 1945 г.

Бомбардировките убиха между 129 000 и 226 000 души, повечето от които цивилни, а Япония капитулира на 15 август.

Всичко това идва на фона на нарастваща загриженост, че руският лидер може да е готов да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна, където руските сили претърпяват все повече неуспехи в конфликта.

„Макрон беше откровено разтревожен. Прозвуча като много тежък намек, че Путин може да взриви тактическо ядрено оръжие в източната част на Украйна, като същевременно остави Киев непокътнат. Изглежда това е същността на неговите забележки", предаде осведоменият източник.

Източник от френското правителство съобщи пред Дейли мейл, че двамата президенти несъмнено са обсъдили риска от използване на ядрени оръжия. Путин иска да предаде посланието, че всички опции са на масата, в съответствие с руската доктрина, свързана с ядрените оръжия.

Вестникът разкри миналата седмица, че през последните дни от престоя си на Даунинг стрийт Лиз Тръс станала все по-загрижена, че Путин може да използва ядрено оръжие на „бойно поле“ в Украйна – до степен, че тя се фиксира върху прогнозата за времето в случай, че вятърът доведе радиоактивен облак над Обединеното кралство. Разузнавателните агенции са казали на Тръс, че Путин може да взриви оръжие във въздуха над Черно море, което ще покаже на Запада на какво е способен, без да предизвика пълномащабна ядрена война.

лица предупредиха, че Путин може да „премине към ядрено оръжие“, след като украинските сили атакуваха пътния мост, свързващ Русия и Крим, нещо, което руският президент каза, че ще „пресече червената линия“ и ще доведе до „ден на страшния съд“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше казал, че според неговите служби за сигурност има „много висок“ риск Русия да използва тактически ядрени оръжия. Путин предупреди, че ако западните сили застрашат „целостта“ на руската територия, тогава „ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме“, добавяйки: „Това не е блъф“.

На 12 октомври Макрон каза в интервю, че Франция „очевидно“ няма да използва ядрени оръжия в отговор на руска ядрена атака срещу Украйна. „Франция има ядрена доктрина, която се основава на жизнените интереси на страната и които са ясно дефинирани. Те не биха били изложени на риск, ако имаше ядрена балистична атака в Украйна или в региона“, заяви Макрон.

Макрон разговаря за последен път със Зеленски във вторник, когато се съгласи да помогне за укрепването на въздушната отбрана на Украйна. Последният разгласен телефонен разговор на френския президент с Путин беше на 11 септември, когато Макрон поиска прекратяване на огъня в Украйна и възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Разкритието за коментарите за Хирошима и Нагасаки съвпадна с момента, в който Путин предупреди жителите на украинския град Херсон да напуснат или ще бъдат принудително депортирани на територия, контролирана от Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 67 гласа.

Свързани новини