Отидете към основна версия

3 360 25

Турска медия: Заподозреният, предал бомбата на терористката от Истанбул, трябвало да избяга в България

  • турция-
  • атентат-
  • истанбул-
  • кюрдска работническа партия

Властите подозират за нападението Кюрдската работническа партия - групировка, призната за терористична от Турция, ЕС и САЩ

Снимка: Twitter

Заподозреният, който е предал на извършителката на атентата в Истанбул чантата с бомбата, е бил отведен в Одрин, откъдето трябвало да избяга в България, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Броят на арестуваните във връзка с нападението нарасна на 50 души, съобщи правосъдният министър на Турция Бекир Боздаг.

Сред задържаните е и лицето, което е отвело до Одрин заподозрян, идентифициран като Б., който предал чантата на сирийката Ахлам Албашир, за да извърши бомбения атентат на бул. "Истиклял". Както се твърди, Б. бил отведен в Одрин, за да избяга в България.

Човекът, който отвел Б. в Одрин, е идентифициран като Аммар Джаркас, чийто брат - Ахмет Джаркас, пък трябвало да отведе в Гърция извършителката на нападението, посочва телевизията, позовавайки се на агенция ДХА.

Продължава разпитът на двамата заподозрени.

Атентатът бе извършен в 16.20 ч. в неделя. Властите подозират за нападението Кюрдската работническа партия (ПКК) - групировка, призната за терористична от Турция, ЕС и САЩ.

Задържаната Ахлам Албашир е признала при разпита, че е била обучавана от кюрдски бойци и че е получила нареждане за атентата в сирийския град Кобане, от централата на терористичната организация ПКК/СЗН/ПДС, посочва НТВ.

Турция разглежда като една и съща организация ПКК и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и тяхното политическо крило Партия на демократичния съюз (ПДС).

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: