Отидете към основна версия

3 815 16

Китай и Виетнам се обединиха

  • китай-
  • виетнам-
  • южнокитайско море

Ще защитават мира в Южнокитайско море

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китайският премиер Ли Кецян, по време на среща с виетнамския премиер Фам Мин Чин в Пном Пен, изрази готовността си да работи с Ханой и други членове на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) за защита на мира в Южнокитайско море, съобщи китайското външно министерство. „Китай е готов да си сътрудничи със страните от АСЕАН, включително Виетнам, … така че да можем успешно да завършим преговорите за кодекс на поведение в Южнокитайско море в близко бъдеще и съвместно да гарантираме мир и стабилност в неговите води “, казва Ли Къцян.

Както уточни ръководителят на правителството на КНР, задълбочаването на всестранното партньорство между Пекин и Ханой, както и сключването на споразумения за Южнокитайско море, „ще бъде сигнал за международната общност за стабилното развитие на региона". Той се изказа за засилване на сътрудничеството по море и укрепване на отношенията "в името на осигуряването на благосъстоянието на хората".

Ли Кецян предложи на Фам Мин Чин да опрости процедурите за граничен контрол, да увеличи броя на директните полети между Китай и Виетнам и да засили сътрудничеството в областта на инфраструктурното строителство. Премиерът на Държавния съвет заяви, че Китай се стреми да увеличи мащаба на китайско-виетнамската търговия на взаимноизгодна основа.

"Китай отдава голямо значение на развитието на отношенията с вашата страна. Ние сме готови да укрепим взаимното политическо доверие чрез поддържане на контакти на високо ниво", заключи той.

Пекин от десетилетия спори с някои страни за териториалната принадлежност на определени острови в Южнокитайско море, в шелфа на които са открити значителни запаси от въглеводороди. На първо място, говорим за архипелага Xisha (Параселските острови), Nansha (Spratly) и Huangyan (Scarborough reef) островите - тези въпроси засягат Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините. През последните години напрежението донякъде смекчи благодарение на многостранните усилия, включително сътрудничеството във формата Китай-АСЕАН. Китайските власти периодично изразяват недоволство от провокативните действия на САЩ, които могат да доведат до втора ескалация и да навредят на ситуацията в региона.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.

Свързани новини