Отидете към основна версия

7 736 73

Ахилесовата пета на руската армия

  • бесарабски фронт-
  • ахилесова пета-
  • русия-
  • руска армия-
  • украйна-
  • война-
  • артилерия-
  • логистика

Въоръжените сили на Украйна имат превъзходство в обхвата и точността на артилерията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Много интересна диспозиция... или за повсеместното контранастъпление

Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна винаги е било придружавано от премерен и бърз процес на подготовка. Процесът на създаване на условия за контранастъпление е най-дългият период преди пробива, тъй като техен компонент беше постоянното изравняване на системата за управление и системата за поддръжка на противника.

Освен това много важно в планирането беше да се вземе предвид неизменното от дълго време превъзходство на противника в артилерията и авиацията. Тези фактори се отразиха изключително негативно върху възможностите на въоръжените сили на Украйна за дълбоко контранастъпление, тъй като винаги се е вземала под внимание възможността за използване на баражен огън от противника в защита на средно разстояние от 20 км и на авиацията вече със собствено приложение.

Сега обаче можем да кажем, че в тези позиции е настъпила радикална промяна. И, намаляването на окупираните територии се случи в резултат точно на тази промяна. Многократно съм чувал, че врагът, който се е натрупал на по-малка площ, ще бъде по-труден за победа. Например, защото е в повече на един квадратен метър. Всъщност това е отдавна остаряла глава на военната наука. Отживелица, нещо като през Средновековието... но оттогава някои нелечими консерватори продължават да я повтарят като догма.

Струпването на противника на малка територия създава много повече проблеми за командването на противника, отколкото равномерното му разпръскване. Това води до нарушаване на системата за управление на подразделенията на първа линия и системата за тяхното поддържане. Особено при липса на пълноценна логистика и комуникации. И както първото,така и второто, винаги са били ахилесовата пета на руската армия. Сега тази ахилесова пета е в пълното състояние на колапсна гангрена. Колкото и да е странно, особено на Юг.

И ето, че сега навлизаме в много интересен хоризонт. Въоръжените сили на Украйна имат превъзходство в обхвата и точността на артилерията, въпреки че все още отстъпват по огневи възможности, но все пак потискането на вражеските позиции може да бъде от 10 до 20 км в дълбочина с минимални рискове за украинската артилерия. Въоръжените сили на Украйна могат да контролират въздушното пространство в рамките на същите 10-20 км навътре в окупираната територия, също с минимални рискове за системите за ПВО.

Тоест, оптималното задълбочаване по линията на фронта в определена зона на военните действия в краткосрочен план може да е точно тези 10-20 км. И такова задълбочаване е най-малкото пробив в линията на отбраната, ако не и повече - срив на отбраната на противника като цяло в района, на местоположението... на плацдарма? Тоест, добре нагласеното настъпление с артилерийско и противовъздушно прикритие може да бъде по-голямо от обявената дълбочина на пробива.

И най-важното - отстъпвайки, врагът усложнява ситуацията за себе си, но няма друг избор. Както казах, самоубийствена безизходица.

Автор: Александр Коваленко

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: