Отидете към основна версия

4 560 10

Работници в Германия излизат на протест

  • германия-
  • протест-
  • стачка-
  • работници-
  • металостроене

Половин милион заети в металостроенето и електронната индустрия ще стачкуват

Източник: Shutterstock

Половин милион заети в металостроенето и електронната индустрия ще стачкуват в Германия и в понеделник. Това обяви техният профсъюз "ИГ Метал". Работниците излизат на улицата с искания за повишаване на заплатите.

Заетите в металообработващата и електронната индустрия в Германия ще излязат за втора поредна седмица на улицата в понеделник с искания за увеличаване на заплатите и компенсация срещу инфлацията. "Работниците стават все по-нетърпеливи към непрекъснатите лавирания по тази тема на работодателите", заяви един от лидерите на профсъюза "ИГ Метал" Йорг Хофман.

Половин милион работници се очакват да излязат на улицата. В понеделник вечерта профсъюзът ще реши какво да предприеме след предупредителните стачни действия. 3,8 милиона души работят в тези браншове. Те обвиниха работодателите си, че в момента имат все повече поръчки и договори за работа, но това не се отразява на заплатите на работниците. Работодателите пък заявяват, че заради икономическата криза издаващата се рецесия не могат да отговорят на исканията на работниците, предаде БНР.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: